Μετά την επιστροφή στην πόλη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων δεν θα πρέπει να αμελήσουν την επίσκεψή τους στον κτηνίατρο, ο οποίος θα τον ελέγξει για, τυχόν, μολύνσεις και δερματικές παθήσεις.
Πρώτα απ’ όλα δεν ξεχνάμε να τα αποπαρασιτώσουμε. Φροντίζουμε να δώσουμε χάπια για τα ενδοπαράσιτα, έτσι ώστε, εάν κόλλησαν κάποιο σκουλήκι του στομάχου ή του εντέρου να το σκοτώσουμε, πριν αυτό πολλαπλασιαστεί.
Φυσικά, συνεχίζουμε να χορηγούμε, προληπτικά, αγωγή και για τα εξωπαράσιτα, δηλαδή τους ψύλλους και τα τσιμπούρια.
Κι αυτό γιατί οι ψύλλοι ζουν όλο το χρόνο και τα τσιμπούρια συνεχίζουν να «παραμονεύουν» μέχρι να πέσει, αρκετά, η θερμοκρασία.
Για να προστατεύσουμε λοιπόν, τον σκύλο μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμπούλα ή να του δώσουμε χάπι.
Αν ο σκύλος μας έκανε πολλές βουτιές στη θάλασσα, ή αν τον κάναμε πολύ συχνά μπάνιο στο σπίτι, φροντίζουμε να ελέγξουμε τα αυτιά του, για πιθανή ωτίτιδα.
Η υγρασία που παραμένει μέσα στα αυτιά από το νερό, δημιουργεί όλες τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη παρασίτων, που του προκαλούν ωτίτιδα.
Παράλληλα, ελέγχουμε πάντα το δέρμα του ζώου μας, για, τυχόν, αμυχές, σπυράκια, ή οποιαδήποτε άλλη αλλοίωση, που μπορεί να παρουσιάσει, λόγω καθημερινής επαφής με τη φύση ή/και έντονης αθλητικής δραστηριότητας.
Επιπλέον, κατά τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο, καλό είναι, να κάνουμε στους σκύλους μας προληπτική εξέταση αίματος για λεϊσμανίαση (καλαζάρ).
Ένα νόσημα που μεταδίδεται, κατά τους θερινούς μήνες, από τσίμπημα μολυσμένης σκνίπας και ο χρόνος επώασης είναι δύο έως επτά μήνες.
Ένα νόσημα, που μπορεί να μην δείξει συμπτώματα στο ζώο μας, παρά μόνο, όταν είναι σε προχωρημένο στάδιο. Γι’ αυτό, καλό είναι, να ελέγχουμε τους σκύλους μας προληπτικά.