Σκληρό χτύπημα για τους υπερασπιστές της άμβλωσης και νίκη των Ρεπουμπλικανών: Δεν «πέρασε» το δημοψήφισμα στη Φλόριντα για να αποκατασταθεί το δικαίωμα των γυναικών

Κοινοποίηση:
κληξκλξκλ

Στο δημοψήφισμα με πρωτοβουλία πολιτών για να αποκατασταθεί το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση, που οργανώθηκε στη Φλόριντα και διεξήχθη ταυτόχρονα με τις χθεσινές γενικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο αριθμός των ψήφων δεν άρκεσε για το «ναι», σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Η πρόταση προέβλεπε να αποκατασταθεί η δυνατότητα των γυναικών να κάνουν άμβλωση ώσπου να είναι βιώσιμο το έμβρυο —χονδρικά ως την 24η εβδομάδα της κύησης—, από τις έξι εβδομάδες σήμερα.
Χρειαζόταν το «ναι» να εξασφαλίσει το 60% για να περάσει η πρόταση. Επρόκειτο για τον υψηλότερο πήχη που είχε τεθεί στις δέκα πολιτείες όπου διεξήχθησαν λαϊκές διαβουλεύσεις για το ζήτημα χθες.

Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται σκληρό χτύπημα για τους υπερασπιστές του δικαιώματος αυτού, οι οποίοι ήλπιζαν ότι η Φλόριντα, περιτριγυρισμένη από πολιτείες όπου έχουν επιβληθεί αυστηροί περιορισμοί, θα γινόταν ξανά ασφαλές καταφύγιο για τις γυναίκες στον αμερικανικό Νότο.
Η Φλόριντα είναι η τρίτη πολυπληθέστερη αμερικανική πολιτεία.
Σχεδόν όλα τα δημοψηφίσματα που οργανώθηκαν για το ζήτημα είχαν σκοπό να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στις πολιτείες όπου παρέμεινε νόμιμο ή να αρθούν οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από το 2022.

Μετά την ιστορική απόφαση του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου, που πλέον έχει αποφασιστικά συντηρητική πλειοψηφία, να αναιρεθεί η συνταγματική προστασία του δικαιώματος αυτού, οι πολιτείες απέκτησαν την ευχέρεια να νομοθετήσουν για το ζήτημα. Κάπου είκοσι από αυτές επέβαλαν είτε περιορισμούς ή πλήρη απαγόρευση.

Το ζήτημα είχε τεθεί στο επίκεντρο της εκστρατείας που διεξήγαγε η Δημοκρατική υποψήφια Κάμαλα Χάρις, επιδιώκοντας να εμφανιστεί ως υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών, καταγγέλλοντας τις τραγικές καταστάσεις που αντιμετώπισαν εκατοντάδες γυναίκες εξαιτίας των περιορισμών.

Πολλές αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν σε άλλες πολιτείες για να είναι σε θέση να κάνουν άμβλωση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν σοβαρές επιπλοκές.

Αντίθετα με ό,τι συνέβη στη Φλόριντα, στα δημοψηφίσματα στη Νέα Υόρκη (70,3%) και στο Μέριλαντ (74%) επικρατούσε το «ναι».

Το αποτέλεσμα στη Φλόριντα, που προσέλκυε τη μεγαλύτερη προσοχή, χαρακτηρίζεται από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης νίκη για τον κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις και τους Ρεπουμπλικάνους του Ντόναλντ Τραμπ, που έκαναν εκστρατεία υπέρ του όχι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: