Το αίτημα έκδοσης της Τουρκίας για Σουηδούς πολίτες δείχνει ότι η Άγκυρα δεν κατανοεί το κράτος δικαίου στη Σουηδία, δήλωσε ο βουλευτής του Φιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος Φρέντρικ Μαλμ, προσθέτοντας ότι η Στοκχόλμη “δεν μπορεί απλώς να ανταποκριθεί στα αιτήματα της Άγκυρας”.
Το αίτημα της Τουρκίας να εκδώσει Σουηδούς πολίτες δείχνει ότι η Άγκυρα δεν κατανοεί το κράτος δικαίου στη Σουηδία, είπε ο βουλευτής των Φιλελευθέρων και συμπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας των Κούρδων στο Riksdag, Φρέντρικ Μαλμ, την Τρίτη.
Η Σουηδία «δεν μπορεί απλώς να ανταποκριθεί στα αιτήματα της Άγκυρας», δήλωσε ο Μαλμ. «Η Σουηδία έχει ελευθερία του λόγου, ελευθερία του συνέρχεσθαι και ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι».
«Δεν μπορούμε να διώξουμε ανεξάρτητους δημοσιογράφους από τη Σουηδία. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν επιτρέπεται στους Κούρδους να διαδηλώνουν. Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τους ανθρώπους να ανοίγουν γραφεία ή να έχουν εκπροσώπους στη χώρα μας από διάφορες περιοχές του κόσμου. Έτσι λειτουργούν τα πράγματα εδώ», ξεκαθάρισε ο βουλευτής.
Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας μακροπρόθεσμα, είπε ο Μαλμ, αναφερόμενος στο βέτο της Τουρκίας στις προσπάθειες των δύο σκανδιναβικών χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, λόγω υποτιθέμενων «ανησυχιών» ασφάλειας και χαλαρής στάσης απέναντι στην τρομοκρατία.
Ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξαν ότι ειδικά οι σουηδικοί νόμοι ήταν πολύ επιεικείς στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών κατά της Τουρκίας, ενός μέλος του ΝΑΤΟ, με τον Τσαβούσογλου να υποστηρίζει μάλιστα ότι η Σουηδία πρέπει να αλλάξει τους νόμους της εάν οι ισχύοντες νόμοι δεν επιτρέπουν την έκδοση προσώπων στην Τουρκία.
Τα τουρκικά αιτήματα περιλαμβάνουν την έκδοση περίπου 30 αντιφρονούντων, πολλοί από τους οποίους Κούρδοι, και να χαρακτηρίσουν οι δύο χώρες διάφορες ομάδες Κούρδων της Συρίας ως τρομοκρατικές. Οι εν λόγω ομάδες λαμβάνουν υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και διάφορα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ως μέρος του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του ISIS. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.Ο Μαλμ είπε ότι δεν πιστεύει πως η Τουρκία είναι πραγματικά αρνητική όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας. «Αλλά αυτό που θέλουν να κάνουν τώρα είναι να αποκομίσουν κάποιο όφελος από αυτή τη διαδικασία».
Μαζεψτε κι άλλους τουρκαλαδες στη χωρα σας ελεεινοί να σας την καταστρεψουν που αντι να τους απελασετε ολους διχως δευτερη σκεψη καθεστε και το συζητάτε ακομη
Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΜΑΣ…ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΛΕΕΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ…ΓΙ’ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΡΟΠΙΘΗΚΙΑ ΒΙΑΖΟΥΝ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ…ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ “ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΔΩ”