Σλαβομακεδονικές οργανώσεις κατά Βουλγαρικού κράτους – Δεν αναγνωρίζουν την απογραφή

Κοινοποίηση:
1

Έξι οργανώσεις της σλαβομακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία θεωρούν τα στοιχεία από την τελευταία απογραφή στη Βουλγαρία ως «ανακριβή, μεροληπτικά και άχρηστα».

Αυτό είναι το συμπέρασμα που εκφράζουν στη γραπτή τους αντίδραση, με τίτλο «Η θέση των οργανώσεων της (σλαβο)μακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία σε σχέση με την απογραφή που έγινε το 2021».

Το συμπέρασμα στη θέση τους προκύπτει από την αντίληψή τους για τις συνθήκες διεξαγωγής της απογραφής όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«1. Η απογραφή έγινε χωρίς χωριστή στήλη «Μακεδόνες», στο πνεύμα της επίσημης πολιτικής άρνησης της μειονότητας και αντιμετώπισης της μακεδονικής αυτοδιάθεσης, ως αποστασίας και προδοσίας του κράτους και σε κλίμα μαζικής αντιμακεδονικής προπαγάνδας, έντονο μίσος για τους (Σλαβο) Μακεδόνες, πολλές τεταμένες σχέσεις και μαζική εκστρατεία κατά της Δημοκρατίας των Σκοπίων και του «μακεδονικού έθνους».

2. Πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες μακροχρόνιου φόβου – μέσω των εκατοντάδων που στάλθηκαν στις φυλακές και των χιλιάδων φυλακισμένων, απολυμένων ή με άλλο τρόπο βασανισμένων κατά τη διάρκεια του κομμουνισμού, με την υποστήριξη της κρατικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών, μέσω της ατιμώρητης λέξης μίσους προς τους Σλαβομακεδόνες, της βίας κατά ιδιώτες ακτιβιστές, απαγορεύσεις σε πανηγύρια, αρνήσεις εγγραφής οργανώσεων και κλήσεις χιλιάδων μελών σλαβομακεδονικών κομμάτων και οργανώσεων και συγγενών τους για ανάκριση στα αστυνομικά τμήματα.

»3. Το κράτος δεν έχει κάνει τίποτα για να μειώσει αυτόν τον φόβο στους πολίτες, ούτε οργανώνει εκστρατείες ευαισθητοποίησης για να εξηγήσει στον κόσμο ότι είναι δικαίωμά τους να εγγραφούν όπως θέλουν και να επιτρέπεται να εγγραφούν ως Μακεδόνες, αλλά ότι δεν κάνουν έγκλημα.

»4. Οι απογραφείς δεν είχαν εντολή (ή τουλάχιστον λίγοι) να εξηγήσουν στους ανθρώπους ότι είχαν πλήρη ελευθερία να αυτοπροσδιορίζονται όπως ήθελαν. Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις έχουν παραβιάσει αυτό το δικαίωμα, έχουν λογομαχήσει με ανθρώπους ή τους χειραγωγούν.

«Δεν επετράπη στις (σλαβο)μακεδονικές οργανώσεις να πραγματοποιήσουν εκστρατεία ευαισθητοποίησης μέσω των ΜΜΕ, που θα ενθάρρυναν τους  (Σλαβο) Μακεδόνες να αυτοπροσδιοριστούν όπως θέλουν και χωρίς φόβο», αναφέρεται στη θέση των σλαβομακεδονικών οργανώσεων στη Βουλγαρία.

Αφού αναφέρει αρκετά συγκεκριμένα παραδείγματα παραβιάσεων του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης, η αντίδραση καταλήγει:

«Θεωρούμε ότι τα στοιχεία της απογραφής είναι ανακριβή, μεροληπτικά και άχρηστα».

Το κείμενο αυτό για τα αποτελέσματα της απογραφής στη Βουλγαρία υπογράφουν οι εξής οργανώσεις:

OMO Ilinden-PIRIN, OMO Ilinden, Αρχαίοι Μακεδόνες, Ένωση Καταπιεσμένων Μακεδόνων στη Βουλγαρία Θύματα Κομμουνιστικής Τρομοκρατίας, Ένωση για την Προστασία των Βασικών Ατομικών Πολιτικών Δικαιωμάτων, Μακεδονική Λέσχη για την Εθνότητα στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας, επίσης,  μια πρωτοβουλία πολιτών για την αναγνώριση της Μακεδονικής εθνικής μειονότητας στη Βουλγαρία και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της Βουλγαρίας με (σλαβο)μακεδονική αυτογνωσία «Λαϊκή Βούληση» [‘Ναρόντνα Βόλια’].

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Όταν υπάρχη Κράτος συμβαίνουν τά ανωτέρω. Σκούζουν τά λιμά καί κανείς δέν ασχολείται πλήν τού γραικικού μπαχαλιστάν.

Comments are closed.