Το θερμόμετρο δεν λέει να κατέβει από τους 25 με 30 βαθμούς και οι Γερμανοί απολαμβάνουν τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο δεν λείπουν τα δυσάρεστα αλλά και οι …παγίδες του καλοκαιριού.
Τα ευχάριστα νέα: έχει και η Γερμανία «γαλάζιες σημαίες» για όσους κάνουν μπάνια στη Βαλτική Θάλασσα ή στις λίμνες της Βαυαρίας. Και δεν είναι λίγοι γιατί παραδοσιακά ο δημοφιλέστερος καλοκαιρινός προορισμός των Γερμανών είναι η ίδια η Γερμανία. Από τον Μάιο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΕΑ) έχει αποφανθεί, μετά από τις προβλεπόμενες μικροβιολογικές αναλύσεις, ότι οι περισσότερες παραλίες έχουν καλή ποιότητα νερού. Τα δυσάρεστα νέα: από τον Μάιο μέχρι σήμερα, προειδοποιεί το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), οι ειδικοί εκτιμούν ότι λόγω υψηλών θερμοκρασιών έχουν πολλαπλασιαστεί τα λεγόμενα κυανοβακτήρια με αποτέλεσμα σε πολλές τοποθεσίες το νερό όχι μόνο να μυρίζει απαίσια αλλά και να προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις ή και πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Για προληπτικούς λόγους το μπάνιο έχει ήδη απαγορευθεί σε λίμνες της Κάτω Σαξονίας.
Αλλεργική αντίδραση στο …πορτοφόλι του ενδέχεται πάντως να υποστεί, όποιος θέλει να απαλλαγεί από τις ενοχλητικές σφήκες του καλοκαιριού. Στη Γερμανία, σύμφωνα με τη deutsche welle, πολλά είδη σφήκας αποτελούν «σπάνια και προστατετόμενα είδη υπό εξαφάνιση» και η εξολόθρευσή τους τιμωρείται με ελάχιστο πρόστιμο 5.000 ευρώ. Το κομμάτι, εννοείται. Αν μάλιστα, στην προσπάθειά να υπερασπίσετε τη λεμονάδα σας απέναντι σε επιβουλές, πετύχετε το ιδιαίτερα σπάνιο είδος Bembix Rostrata, ο λογαριασμός εκτοξεύεται στις 65.000 ευρώ. Αυτά προβλέπει η νομοθεσία. Η συμβουλή των ειδικών: παραμένουμε ψύχραιμοι και περιμένουμε την αποχώρηση της σφήκας. Δύσκολο, αλλά πολύ πιο οικονομικό από 5.000 ευρώ.