Δεν είναι λίγοι αυτοί που θυμούνται ότι μόλις το 2001, ένοπλοι Αλβανοί μέλη του UCK είχαν εμπλακεί σε πολύμηνες συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις, που λίγο έλειψε να οδηγήσουν στον διαμελισμό της χώρας
Νέο γύρο εθνοτικών συγκρούσεων στα Σκόπια, προκάλεσε η πράξη νεαρών Αλβανών που έκαψαν την κρατική σημαία της χώρας, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την εθνική επέτειο της Αλβανίας (28 Νοεμβρίου). Γεγονός το οποίο προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, μεταξύ των οποίων και επιθέσεις σε αυτοκίνητα και καταστήματα Αλβανών.
Συγκεκριμένα την επομένη του περιστατικού με το κάψιμο της σημαίας των Σκοπίων, κάποιοι προχώρησαν στη βεβήλωση αλβανικής σημαίας στην πόλη Πρίλεπ, ενώ προχθές τη νύχτα πυρπολήθηκαν τρία αυτοκίνητα και ένα μαγαζί Αλβανών στην πόλη Κουμάνοβο.
Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και για συμβάν σε αλβανόφωνο δημοτικό σχολείο σε χωριό κοντά στο Τέτοβο, όπου μαθητές εμφανίζονται, σε σχολική θεατρική παράσταση, με στρατιωτικές στολές του πρώην «Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού» (UCK) και κρατώντας πλαστικά όπλα. Η υπουργός Παιδείας των Σκοπίων, Βέσνα Γιάνεφκσα έκανε λόγο για «απαράδεκτο» περιστατικό και ζήτησε να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη εις βάρος του διευθυντή του σχολείου.
Την ίδια στιγμή το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE και ο συγκυβερνών αλβανικός συνασπισμός «Αξίζει» (VLEN) κατηγόρησαν το αντιπολιτευόμενο και μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη χώρα, το DUI του Αλί Αχμέτι για την υποκίνηση των επεισοδίων, με σκοπό όπως ισχυρίστηκαν την «αποσταθεροποίηση» της χώρας.
Από τη μεριά του, το DUI κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδίδεται σε μία συστηματική προσπάθεια «κατασυκοφάντησης» των Αλβανών στη χώρα και αδυναμία υπεράσπισης της συνοχής των διεθνοτικών σχέσεων στη χώρα. Μάλιστα το αλβανικό αυτό κόμμα κατέθεσε σήμερα στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας πρόταση μομφής κατά του υπουργού Εσωτερικών της χώρας (στον οποίο υπάγεται η αστυνομία) και δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης.
Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) ζήτησε τη συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών της χώρας, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση που δημιουργείται στη χώρα, αίτημα που βρίσκει επιφυλακτική την κυβέρνηση.
Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού των Σκοπίων. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που θυμούνται ότι μόλις το 2001, ένοπλοι Αλβανοί του (UCK) είχαν εμπλακεί σε πολύμηνες συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις, που λίγο έλειψε να οδηγήσουν στον διαμελισμό της χώρας. Οι συγκρούσεις εκείνες έλαβαν τέλος τον Αύγουστο του 2001 με την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας, με την οποία ο αλβανικός πληθυσμός της χώρας απέκτησε δικαιώματα που διεκδικούσε από την ανεξαρτησία της χώρας, το 1991.
Έκκληση για εκτόνωση των εντάσεων
Οι επικεφαλής των πέντε θρησκευτικών κοινοτήτων στα Σκόπια (Ορθόδοξοι, Μουσουλμάνοι, Καθολικοί, Ευαγγελιστές και Εβραίοι) απηύθυναν έκκληση για την εκτόνωση των διεθνοτικών εντάσεων στη χώρα.
Οι πέντε θρησκευτικοί ηγέτες, σε διακήρυξη που υιοθέτησαν κατά τη συνάντηση που είχαν χθες προέτρεψαν τους πολίτες να μην υποκύψουν σε απόπειρες διατάραξης της αρμονικής συνύπαρξης στο κράτος και τους κάλεσαν να σεβαστούν ο ένας τον άλλον, να εμβαθύνουν την αλληλεγγύη και να σέβονται τα κρατικά σύμβολα της χώρας και όλων των εθνοτικών κοινοτήτων σε αυτήν.
Αυτά θα τα βλέπουμε κι εδώ σε 1-2 χρόνια από τώρα από τους “ελληνοποιημένους” αλβανούς του Σαμαρά και του Τσίπρα (ελληνοποίησαν και οι δύο ίσως και 500.000 αλβανούς κατά τις θητείες τους). Ήδη έκαναν την αρχή φέτος με πανηγύρια, του χρόνου όμως θα καίνε κι Ελληνικές σημαίες μπροστά από την Βουλή.
ΜΟΛΙΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΘΑ ΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΑ ΤΕΦΑΛ
Τι διαφωνούν για το αν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Αλβανός ή Σλαβος…!!!