Η σκουριά στα πλακάκια του σπιτιού και του μπαλκονιού είναι ένας εχθρός που δεν επιτίθεται συχνά. Όταν όμως επιτεθεί, φροντίζει να σου δημιουργήσει το μεγαλύτερο δυνατό πρόβλημα.
Πρέπει με τη σειρά σου να προετοιμαστείς για αντεπίθεση, για να μπορείς να κερδίσεις αυτό το μικρό πόλεμο του σπιτιού.
Τι θα κάνεις λοιπόν, όταν η σκουριά χτυπήσει την πόρτα σου; Θα πανικοβληθείς και θα κάνεις κινήσεις οι οποίες μπορεί και να δυσκολέψουν περισσότερο την κατάσταση; Μήπως ήρθε η ώρα να μάθεις πώς να απαλλαγείς από αυτή, χωρίς κόπο και περιττή προσπάθεια;
Πώς να απαλλαγείς από τη σκουριά στα πλακάκια;
1. Μάθε τι ευθύνεται για τη δημιουργία σκουριάς
Το βήμα αυτό είναι απαραίτητο για να ξέρεις πότε να περιμένεις ένα πιθανό πρόβλημα σκουριάς. Επίσης, είναι χρήσιμο για να σκέφτεσαι το ζήτημα της πρόληψης, ώστε να ελαχιστοποιήσεις το πρόβλημα. Η σκουριά είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε περιβάλλοντα με πολλή υγρασία, δηλαδή στο μπάνιο, την κουζίνα, το μπαλκόνι. Αυτό συμβαίνει, γιατί η σκουριά δημιουργείται όταν ένα μέταλλο εκτίθεται σε υγρασία, ή οξυγόνο για πολύ καιρό.
Τα μέταλλα που αντιστέκονται στη δημιουργία σκουριάς, είναι ο κασσίτερος, ο ψευδάργυρος και το χρώμιο. Ωστόσο, υπάρχουν και απλά υλικά, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν τα μέταλλα, δηλαδή τα πλακάκια. Σε αυτά συγκαταλέγονται κυρίως τα αντισκωριακά χρώματα μετάλλων και το αντισκωριακό αστάρι. Τα υλικά αυτά μπορούν να επικαλύπτουν τα πλακάκια, έτσι ώστε να αναστέλλουν τη δημιουργία σκουριάς.
Επίσης, το λάδι ως υλικό είναι γνωστό για τις αντισκωριακές του ιδιότητες, αλλά η χρήση του ενδύκνειται κυρίως για σημεία του σπιτιού με τα οποία δεν ερχόμαστε συχνά σε επαφή. Αυτό φυσικά συμβαίνει για λόγους ασφαλείας, αφού λόγω της ολισθηρής του φύσης, καθίσταται ακατάλληλο για τα πατώματα.
2. Σκουριά στα πλακάκια. Και τώρα τι κάνω;
Για αρχή, μην πανικοβάλλεσαι. Αν δεν πρόλαβες να σταματήσεις τη δημιουργία σκουριάς, και τώρα ήρθε η ώρα να την αντιμετωπίσεις, υπάρχουν λύσεις. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάσαι, είναι ότι πρέπει να τρίψεις το λεκέ, μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς. Αν δε φροντίσεις να εξαφανιστεί από το πλακάκι, τότε θα δεις ότι θα εξαπλωθεί ξανά σιγά σιγά, προκαλώντας ζημιές.
Αν μιλάμε για κατάλληλα υλικά, το λεμόνι μπορεί να σε βοηθήσει να καθαρίσεις την επιφάνεια. Ρίξε πάνω στο λεκέ χυμό λεμονιού και αλάτι. Αφού περάσει περίπου μια ώρα, τρίψε πολύ καλά το πλακάκι και ξέπλυνε με νερό. Την ίδια επίδραση με το λεμόνι έχει και το λάιμ. Αν η πρώτη προσπάθεια δεν έχει πλήρη επιτυχία, επανέλαβε. Μην ξεχνάς ότι η σκουριά στα πλακάκια είναι επίμονος εχθρός!
Άλλος ένας ισχυρός σου σύμμαχος στη μάχη κατά της σκουριάς, είναι η μαγειρική σόδα. Μάλιστα, η σόδα μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα, αν συνδυαστεί με άσπρο ξύδι. Συγκεκριμένα, μπορείς να πασπαλίσεις λίγη σόδα στα πλακάκια που μοιάζουν να έχουν σκουριάσει και να ρίξεις πάνω ξύδι. Σε 5 λεπτά, το μείγμα θα πρέπει να έχει απελευθερώσει τη δράση του, και τότε θα μπορείς να τρίψεις την επιφάνεια με μια βούρτσα για να καθαρίσει.
3. Καθάρισε τα κενά ανάμεσα στα πλακάκια
Δε θα ήθελες να αφήσεις τη δουλειά σου μισοτελειωμένη, έτσι δεν είναι; Όσο απαραίτητη είναι η καθαριότητα στα πλακάκια, άλλο τόσο είναι απαραίτητη και στους αρμούς! Οι αρμοί, ή αλλιώς κενά ανάμεσα στα πλακάκια, μπορούν επίσης να επιτρέψουν στη σκουριά να εξαπλωθεί πάνω στο μέταλλο. Στην αγορά υπάρχουν ειδικά καθαριστικά για τον καθαρισμό αρμών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία τους άμεσα.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια πιο οικονομική και οικολογική λύση. Η λύση αυτή περιλαμβάνει μια απλή συνταγή, από υλικά που είναι πιθανό να έχεις ήδη στο σπίτι σου. Θα χρειαστείς 7 κούπες νερό, μισή κούπα μαγειρική σόδα, ένα τρίτο της κούπας λεμόνι, ή λάιμ και ένα τέταρτο της κούπας άσπρο ξύδι. Αναμειγνύεις τα υλικά μέσα σε ένα μεγάλο μπωλ, και κατόπιν τρίβεις τους αρμούς με μια βούρτσα, μια παλιά οδοντόβουρτσα, ή και ένα λεπτό συρματάκι.
Έπειτα, με ένα στεγνό πανί μπορείς να αφαιρέσεις τυχόν υπολείμματα, και το καθάρισμά σου για τη σκουριά στα πλακάκια θα έχει ολοκληρωθεί!
Εναλλακτικά, μπορείς να φτιάξεις μια πάστα μαγειρικής σόδας, την οποία θα απλώσεις πάνω στις επιφάνειες που έχουν προσβληθεί από σκουριά. Άφησε τη να δράσει για μερικά λεπτά και έπειτα τρίψε την περιοχή με ένα πανί και άπρο ξύδι. Στο τέλος, μην ξεχάσεις να ξεπλύνεις με αύθονο νερό.
4. Αν όλα τα άλλα αποτύχουν
Όποια από αυτές τις μεθόδους κι αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις, μην ξεχάσεις ότι καλό θα ήταν να μην υπάρχουν υγρά σημεία στις επιφάνειες. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η υγρασία μπορεί να δυσκολέψει το έργο σου και να επαναφέρει τη δράση της σκουριάς. Στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανό ο κόπος σου να φανεί άκαρπος και να πρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή.
Ένας τελευταίος τρόπος για την αντιμετώπιση της σκουριάς, ειδικά στα κενά ανάμεσα στα πλακάκια, είναι να ρίξεις πάνω στα πλακάκια coca cola για μερικά λεπτά, και μετά να ξεπλύνεις. Βέβαια, ο τρόπος αυτός είναι πιο πιθανό να λειτουργήσει, αν η σκουριά βρίσκεται σε σχετικά πρώιμο στάδιο. Γενικά, μπορείς να απωθήσεις τη σκουριά από διάφορα αντικείμενα, χρησιμοποιώντας ένα ύφασμα, ή σφουγγάρι βουτηγμένο σε coca cola. Μάλιστα, μπορείς να φέρεις στην αρχική τους κατάσταση τις σκουριασμένες βίδες, αν τις βυθίσεις για λίγη ώρα σε ένα δοχείο με το αναψυκτικό.
Αν το πρόβλημα επιμένει, και οι σπιτικές λύσεις δε φαίνονται να λειτουργούν, ίσως θα ήταν καλό να στραφείς προς πιο επαγγελματικά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά. Ωστόσο, τα προϊόντα αυτά είναι πιθανό να είναι καυστικά. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση τους, και πάντα πρέπει να ακολουθείς κατά γράμμα τις οδηγίες χρήσης.