Σοβαροί οι κίνδυνοι για τη αλυσίδα εφοδιασμού των τροφίμων από μελλοντικές κρίσεις – Ποια «λύση» θα δώσουν;

Κοινοποίηση:
1

Η πανδημία της COVID-19 δεν ήταν μόνο μία υγειονομική κρίση, αλλά και μία κρίση για τον τομέα των τροφίμων, καθώς ανέδειξε σοβαρές αδυναμίες στο σύστημα τροφίμων των ΗΠΑ.

Αρκετοί Αμερικανοί δεν γνώριζαν για τον κίνδυνο που καραδοκούσε, μέχρι που ήρθαν αντιμέτωποι με τα άδεια ράφια στα καταστήματα των τροφίμων την άνοιξη του προηγούμενου χρόνου, σχολιάζει το POLITICO.

Αρχίζοντας με το αρχικό ξέσπασμα της πανδημίας, τα προβλήματα συμφόρησης που παρουσιάστηκαν στις αλυσίδες εφοδιασμού, προκάλεσαν την κατάρρευσή τους, η οποία συνεχίζεται ακόμη, σε όλα τα τμήματα του συστήματος τροφίμων από τις φάρμες παραγωγής μέχρι τα κέντρα επεξεργασίας και τα ράφια των καταστημάτων.

Οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με την ξαφνική απώλεια των σημείων στα οποία διένειμαν φρούτα, λαχανικά, ζώα και σιτηρά, αναγκάστηκαν να ενταφιάσουν εκατομμύρια κιλά σιτηρών, σφαγμένων κοπαδιών ή να πετάξουν το γάλα τους.

Υπήρξαν σοβαρές αιτίες για αυτό. Τα ξεσπάσματα του κορονοϊού που εξάπλωναν ταχύτατα τα κρούσματα μεταξύ των εργατών στις αγροτικές μονάδες, αλλά και στους εργαζόμενους των μονάδων επεξεργασίας, μεταξύ των ευάλωτων πληθυσμών που είχαν συχνά περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, είχαν ως συνέπεια να μη γίνεται η συγκομιδή των σπόρων, αλλά και η βιομηχανική επεξεργασία του κρέατος.

Καθώς η βιομηχανία επεξεργασίας του κρέατος είναι ιδιαιτέρως συγκεντρωτική, η διακοπή λειτουργίας ακόμη και λίγων μονάδων επεξεργασίας, άφησε ξαφνικά τους ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών μονάδων στις ΗΠΑ χωρίς επιλογή αναφορικά με το πού θα έστελναν το ζωικό τους κεφάλαιο για σφαγή.

Από την άλλη μεριά, οι τράπεζες τροφίμων έδιναν μάχη για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση, καθώς οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι που έμπαιναν σε αναστολή εργασίας, έρχονταν αντιμέτωποι με τη ξαφνική απώλεια των οικονομικών εσόδων τους.

Η κοινότητα των τροφίμων και της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφορικά με το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να βρεθούν αντιμέτωπες με παρόμοιες καταρρεύσεις της αλυσίδας των προμηθειών στα τρόφιμα και σε άλλες μελλοντικές κρίσεις και όχι μόνο πανδημίες.

«Η πραγματικότητα επιβεβαίωσε ότι μπορεί να υπάρξει μία διακοπή σε αυτό το σύστημα και το ένιωσαν όλοι» δήλωσε ο πολιτειακός υπουργός Γεωργίας της Αϊόβα Μάικ Νέιγκ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: