Όπως αναμενόταν ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, υφυπουργός Οικονομικών και εκλεκτός του Ζόραν Ζάεφ, εξελέγη νέος πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) στα Σκόπια, με ποσοστό που άγγιξε το 85% (37.649 ψήφους).
Οι υπόλοιποι δύο συνυποψήφιοι του, Φροσίνα Τασέβσκα Ρεμένσκι και Γιόβαν Ντεσποτόβσκι, δεν ξεπέρασαν συνολικά τις 6.155 ψήφους. Τα άκυρα ψηφοδέλτια έφτασαν τα 602.
Στις πρώτες του δηλώσεις ο Κοβάτσεφσκι τόνισε πως προτεραιότητά του είναι η ενότητα του SDSM και το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία, προκειμένου να στελεχωθεί με νέα μέλη. «Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ώστε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Όλοι όσοι είναι έτοιμοι και εργάζονται τίμια προς το συμφέρον των πολιτών είναι ευπρόσδεκτοι στην ομάδα μας» δήλωσε ο νέος πρόεδρος του SDSM.
Ο ίδιος ευχαρίστησε με θερμά λόγια τον Ζάεφ, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που τον συνεχάρη για τη νίκη του, ενώ τόνισε πως προτεραιότητά του αποτελεί η έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ε.Ε.
«Συγχαίρω τον Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και του εύχομαι καλή επιτυχία. Συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη του SDSM που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές και έτσι επέδειξαν υψηλή δημοκρατική συνείδηση και συμπεριφορά.
To SDSM σήμερα ψήφισε με αξιοπρέπεια για την Ευρώπη. Για ένα σταθερό «μακεδονικό» μέλλον» σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.
Με δηλώσεις του Ρεμένσκι και Ντεσποτόβσκι, συνεχάρησαν τον νέο πρόεδρο του SDSM, τονίζοντας πως προέχει η ενότητα του κόμματος.
Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει συνέδριο του κόμματος, όπου θα προταθεί και επίσημα ο Κοβάτσεφσκι ως διάδοχος του Ζόραν Ζάεφ, στη θέση του πρωθυπουργού.
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια και το τακτικό συνέδριο του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του εθνικιστικού VMRO-DPMNE, στο οποίο αρχηγός επανεξελέγη ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος ήταν και μοναδικός υποψήφιος.
Ο Μίτσκοσκι είχε εκλεγεί πρώτη φορά στην ηγεσία του VMRO-DPMNE τον Δεκέμβριο του 2017, με τις «ευλογίες» του τότε ισχυρού άνδρα του κόμματος, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος στο ενδιάμεσο διέφυγε στην Ουγγαρία όπου έλαβε πολιτικό άσυλο, προκειμένου να αποφύγει την έκτιση ποινής δύο ετών για υπόθεση διαφθοράς, το διάστημα που ήταν πρωθυπουργός της χώρας.