Σκόπια και Σερβία: Κάλεσμα για ενίσχυση της υποστήριξης από την ΕΕ κατά της λαθρομετανάστευσης

Κοινοποίηση:
Serbia Army

Τα Σκόπια και η Σερβία απηύθυναν σήμερα έκκληση για αυξημένη υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης. Οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών, Πάντσε Τόσκοφσκι και Ίβιτσα Ντάτσιτς, συναντήθηκαν στην πόλη Κουμάνοβο και διαπίστωσαν ότι οι παράτυποι μετανάστες εισέρχονται στις χώρες τους κυρίως από κράτη μέλη της ΕΕ.

 

«Φέτος αποτρέψαμε περίπου 7.000 παράνομες διελεύσεις στα σύνορά μας. Έχουμε κάνει πραγματικά πολλά για να μειώσουμε τον συνολικό αριθμό των παράνομων μεταναστών και έχουμε επαινεθεί για αυτό τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από την ΕΕ. Αλλά τόσο η Βόρεια Μακεδονία όσο και η Σερβία έχουν το ίδιο πρόβλημα, δηλαδή οι παράνομοι μετανάστες έρχονται πραγματικά σε εμάς από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα είναι οργανωτικής και οικονομικής φύσης και απαιτεί ενίσχυση της παρουσίας στα σύνορα. Ο Ντάτσιτς τόνισε την ανάγκη για χρηματοδότηση και υλικοτεχνική υποστήριξη προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί.

Επιπλέον, ο υπουργός επισήμανε ότι η πλειονότητα των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στη Σερβία προέρχεται από τη Βουλγαρία, με ποσοστό άνω του 50%. Ακολουθούν τα Σκόπια, από όπου καταφθάνει περίπου το 30% των μεταναστών.

«Η Μακεδονία (όπως αποκάλεσε προκλητικά τη χώρα του), όπως και η Σερβία, είναι μέρος της παράνομης μεταναστευτικής οδού. Είμαστε μια χώρα διέλευσης, όπως και η Σερβία, και οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες που εισέρχονται στη Μακεδονία έρχονται από τον νότιο γείτονά μας, δηλαδή από την Ελλάδα. Οπότε δυστυχώς βιώνουμε την ίδια κατάσταση που περιέγραψε ο κ. Ντάτσιτς, δηλαδή παράνομοι μετανάστες εισέρχονται στη Μακεδονία και στη Σερβία από κράτη- μέλη της ΕΕ. Απαιτείται βοήθεια σε αυτό το ζήτημα και εν μέρει τη λαμβάνουμε.

Μπορώ ελεύθερα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη FRONTEX, η οποία βρίσκεται στα νότια σύνορά μας και βοηθάει σημαντικά το έργο της συνοριακής αστυνομίας. Αλλά όποια επιπρόσθετη βοήθεια και υποστήριξη είναι πάντα ευπρόσδεκτη, ειδικά στο κομμάτι της υλοποίησης που αφορά τις τεχνικές λύσεις που χρειαζόμαστε» ανέφερε από τη μεριά του ο υπουργός Εσωτερικών των Σκοπίων, Πάντσε Τόσκοφσκι.

Οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών, κατά τη σημερινή τους συνάντηση συζήτησαν και για θέματα ασφαλείας, όπως και τους τρόπους αντιμετώπισης της μείωσης της συμφόρησης στις συνοριακές διελεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. αντι να κάνετε καμια συνεργασία με τους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ορθόδοξους, συνεχίζετε με τις αρχαιολάγνες καραμελίτσες .. συνεχίστε θύματα …

Leave a Response