Σπάνια ανακάλυψη: Ο Νεογνός σμιλόδοντας που επανεμφανίζεται μετά από 32.000 χρόνια

Κοινοποίηση:
ΦΩΤΟ: unsplash.com

Η ανακάλυψη ενός άθικτου νεογνού σμιλόδοντα, ηλικίας 32.000 ετών, έχει προκαλέσει αίσθηση στον κόσμο της παλαιοντολογίας. Το μικρό αυτό ζώο, το οποίο μπορεί να χωρέσει στην παλάμη ενός χεριού, βρέθηκε στην περιοχή της βορειοανατολικής Ρωσίας και διατηρήθηκε σε εξαιρετική κατάσταση χάρη στον μόνιμο παγετό που επικρατεί στην περιοχή.

 

Οι επιστήμονες από την Ακαδημία Επιστημών της Γιακουτίας επισημαίνουν ότι το εύρημα αυτό είναι μοναδικό και προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την κατανόηση των σμιλόδοντων και του περιβάλλοντος στο οποίο ζούσαν. Το νεογνό υπολογίζεται ότι ήταν περίπου τριών εβδομάδων όταν πέθανε, γεγονός που καθιστά την ανακάλυψη ακόμα πιο σημαντική για τη μελέτη της ανάπτυξης και της συμπεριφοράς αυτών των προϊστορικών θηλαστικών.

Η διατήρηση του σμιλόδοντα σε τόσο καλή κατάσταση επιτρέπει στους ερευνητές να εξετάσουν λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά του σώματος και τις συνθήκες ζωής του κατά την εποχή που περιπλανιόταν στη Γη. Αυτή η ανακάλυψη ενισχύει τη γνώση μας για τους σμιλόδοντες, οι οποίοι αποτελούν ένα από τα πιο εμβληματικά είδη των μεγάλων θηλαστικών που έζησαν κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων.

«Πουθενά αλλού δεν έχει βρεθεί σε τόσο καλή διατήρηση» δήλωσε ο Άισεν Κλιμόφσκι της ακαδημίας, ο οποίος είναι συν-συγγραφέας μιας εργασίας για το εύρημα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports αυτό το μήνα.

Σε αντίθεση με προηγούμενα σκελετικά δείγματα που είχαν ανακαλυφθεί στο Τέξας, αυτό το κουτάβι έχει ακόμη το σκούρο καφέ τρίχωμά του.

«Αυτό είναι το πρώτο εύρημα που θα αποκαλύψει στον κόσμο πώς πραγματικά έμοιαζαν», δήλωσε ο Κλιμόφσκι του Τμήματος Μελέτης της Πανίδας των Μαμούθ στο Ινστιτούτο στο Γιακούτσκ, την πρωτεύουσα της περιοχής.
Οι ερευνητές έπεσαν πάνω στο νεογνό πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ έσκαβαν για χαυλιόδοντες μαμούθ κοντά στον ποταμό Badyarikha στη Σάχα, γνωστή και ως Γιακουτία και μεγαλύτερη δημοκρατία της Ρωσίας.

Συνορεύοντας με τον Αρκτικό Ωκεανό, η Γιακουτία είναι μια τεράστια περιοχή με έλη και δάση μεγαλύτερη από την Αργεντινή, το 95% περίπου της οποίας καλύπτεται από μόνιμο παγετό.

Η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή λιώνει μεγάλο μέρος του μόνιμου πάγου της Ρωσίας, αποκαλύπτοντας υπολείμματα ζώων και άλλα αρχαία ίχνη. Νωρίτερα φέτος, επιστήμονες του Ινστιτούτου Γιακούτσκ κατάφεραν να μελετήσουν ένα κουφάρι λύκου ηλικίας 44.000 ετών που ανασύρθηκε από την λιωμένη τούνδρα.

 

Το κουτάβι ανήκει στο γένος homotherium, το οποίο ζούσε σε όλη τη Βόρεια Αμερική, την Ευρασία και την Αφρική από περίπου 4 εκατομμύρια χρόνια πριν έως 12.000 χρόνια πριν. Τα ζώα είχαν περίπου το μέγεθος λιονταριών όταν ήταν πλήρως ανεπτυγμένα και είναι γνωστά για τους οδοντωτούς άνω κοπτήρες τους.

Ο Albert Protopopov, επικεφαλής του τμήματος Mammoth Fauna και συν-συγγραφέας της δημοσίευσης στο Nature, δήλωσε ότι η ανακάλυψη θα αποτελέσει ευλογία για τους παλαιοντολόγους σε όλο τον κόσμο.

 

 

Reuters

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: