Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από την επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Κύρωση κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Όπως μάλιστα ανακοίνωσε η παριστάμενη υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ετοιμάζεται και έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή και η νομοθεσία, υπό μορφή κώδικα, που αφορά στον σύγχρονο πολιτισμό.
Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο, η κυρία Μενδώνη είπε ότι η κωδικοποίηση καθίσταται επιβεβλημένη καθώς ο νόμος 3028 του 2002, «που ήταν ένας νόμος εξαιρετικά πλήρης και πρωτοποριακός για την εποχή του», έχει αποτελέσει αντικείμενο αρκετών νομοθετικών τροποποιήσεων, με αποτέλεσμα, το ισχύον πλαίσιο να είναι διάσπαρτο σε πολλά νομοθετήματα, και να επιβάλλεται η κωδικοποίησή του, «προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση στον εκάστοτε εφαρμοστή του Δικαίου».
Κατά την έναρξη της διαδικασίας επεξεργασίας του νομοσχεδίου, αποχώρησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σία Αναγνωστοπούλου να ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου ώστε να δοθεί χρόνος στους βουλευτές να το μελετήσουν και να το συζητήσουν με την κυβέρνηση. «Φέρατε το νομοσχέδιο στη επιτροπή, μιάμιση μέρα μετά την κατάθεσή του, ενώ το είχατε στο συρτάρι σας επί 8 μήνες» είπε η κυρία Αναγνωστοπούλου και τόνισε ότι «διατρέχοντας τον κώδικα, παρατηρήσαμε ότι απαλείφονται διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου, όπως στο άρθρο 66 (του κώδικα), όπου απαλείφεται το άρθρο για την προστασία των ενάλιων αρχαιοτήτων, και έχουμε κάθε λόγο ότι έγινε με συγκεκριμένη πρόθεση, όπως και στο άρθρο 71, όπου βλέπουμε, με ύπουλο και υπόγειο τρόπο να απαλείφονται ή να μειώνεται το βάρος των ποινικών αδικημάτων που αναφέρονται στην πολιτιστική κληρονομιά».
Σχολιάζοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Λ.Μενδώνη είπε ότι η διαδικασία δεν προβλέπει διαβούλευση και ότι πρόκειται για ένα νομοθέτημα που συγκεντρώνει όλες τις σχετικές διατάξεις, για το καλό της διοίκησης και των πολιτών. Σημείωσε ότι το κείμενο συντάχθηκε από την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης, που αποτελείται από «έγκριτους νομικούς και δικαστές» στο οποίο, όπως τόνισε, ουδείς παρενέβη.
«Όταν ψηφίσατε, λίγο πριν τις εκλογές, τον Ποινικό Κώδικα, απαλείψατε απολύτως τις αυστηρές διατάξεις για την πολιτιστική κληρονομιά, και χρειάστηκε να νομοθετήσουμε εμείς, τον Αύγουστο του 2019, για να επαναφέρουμε αυστηρές ποινές» είπε η υπουργός απαντώντας στα περί κατάργησης διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου. Ειδικότερα για το άρθρο 71 του ν. 3028/2002, είπε ότι καταργείται διότι η πρόβλεψη στην παράγραφο 1 της αρμοδιότητας του Τριμελούς Εφετείου για την εκδίκασης των κακουργημάτων του 3028, περιλαμβάνεται ήδη στο άρθρο 111 παρ. Α5 του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Επίσης, η προβλεπόμενη στη παράγραφο 2 διαδικασία της παραπομπής στο ακροατήριο, με κλητήριο θέσπισμα του Εισαγγελέως Εφετών, μετά από σύμφωνη γνώμη του προέδρου Εφετών, έχει καταργηθεί από τη μεταβατική διάταξη της περίπτωσης θ’ του άρθρο 586 του νέου ΚΠΔ. Επίσης, για το άρθρο 66 είπε ότι «καλύπτει απολύτως τους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους» ενώ «σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει επί της ουσίας καμία διάταξη».
Την αναβολή της συζήτησης προκειμένου να έχουν χρόνο να μελετήσουν το νομοσχέδιο ζήτησαν και οι αγορητές των υπολοίπων κομμάτων, με τον αγορητή του Κινήματος Αλλαγής Γιώργο Μουλκιώτη να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο τρόπος, που επιλέγει να νομοθετεί η κυβέρνηση «έχει συγκεκριμένη σκοπιμότητα», τον αγορητή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή να σημειώνει ότι στις καπιταλιστικές χώρες «η πολιτιστική κληρονομιά είναι απλώς ένα ακόμη εμπόρευμα προς εκμετάλλευση», την αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Σοφία-Χάϊδς Ασημακοπούλου να ζητά «να επιστραφούν τα πολιτιστικά αγαθά που βρίσκονται παράνομα εκτός της Ελλάδας» και τον αγορητή του ΜέΡΑ25 Κλέωνα Γρηγοριάδη να εκτιμά ότι «η συγκεκριμένη κωδικοποίηση αποτελεί πρόφαση για την πονηρή τροποποίηση ειδικών ποινικών διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου».
Τι κόντρα οι τσιπροκουληδες τον πουλο ολα τα σκουπίδια από το κοινοβούλιο ακου κόντρα χαχα στον αγύριστο και σύντομα βαρντασκα σκουλήκια βαρντασκα
Ούτε καν ξέρω τι ακριβώς λέει αυτός ο νόμος αλλά προφανώς θέλουν να ψηφισουν κάποια τροποποίηση ώστε να βάλουν κι άλλο χέρι στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας οι ξένοι φαντάζομαι ότι είναι.
Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ όμως είδατε!!! Έδειξε πυγμή. Έκανε επιτέλους αντιπολίτευση. Έχει τρομερή ευαισθησία σε αρχαιολογικά θέματα. Επιτέλους βρέθηκε ένα σημαντικό σημείο διαφωνία τους με τη κυβέρνηση.
Υ.γ.Μερικές φορές αναρωτιέμαι: ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί υπάρχει;;