Τα λιγότερα ημερήσια κρούσματα του νέου κορωνοϊού από τον περασμένο Μάρτιο κατέγραψε χθες Τρίτη η Σουηδία, την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες διαπιστώνουν άνοδο σε ανησυχητικά ποσοστά, που είχαν να δουν από την κορύφωση της πανδημίας.
Η Σουηδία, που δέχθηκε πυρά για την αμφιλεγόμενη στρατηγική της να μην επιβάλει lockdown, κατέγραψε χθες 108 νέα κρούσματα του κορωνοϊού – ο χαμηλότερος αριθμός από τις 13 Μαρτίου, ενώ μόλις 1,2% των 120.000 διαγνωστικών τεστ που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα βγήκαν θετικά. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η αναλογία νέων κρουσμάτων έπεσε στα 22,2 ανά 100.000 κατοίκους στη Σουηδία, έναντι 279 στην Ισπανία, 158,5 στη Γαλλία, 118 στην Τσεχία, 77 στο Βέλγιο και 59 στη Βρετανία, χώρες που είχαν επιβάλει καραντίνα την περασμένη άνοιξη.
Η Σουηδία καταγράφει επίσης λιγότερα ημερήσια κρούσματα σε σχέση με τα γειτονικά της κράτη στη Σκανδιναβία, τη Νορβηγία και τη Δανία, ενώ μόλις 13 ασθενείς της Covid-19 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ νοσοκομείων της χώρας και την τελευταία εβδομάδα δεν έχασε κανείς τη ζωή του από τη νόσο. «Δεν βλέπουμε επανεμφάνιση της νόσου στο βαθμό που διαπιστώνεται σε άλλες χώρες», θριαμβολόγησε ο επικεφαλής επιδημιολόγος και αρχιτέκτονας του πειράματος της Σουηδίας, Άντερς Τέγκνελ. «Στο τέλος θα δούμε πόση διαφορά θα κάνει μια πιο βιώσιμη στρατηγική, που μπορείς να εφαρμόσει επί μακρόν σε σύγκριση με εκείνη που επιβάλεις καραντίνα, προχωράς σε άρση της και μετά ξαναεπιβάλλεις lockdown», είπε στο γαλλικό δίκτυο France 24.
Ο Τέγκνελ επέμεινε ότι στόχος της στρατηγικής της Σουηδίας δεν ήταν να αποκτήσει ο πληθυσμός ανοσία της αγέλης, αλλά να αναχαιτίσει αρκετά την εξάπλωση του κορωνοϊού, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι υγειονομικές υπηρεσίες. Το σουηδικό πείραμα δέχθηκε καταιγισμό επικρίσεων εντός και εκτός της χώρας όταν εκτοξεύθηκε ο αριθμός των θανάτων από την Covid-19 κι η Σουηδία έφθασε να θρηνεί 574 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, αριθμός πενταπλάσιος από εκείνο της Δανίας και δεκαπλάσιος από τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, αλλά παρόλα αυτά μικρότερος σε σύγκριση με χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Ο Τέγκνελ υποστήριξε ότι ο αριθμός των νεκρών δεν έχει να κάνει με τη συνολική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά με την αποτυχία αποτροπής εξάπλωσής της στα γηροκομεία της χώρας, όπου καταγράφηκαν οι περισσότεροι από τους 5.846 θανάτους στη χώρα.
Ναι αλλα τον αλι που σαπακιασε την σουηδεζα ακομα τον «ψαχνουν»…Η ελλαδα ειναι παναγια μπροστα στην λ@θροπολιτικη της σουηδιας. Ασε που οι σουηδοι τουριστες κολλησαν τους παντες στις διακοπες. Απο τις πιο πολιτικα σιχαμενες χωρες της σκανδιναβιας. Μακαρι να ξυπνησουν γιατι ειναι πανεμορφη χωρα.