Σοκ από τη Νορβηγία: 1 στα 2 τεστ «express» για κορωνοϊό δείχνει ψευδή στοιχεία

Κοινοποίηση:
COVID-test-rapid-EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ-ΜΠΟΛΑΡΗ-681x384

Προβληματισμός επικρατεί με την πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με τα rapid test, καθώς έκθεση του νορβηγικού υπουργείου Υγείας, δείχνει πως τα τεστ της Abbot που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση δεν εντοπίζουν 1 στους 2 ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού!

Τον τελευταίο καιρό στελέχη της κυβέρνησης μιλούν συνεχώς για τα rapid test (τεστ αντιγόνου) , και δήλωσαν πως θα βάλουν στο κέντρο της στρατηγικής τους στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Μάλιστα στη χθεσινή ενημέρωση, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανακοίνωσε νέο εθνικό σχέδιο για τα rapid test τα οποία περιλαμβάνει 12.000 δωρεάν τεστ ημερησίως στους πολίτες.

Ένας από τους στόχους που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση είναι αυτός «Της ανίχνευσης της αντικειμενικής ασυμπτωματικής διασποράς».

Όμως σύμφωνα με την έκθεση της Νορβηγικής κυβέρνησης για τα Rapid Test (τεστ αντιγόνου) της Αbbot, αυτά εντοπίζουν μόνο το 55% των ασυμπτωματικών φορέων. Με λίγα λόγια τα μαζικά τεστ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να εντοπίσει τους συμπτωματικούς φορείς του ιού, δεν θα εντοπίζουν…. 1 στους 2 ασυμπτωματικούς φορείς του ιού.

Από την άλλη, έχουν ποσοστό επιτυχίας 80% σε συμπτωματικούς φορείς του ιού, δηλαδή δεν πιάνουν 1 στους 5 συμπτωματικούς φορείς, όμως αυτό δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, καθώς στο εθνικό σχέδιο για τα Rapid test δεν στοχεύει στους συμπτωματικούς φορείς του ιού και αναφέρει πως «Αν έχετε εκδηλώσει συμπτώματα παρακαλούμε επικοινωνήστε άμεσα με τον θεράποντα ιατρό».

Έτσι αντιλαμβανόμαστε πως τα μοριακά τεστ  τα οποία έχουν ποσοστό επιτυχίας άνω του 95% σε όλους τους φορείς, παραμένουν τα πλέον αξιόπιστα και κεντρικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τα rapid test σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να τα αντικαταστήσουν.

Μάλιστα η έκθεση της νορβηγικής κυβέρνησης για τεστ Abbot αναφέρει συγκεκριμένα πως «Λόγω της χαμηλότερης ευαισθησίας του Rapid Test της Abbot, εμείς συμπεραίνουμε ότι για τη διάγνωση σοβαρών ασθενειών και νοσηλευόμενων ασθενών, το PCR παραμένει η προτιμώμενη μέθοδος».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: