Σκληρή κόντρα προκύπτει μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας, με μήλον της έριδος τον έλεγχο της Συρίας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊζάλ Μπιν Φαρχάν Αλ-Σαούντ, ολοκλήρωσε εχθές την περιοδεία του σε Λίβανο και Συρία, , συναντώντας τους ομολόγους του σε Βηρυτό και Δαμασκό, χθες και σήμερα αντίστοιχα. Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Σύρο ομόλογό του, Χασάν Αλ-Σαϊμπάνι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ριάντ είναι έτοιμη να προσφέρει γενναία οικονομική βοήθεια προκειμένου να ανοικοδομηθούν οι κατεστραμμένες κρατικές υποδομές, ως επίσης και να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Συρίας.
Σύμφωνα με ανάλυση του Economist η Τουρκία πρότεινε στην νέα συριακή κυβέρνηση να προσφέρει την βοήθειά της ούτως ώστε να ανασυνταχθεί το οργανόγραμμα του τακτικού συριακού στρατού, σύμφωνα με τα τουρκικά πρότυπα. Όμως, η κυβέρνηση της Δαμασκού δεν βιάστηκε να αποδεχθεί την τουρκική πρόταση, απαντώντας ότι «υπάρχει και μια άλλη χώρα της Μέσης Ανατολής που έχει υποβάλει παρόμοια πρόταση», υπονοώντας την Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα με τουρκικά Μέσα, αξιωματούχος της γείτονος δήλωσε ότι η εκπαίδευση του συριακού στρατού είναι η αποστολή μας και δεν θα επιτρέψουμε στη Σαουδική Αραβία να έχει κανέναν ρόλο στη Συρία.
Η Άγκυρα έχει θορυβηθεί καθώς το Ριάντ παρουσίασε μια πιο ελκυστική προσφορά για την εκπαίδευση του νέου συριακού στρατού αντί της τουρκικής, καθώς η Σαουδική Αραβία πιστεύει ότι η Τουρκία θέλει να αποκόψει μεγάλα τμήματα του συριακού εδάφους, κάτι που απειλεί την Αραβική εθνική ασφάλεια. Παράλληλα ο Μπιν Σαλμάν προανήγγειλε τεράστιες επενδύσεις στις ΗΠΑ, έπειτα από την εκλογή Τραμπ.
Σαουδάραβας αξιωματούχος ανέφερε ότι η χώρα του παρείχε στρατιωτική υποστήριξη για πολλά χρόνια σε ορισμένες φατρίες που πολεμούσαν το καθεστώς Άσαντ, η Τουρκία υποστήριζε άλλες φατρίες, όχι όμως για να πολεμήσει και να ανατρέψει το καθεστώς, αλλά για να επιτύχει τις φιλοδοξίες της, και μάλιστα έστειλε μισθοφόρους από τις φατρίες που χρηματοδοτούσε σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών χωρών όπως Λιβύη και ή Υεμένη .
Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι «η Τουρκία σήμερα θέλει να ολοκληρώσει τα αποικιακά της σχέδια στη Συρία, και αυτό το θέμα απορρίπτεται όχι μόνο από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά από όλες τις αραβικές χώρες, και θα κινηθούμε ανάλογα».
Ευτυχώς ανθίστανται και κάποιοι στον επεκτατικό “ψευδο νεο οθωμανισμό”.
Εδώ αλλάζουμε πλευρό και συνεχίζουμε ανενόχλητοι ΄”τον ύπνο του Δικαίιου”. Ματαιώσαμε και την συνάντηση διότι ως φαίνεται δεν είχαμε τίποτε να πούμε. Δεν γνωρίζαμε τι να πούμε; Δεν τολμούσαμε να τα πούμε; Η εάν τα λέγαμε κινδυνεύαμε να ακυρώσουμε όσα είχαμε ήδη “μυστικο” – “πει” ;
Θα “ανοίξουμε τον φάκελλο” να μάθουμε;.