Σοκ και δέος στη Δύση: Η Ρωσία βρήκε στην Ανταρκτική τo μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον κόσμο – Εκτιμήσεις για 511 δισ. βαρέλια

Κοινοποίηση:
8bba345db9be77ef865c2794d00c4d44_XL

Ρωσικά ωκεανογραφικά ανακάλυψαν το μεγαλύτερο κοίτασμα αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανταρκτική, σε μια περιοχή όμως στην οποία η εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων απαγορεύεται αυστηρά.
Τα ρωσικά πλοία που πραγματοποιούσαν έρευνα για επιστημονικούς λόγους, ενημέρωσαν τη Μόσχα ότι εντόπισαν συνολικά αποθέματα 511 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.
Πρόκειται για μια ποσότητα σχεδόν διπλάσια των πετρελαϊκών αποθεμάτων της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν την τελευταία εβδομάδα στην Επιτροπή Περιβαλλοντικού Ελέγχου της Βρετανικής Βουλής.
Αυτή η ανακάλυψη έρχεται μετά από μια σειρά ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από το πλοίο «Alexander Karpinsky», το οποίο διαχειρίζεται η ρωσική υπηρεσία Rosgeo, που είναι επιφορτισμένη με την ανακάλυψη ορυκτών αποθεμάτων για εμπορική εκμετάλλευση.

Δεν προκάλεσε χαρά

Αυτή η ανακάλυψη δεν προκάλεσε χαρά στη Δύση. Υπάρχουν φόβοι ότι όλος αυτός ο πλούτος θα μπορούσε να πέσει στα χέρια της Μόσχας, σύμφωνα με το ιταλικό δημοσίευμα Money.
«Εάν αναπτυχθεί αυτό το κοίτασμα, η Ρωσία θα γίνει μια από τις κορυφαίες χώρες στην παραγωγή πετρελαίου, ξεπερνώντας χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Βενεζουέλα», σημειώνει ο συγγραφέας του.
Ο αναλυτής του Money πιστεύει ότι η συγκέντρωση τέτοιων τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου σε ρωσικά χέρια θα οδηγήσει σε σοβαρές γεωπολιτικές αλλαγές.
Σε αυτό το πλαίσιο, πολλές χώρες θέλουν να εμποδίσουν τη Μόσχα να διεκδικήσει τα δικαιώματά της σε αυτήν την ανακάλυψη. Βασίζονται στη Συνθήκη της Ανταρκτικής, η οποία απαγορεύει οποιαδήποτε εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της ηπείρου.
Ο συγγραφέας του υλικού πιστεύει ότι είναι απίθανο η Ρωσία να εγκαταλείψει οικειοθελώς έναν τέτοιο τεράστιο πλούτο. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να κλιμακωθεί η γεωπολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων.
«Πολλοί φοβούνται ότι πίσω από αυτές τις μελέτες υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο έργο για την ανάπτυξη της επικράτειας και την έναρξη ενός αγώνα για έλεγχο της Ανταρκτικής», αναφέρει στην Ιταλία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: