Ο αρχηγός του στρατού Φατάχ αλ Μπουρχάν συμφώνησε να διευκολύνει και να εξασφαλίσει την εκκένωσή τους «τις επόμενες ώρες», ανέφερε. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι προετοιμάζεται για «ορισμένα απρόοπτα».
Ωστόσο, οι σφοδρές μάχες στο κέντρο της πόλης το Σάββατο κατέστησαν ασαφές πώς θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εκκενώσεις από το αεροδρόμιο του Χαρτούμ.
Άνθρωποι στο Χαρτούμ που μίλησαν στο BBC περιέγραψαν έντονες μάχες στο κέντρο της πόλης το Σάββατο.
Δήλωση του σουδανικού στρατού ανέφερε ότι Βρετανοί, ΗΠΑ, Γάλλοι και Κινέζοι υπήκοοι και διπλωμάτες θα απομακρυνθούν αεροπορικώς με στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη από την πρωτεύουσα Χαρτούμ.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι «κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει τους Βρετανούς υπηκόους και το διπλωματικό προσωπικό στο Χαρτούμ».
Ανέφερε ότι το υπουργείο Άμυνας του συνεργάζεται με το υπουργείο Εξωτερικών για να προετοιμαστεί για μια σειρά από διατάξεις, χωρίς να διευκρινίζει εάν η άμεση εκκένωση περιλαμβάνεται σε αυτά τα σχέδια.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ προήδρευσε σε συνεδρίαση της Cobra – επιτροπής αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών – το πρωί του Σαββάτου σχετικά με την κατάσταση στο Σουδάν.
Μια βρετανίδα πολίτης στο Χαρτούμ είπε στο BBC ότι αισθάνεται «εντελώς εγκαταλειμμένη» από τη βρετανική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι δεν της έχουν δοθεί «πολλές πολλές πληροφορίες» σχετικά με πιθανά σχέδια εκκένωσης.
«Παραμένει πολύ καταθλιπτικό, ανησυχητικό και μπερδεμένο να είσαι Βρετανός στο έδαφος εδώ», είπε. «Είμαστε ακόμα στο σκοτάδι».
«Δεν έχουμε ένα σχέδιο, δεν έχουμε καν ένα είδος σχεδίου για ένα σχέδιο. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι μια ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς απλώς έχουμε εγκαταλειφθεί εντελώς από πολλές απόψεις εδώ.»