Σλοβακία: Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην ουκρανική σύγκρουση – Κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία

Κοινοποίηση:
02d39b0dcb1b792f7c7b544e5f4fbf0e_XL

Η Σλοβακία δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει στρατιωτική λύση στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, επαναλαμβάνοντας τα σχέδιά της να στείλει μόνο ανθρωπιστική και μη θανατηφόρα υποστήριξη και ζητώντας ειρηνευτικές λύσεις μέσω της επικοινωνίας με τη Ρωσία.

Η υποστήριξη προς την Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο της τελευταίας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες πριν από την αποχώρηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden.
Σύμφωνα με την Euractiv, ενώ η Σλοβακία συμφώνησε να παράσχει περαιτέρω βοήθεια, επανέλαβε ότι θα παράσχει μόνο μη θανατηφόρα βοήθεια, επικαλούμενη “περιορισμένη ικανότητα παροχής περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας από τα δικά της αποθέματα”.

“Δεν έχουμε επίσης ένα σύστημα αεράμυνας για να παράσχουμε, καθώς ο δικός μας ουρανός μένει πλέον απροστάτευτος, μετά την (προηγούμενη κυβέρνηση) που έδωσε το σύστημα S-300 στην Ουκρανία.
Αλλά θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε ανθρωπιστική και μη θανατηφόρα υποστήριξη”, δήλωσε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Juraj Blanár.

Πρόσθεσε ότι η Σλοβακία θα ολοκληρώσει το 14ο πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Κίεβο μέχρι το τέλος του έτους, το οποίο περιλαμβάνει γεννήτριες, εργαλεία αποναρκοθέτησης και ανιχνευτές χημικών ουσιών.
Η Σλοβακία θα συνεχίσει επίσης να βοηθά στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία σε εμπορική βάση. Ωστόσο, ο Blanár σημείωσε αργότερα ότι οι περισσότερες χώρες υποστηρίζουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας, πιστεύοντας ότι η Ουκρανία μπορεί να νικήσει τη Ρωσία και να εξασφαλίσει ισχυρότερη θέση στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
“Τον Φεβρουάριο, θα συμπληρώσουμε τρία χρόνια πολέμου και αυτό μας έχει δείξει ότι παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες των δυτικών εταίρων, η θέση της Ουκρανίας δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά”, δήλωσε ο Blanár.
“Αυτό δείχνει ότι η σύγκρουση δεν έχει στρατιωτική λύση και χρειάζεται να προωθηθούν ειρηνευτικές λύσεις”, πρόσθεσε.

Η θέση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την άποψη της πλειοψηφίας στη Δύση, συμπεριλαμβανομένου του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Mark Rutte.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΝΑΤΟ, επέμεινε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία έναντι της συζήτησης πιθανών ειρηνευτικών σεναρίων με τη Ρωσία.
Ο Rutte υποστήριξε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μόνο όταν η Ουκρανία αποφασίσει την κατάλληλη στιγμή, με το Κίεβο εξουσιοδοτημένο να εισέλθει σε αυτές από την ισχυρότερη δυνατή θέση.
“Για να φτάσουμε εκεί, είναι ζωτικής σημασίας να διοχετευθεί περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Rutte.

Κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία

Ο Juraj Blanár ασχολήθηκε επίσης με τις τεταμένες σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, οι οποίες βρίσκονται σε αδράνεια από τις αρχές του 2022.
Σημείωσε επίσης ότι στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ουάσινγκτον περιλαμβάνεται η ανάγκη επανεκτίμησης της στρατηγικής προοπτικής για τη Ρωσία: “Παρουσίασα λοιπόν τη σλοβακική θέση, η οποία είναι σαφής.
Η Ρωσία θα παραμείνει ο γείτονάς μας.
Είναι ζωτικής σημασίας να κοιτάξουμε στο μέλλον, ακόμη και μετά τον πόλεμο, και να σχεδιάσουμε μελλοντικούς διαύλους επικοινωνίας με αυτή την πυρηνική δύναμη”, εξήγησε. “Θέλουμε να ενσωματώσουμε αυτή την προσέγγιση στην αναθεωρημένη στρατηγική του ΝΑΤΟ”, πρόσθεσε.

“Παραμένουμε πρόθυμοι να διατηρήσουμε διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα για να μετριάσουμε τον κίνδυνο και να αποτρέψουμε την κλιμάκωση”, αλλά υπογράμμισε επίσης ότι “η Ρωσία παραμένει η πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ από τη Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσινγκτον.
Τα μέλη της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Robert Fico (Smer-SD/NI) χρησιμοποιούν συχνά φιλορωσική ρητορική, ζητούν λιγότερη στρατιωτική υποστήριξη για το Κίεβο και απορρίπτουν την υποστήριξη της ΕΕ ως “πολεμοκάπηλη”.
Ο Fico αποδέχθηκε πρόσφατα την πρόσκληση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στη Μόσχα και έγινε ο πρώτος ηγέτης της ΕΕ που έδωσε συνέντευξη στη ρωσική κρατική τηλεόραση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο Juraj Blanár έχει επίσης συναντηθεί αρκετές φορές με τον Ρώσο ομόλογό του, Sergei Lavrov.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: