Σοκ στη Βραζιλία: Έξι ασθενείς μολύνθηκαν με HIV μέσω μεταμόσχευσης οργάνων

Κοινοποίηση:
HIV-budding-Color

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολιτείας, έξι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση οργάνων βρέθηκαν θετικοί στον ιό HIV. Τα μολυσμένα όργανα προήλθαν από μια υπηρεσία δωρεάς οργάνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η Γραμματεία Υγείας του Ρίο ενημέρωσε ότι το εργαστήριο υπεύθυνο για τον έλεγχο των οργάνων έχει κλείσει προσωρινά.

 

Τα όργανα δύο δωρητών μεταμοσχεύθηκαν σε έξι ασθενείς που βρίσκονταν στη λίστα αναμονής. Οι αρχές τώρα ερευνούν και άλλους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση για να διαπιστώσουν αν τα όργανα που έλαβαν ήταν μολυσμένα. Επιπλέον, ελέγχονται όλα τα αποθηκευμένα όργανα δωρητών από τον Δεκέμβριο του 2023 μέχρι σήμερα, όταν ανέλαβε το συγκεκριμένο εργαστήριο τις εξετάσεις. Η Γραμματεία δήλωσε ότι «δεν υπάρχει προηγούμενο» για αυτή την κατάσταση.

Η αστυνομία ερευνά ποιος ευθύνεται για τις δύο λανθασμένες εξετάσεις. Οι αρχές διαπίστωσαν τι συνέβαινε όταν ένας ασθενής που είχε λάβει καρδιά παραπονέθηκε για προβλήματα υγείας και βρέθηκε θετικός στον ιό HIV. Θετικοί βρέθηκαν στη συνέχεια άλλοι δύο ασθενείς, που είχαν λάβει από ένα νεφρό ο καθένας.

Οι γιατροί εξέφρασαν ανησυχίες ότι αυτό το σοβαρό λάθος μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού στις υπηρεσίες μεταμόσχευσης οργάνων και να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των δωρητών.

Η υπηρεσία μεταμοσχεύσεων του Ρίο ντε Τζανέιρο λειτουργεί από το 2006 και έχει βρει όργανα σε περισσότερους από 16.000 ανθρώπους μέχρι σήμερα.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response