Σκωληκοειδίτιδα: Πού πονάς – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Κοινοποίηση:
ygeia-ponos-696x465

H σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού τμήματος του παχέος εντέρου το οποίο ξεκινάει από το αρχικό του τμήμα (τυφλό), κοντά στο σημείο σύνδεσης του με το λεπτό έντερο.

Η φλεγμονή αυτή προκαλείται συνήθως από απόφραξη του αυλού, για την οποία μπορεί να ευθύνονται διογκωμένοι λεμφαδένες γύρω από τη βάση της, κοπρόλιθοι, παράσιτα, καρκινοειδή ή πολύ σπανιότερα, ξένα σώματα.

Σκωληκοειδίτιδα: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη ζωή εάν η απόφυση υποστεί ρήξη, όμως οι γιατροί συνήθως προχωρούν σε χειρουργική επέμβαση πριν συμβεί αυτό.

Πώς θα καταλάβετε αν οι ενοχλήσεις που αισθάνεστε στην περιοχή της κοιλιάς οφείλονται σε σκωληκοειδίτιδα ή σε κάποια άλλη δυσλειτουργία;

Τα συμπτώματα με τα οποία γίνεται αντιληπτή η φλεγμονή αυτή είναι:

Κοιλιακό άλγος: Ο πόνος περιομφαλικά και στο κατώτερο υπογάστριο είναι ένα βασικό σύμπτωμα, ενώ μετά τις πρώτες 4-6 ώρες εντοπίζεται κυρίως στην κάτω δεξιά κοιλιακή χώρα (δεξιός λαγόνιος βόθρος). Ο ασθενής προτιμά να κάθεται (συνήθως διπλωμένος) ακίνητος, χωρίς να μετακινείται καθόλου, αφού κάθε κίνηση του επιδεινώνει τον πόνο.
Ανορεξία: Είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα της σκωληκοειδίτιδας, σε βαθμό που αν δεν εμφανίζεται, είναι πιθανό να είναι λανθασμένη η διάγνωση. Ο ασθενής δεν έχει όρεξη να φάει το παραμικρό, ενώ ακόμη και η λέξη φαγητό του προκαλεί απέχθεια και ναυτία.
Εμετός: Παρουσιάζεται περίπου σε ένα ποσοστό 75% των ασθενών, ενώ μπορεί να συνοδεύεται και από ναυτίες ή διάρροια.
Πυρετός: Αν και είναι σύμπτωμα για πολλές και λιγότερο επίφοβες ασθένειες, στην περίπτωση της σκωληκοειδίτιδας, η θερμοκρασία του ασθενούς ανεβαίνει κατά 1 -2 °C συνήθως, ενώ σε βαριές ή/και παραμελημένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τους 40 βαθμούς, με ρίγος και εξάντληση.
Σκωληκοειδίτιδα: Πού πονάς
Που πονάς όταν έχεις σκωληκοειδίτιδα; Ο πόνος εμφανίζεται συνήθως στο πάνω μέρος της κοιλιάς ή κοντά στον ομφαλό. Αρχίζει θαμπά και καθίσταται εντονότερος και οξύτερος καθώς μετακινείται προς την κάτω δεξιά πλευρά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: