Σπάνιο βίντεο του 1913 από την θερμη υποδοχή των Ελλήνων της Β. Ηπείρου στον διάδοχο Γεώργιο

Κοινοποίηση:
d908cef2-134c-4faa-83bc-efdfc94add29

Αυτό το σπάνιο βίντεο του 1913 καταγράφει μια ιστορική στιγμή για τον Ελληνισμό της Βόρειας Ηπείρου. Στις 3 Μαρτίου 1913, οι κάτοικοι της Κορυτσάς και της Πρεμετής υποδέχθηκαν τον διάδοχο Γεώργιο με μεγαλοπρέπεια και ενθουσιασμό.

Η Κορυτσά το 1913 ήταν μια πόλη με ζωντανή ελληνική κοινότητα που εκφράστηκε με μεγαλοπρέπεια κατά την υποδοχή του Έλληνα Διαδόχου Γεώργιου. Η πόλη είχε στολιστεί με ελληνικές σημαίες, οι οποίες κυμάτιζαν παντού, από τα μπαλκόνια των σπιτιών μέχρι τους δρόμους και τις πλατείες.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη Κορυτσάς, τελεσμένη από τον Μητροπολίτη Γερμανό. Μετά τη λειτουργία, ακολούθησε μια σχολική και στρατιωτική παρέλαση, όπου μαθητές και στρατιώτες παρέλασαν μπροστά από τον διάδοχο και τους συγκεντρωμένους πολίτες.

Η φωνή του Ελληνισμού της Βόρειας Ηπείρου αντήχησε δυνατά με το σύνθημα «Ζήτω ο Βασιλιάς», δείχνοντας την πίστη και τον πατριωτισμό τους. Το βίντεο αυτό αποτελεί πραγματικό θησαυρό, αποτυπώνοντας τη συγκινητική και ιστορική αυτή στιγμή.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response