Τα σκυλιά, γνωστά ως οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην ψυχική και σωματική υγεία των ιδιοκτητών τους. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η παρουσία ενός σκύλου μπορεί να αυξήσει την ελκυστικότητα ενός ατόμου, ειδικά όταν πρόκειται για κοινωνικές ή ρομαντικές σχέσεις.
Μια νέα κατεύθυνση στη βιοτεχνολογία επικεντρώνεται στην παράταση της ζωής των σκύλων με στόχο να επηρεάσει θετικά και τη μακροζωία των ανθρώπων. Η Loyal, μια νεοφυής εταιρεία βιοτεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το LOY-002, ένα καθημερινό χάπι με γεύση βοδινού που υπόσχεται να προσθέσει τουλάχιστον έναν χρόνο υγιούς ζωής στους σκύλους.
Η επιστημονική βάση πίσω από το LOY-002
Το LOY-002 στοχεύει στη μείωση των μεταβολικών αλλαγών που συνδέονται με τη γήρανση, περιορίζοντας την ευθραυστότητα μέσω της ρύθμισης της αύξησης της ινσουλίνης. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Loyal, Σελίν Χαλιούα, υποστηρίζει ότι η έρευνα για την πρόληψη της ηλικιακής φθοράς στους σκύλους μπορεί να αποτελέσει ισχυρό οδηγό για παρόμοιες εφαρμογές στους ανθρώπους.
Η Loyal έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτές που αποφεύγουν τα έργα μακροζωίας στον άνθρωπο λόγω του μεγάλου χρόνου που απαιτούν οι δοκιμές. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι κοινές ασθένειες μεταξύ ανθρώπων και σκύλων καθώς και τα κοινά περιβάλλοντα διαβίωσης καθιστούν τους σκύλους ιδανικό μοντέλο για τέτοιες έρευνες.
«Το να ανακαλύψουμε πώς να αποτρέψουμε την πτώση που σχετίζεται με την ηλικία των σκύλων είναι ένας πραγματικά ισχυρός δείκτης για να κάνουμε το ίδιο με τους ανθρώπους, επειδή οι σκύλοι παθαίνουν παρόμοιες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία και μοιράζονται το περιβάλλον και τις συνήθειές μας με τρόπους που δεν το κάνουν τα εργαστηριακά ποντίκια», είπε.
Το χάπι LOY-002 στοχεύει να αμβλύνει και να αναστρέψει τις μεταβολικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση: μείωση της αδυναμίας με τον περιορισμό των αυξήσεων της ινσουλίνης που σχετίζονται με τη γήρανση.
«Δεν φτιάχνουμε αθάνατους σκύλους», είπε ο Χαλιούα. «Ο τρόπος με τον οποίο το φάρμακο παρατείνει τη διάρκεια ζωής, υποθέτουμε, είναι επεκτείνοντας την υγεία και έτσι μειώνοντας το ρυθμό γήρανσης».
Το Dog Aging Project αποτελεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας, μακροχρόνια μελέτη μεγάλων ζώων σε φυσικό περιβάλλον. Οι προκαταρκτικές ενδείξεις δείχνουν ότι χαμηλές δόσεις ραπαμυκίνης μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής των σκύλων, βελτιώνοντας παράλληλα τη λειτουργία της καρδιάς και τις γνωστικές τους ικανότητες. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ρύθμισης της κυτταρικής ανάπτυξης και του μεταβολισμού.
Σύμφωνα με τον Daniel Promislow, βιογεροντολόγο στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και συνδιευθυντή του έργου, η έρευνα αυτή είναι πολύ πιο προχωρημένη από ό,τι μπορεί να γίνει στους ανθρώπους. Η δοκιμή ισοδυναμεί με μια ανθρώπινη μελέτη διάρκειας 40 ετών για την αξιολόγηση ενός φαρμάκου που παρατείνει την υγιή ζωή.
Παρόλο που η χρήση της ραπαμυκίνης για την παράταση ζωής δεν έχει εγκριθεί στους ανθρώπους, πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι αποτελεί μία από τις καλύτερες ελπίδες για τη φαρμακευτική επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης. Τα αποτελέσματα από τις δοκιμές στους σκύλους θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την εφαρμογή αντίστοιχων θεραπειών στον άνθρωπο.
Η Kate Creevy, συνιδρυτής και επικεφαλής κτηνίατρος του έργου, ανέφερε ότι η ομάδα της έχει τη μοναδική δυνατότητα να αναλύει δεδομένα όχι μόνο ανάμεσα σε αρσενικούς και θηλυκούς σκύλους, αλλά και πριν και μετά από στείρωση. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων που μπορεί να έχουν ενδιαφέρουσες εφαρμογές για τις γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση.
Η Creevy σημείωσε ότι τα δεδομένα περιλαμβάνουν την ηλικία κατά την οποία οι σκύλοι στειρώθηκαν, κάτι που θα μπορούσε να συσχετιστεί με τη διακύμανση της ηλικίας στην οποία οι γυναίκες βιώνουν την εμμηνόπαυση. Επιπλέον, υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τους λόγους στείρωσης των σκύλων, που ενδέχεται να σχετίζονται με γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή για ιατρικούς λόγους.
Ο Daniel Promislow, ένας από τους διευθυντές του προγράμματος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέσα στα επόμενα τέσσερα έως πέντε χρόνια η έρευνα θα αποδείξει πως η ραπαμυκίνη μπορεί να παρατείνει τη ζωή των σκύλων κατά τρία χρόνια με υγιή τρόπο. Η ραπαμυκίνη είναι ένα φθηνό φάρμακο που χρησιμοποιείται ήδη ως ανοσοκατασταλτικό στους ανθρώπους μετά από μεταμοσχεύσεις οργάνων.
Ο Promislow τόνισε ότι αν η έρευνα αποδειχθεί επιτυχής στους σκύλους, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής για τη βελτίωση της υγείας και της μακροζωίας στον ανθρώπινο πληθυσμό. Η δυνατότητα εφαρμογής αυτών των ευρημάτων στους ανθρώπους θεωρείται ρεαλιστική λόγω των κοινών χαρακτηριστικών στις ασθένειες γήρανσης μεταξύ σκύλων και ανθρώπων