Σουηδία: «Ζώνη υψηλού κινδύνου η Βαλτική Θάλασσα» – Το «θρίλερ» με τα κομμένα καλώδια

Κοινοποίηση:
sabotage

Ο Σουηδός πρωθυπουργός λέει ότι η Βαλτική Θάλασσα είναι πλέον «υψηλού κινδύνου» μετά από την ύποπτη δολιοφθορά με καλώδιο

ΟΣουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, δήλωσε ότι η Βαλτική Θάλασσα είναι πλέον μια ζώνη «υψηλού κινδύνου», καθώς συνάντησε τους ηγέτες της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής, ημέρες μετά από μια ύποπτη επίθεση δολιοφθοράς σε υποθαλάσσια καλώδια.

Αρνήθηκε ωστόσο να κάνει εικασίες σχετικά με το ποιος μπορεί να ήταν υπεύθυνος για την αποκοπή δύο τηλεπικοινωνιακών καλωδίων οπτικών ινών στη Βαλτική την περασμένη εβδομάδα. Ένα κινεζικό πλοίο – το Yi Peng 3 – που έπλεε πάνω από τα καλώδια περίπου τη στιγμή που κόπηκαν, παραμένει αγκυροβολημένο στο στενό Kattegat μεταξύ Σουηδίας και Δανίας από τις 19 Νοεμβρίου. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη για το θέμα.

Η Γερμανία είναι η πρώτη πλευρά που μίλησε για σαμποτάζ, ενώ στέλεχος της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για το καλώδιο είχε δηλώσει μετά το περιστατικό πως «τέτοιου είδους ρήξεις δεν γίνονται στα νερά αυτά χωρίς εξωτερική επέμβαση». Το κινεζικό εμπορικό πλοίο βρίσκεται περικυκλωμένο από ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία σε διεθνή ύδατα για περισσότερο από μια εβδομάδα και με τους ερευνητές να υποψιάζονται πως το μήκους 225 μέτρων, πλάτους 32 μέτρων και φορτωμένο με ρωσικό λίπασμα , φέρεται να έκοψε σκόπιμα δύο κρίσιμα καλώδια δεδομένων την περασμένη εβδομάδα, καθώς η άγκυρά του σύρθηκε κατά μήκος του βυθού της Βαλτικής για πάνω από 100 μίλια.

Μιλώντας από τη σύνοδο κορυφής, στο Χάρπσουντ, το καταφύγιο του Σουηδού πρωθυπουργού, ο Κρίστερσον είπε στον Guardian: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος για διαφορετικούς τύπους δραστηριοτήτων στη Βαλτική που είναι επικίνδυνες» Και πρόσθεσε: «Τώρα προσέχουμε να μην κατηγορήσουμε κανέναν αυτή τη στιγμή για τίποτα. Δεν ξέρουμε ότι πρόκειται για δολιοφθορά. Όμως διερευνούμε το θέμα πολύ προσεκτικά».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, πριν από την ύποπτη επίθεση στα δύο υποθαλάσσια καλώδια μεταξύ Σουηδίας και Λιθουανίας και Φινλανδίας και Γερμανίας, η κυβέρνηση του Kρίστερσον άσκησε βέτο στα σχέδια για 13 υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βαλτική, επικαλούμενη απαράδεκτους κινδύνους για την ασφάλεια. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κίνηση δεν συνδέεται με καμία προηγούμενη γνώση για πιθανή επικείμενη υποθαλάσσια καλωδιακή επίθεση.

Ο Σουηδός εισαγγελέας είπε την Τετάρτη ότι ολοκλήρωσε τις έρευνες στον τόπο του εγκλήματος για τα δύο κατεστραμμένα καλώδια έξω από το Gotland και το Öland και ότι η ανάλυση του υλικού συνεχίζετα . Ένας εισαγγελέας, ο Henrik Söderman, είπε: «Η προανάκριση συνεχίζεται και θα ξεκινήσει στενότερη συνεργασία στο πλαίσιο της κοινής ομάδας έρευνας μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα». Ως νέο μέλος του ΝΑΤΟ είπε ο Κρίστερσον, η Σουηδία ήταν «πιο ασφαλής» εντός της συμμαχίας από ό,τι πριν – παρά τον μακροχρόνιο σκεπτικισμό του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για το ΝΑΤΟ.

Οι πρωθυπουργοί Σουηδίας, Δανίας, Νορβηγίας, Φινλανδίας και Εσθονίας συμμετείχαν επίσης στη Σύνοδο μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ήλπιζε να κερδίσει υποστήριξη για την πρωτοβουλία του «ναυτικής αστυνόμευσης», η οποία θα έβλεπε κοινές στρατιωτικές περιπολίες από χώρες γύρω από τη Βαλτική για την αντιμετώπιση της απειλής της Ρωσίας. Οι χώρες συμφώνησαν να αυξήσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία όσον αφορά τα πυρομαχικά και την άμυνα.

Σε ψήφισμά τους έγραψαν: «Ο παράνομος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η αυξημένη χρήση υβριδικών μέτρων έχουν βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο και έχουν υπονομεύσει σοβαρά την παγκόσμια ασφάλεια». Σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Κρίστερσον είπε: «Οι αποφάσεις που θα λάβουμε τους επόμενους μήνες θα επαναλαμβάνονται για πολλά χρόνια».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: