Σπάσιμο νεύρων από Τουρκία – Αναμένεται ντόμινο εξελίξεων σε Κύπρο, Αν. Μεσόγειο, Καστελόριζο, Κρήτη, Λιβύη

Κοινοποίηση:
spasimo-neyron-toyrkia-anamenetai-ntomino-exelixeon-se

Κρίσιμες κρίνονται από Αθήνα και Λευκωσία οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή μας. Η κατοχική Τουρκία φαίνεται να αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες Ελλάδος και Κύπρου και φαίνεται να υιοθετεί ένα παιχνίδι που χρειάζονται γερά νεύρα από τους εμπλεκόμενους.

Εκτιμάται πως το επόμενο βήμα είναι να αποστείλει ερευνητικό σκάφος αλλά το θέμα είναι πότε θα γίνει τούτο και πού. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται πως το επόμενο βήμα θα γίνει με το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πιο κοντά είναι η εφαρμογή του σεναρίου για το Καστελλόριζο, παρά για την Κρήτη.

Την ίδια ώρα, η Λευκωσία παρακολουθεί από κοντά τις τουρκικές κινήσεις και δεν αποκλείεται η Άγκυρα να συνεχίσει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, σε θαλασσοτεμάχια που υποτίθεται αδειοδότησε το κατοχικό καθεστώς την τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ.

Σημειώνεται πως το γεωτρύπανο «Φατίχ» βρίσκεται έξω από την Καρπασία, ενώ το «Μπαρμπαρός» παραμένει μονίμως στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ αποχώρησε το «Γιαβούζ».

Είναι σαφές πως οι κινήσεις σε Συρία και Λιβύη δεν αποδίδουν μέχρι στιγμής για την Τουρκία και γι’ αυτό και ο Ερντογάν θέλει να προχωρήσει προς κατευθύνσεις που θεωρεί πως είναι πιο αποτελεσματικές.

Στη Λιβύη η Τουρκία έχει αποστείλει μέχρι σήμερα περίπου 200 πρόσωπα στρατιωτικό προσωπικό, που είναι εκπαιδευμένο κυρίως στα θέματα ηλεκτρονικού πολέμου. Είναι δε αμφίβολο εάν προλάβει να στείλει ενισχύσεις πριν καταρρεύσει το καθεστώς της Τρίπολης.

Σημειώνεται συναφώς ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν, ο Ρώσος Πρόεδρος προειδοποίησε τον Τούρκο ομόλογό του να μη στείλει στρατεύματα στη Λιβύη.

Αυτό το ζήτημα ήταν και ο βασικός λόγος διαφωνίας τους. Αύριο στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες Ελλάδος και Κύπρου σε επίπεδο υπουργών. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο γενικός διευθυντής του κυπριακού ΥΠΕΞ πρέσβης Τάσος Τζιωνής θα έχουν εφ’ όλης της ύλης συνομιλίες με την ελλαδική πλευρά, έχοντας ψηλά στην ατζέντα τον συντονισμό ενεργειών για αντιμετώπιση των τουρκικών κινήσεων.

Στο μεταξύ, προβληματική ως προς τη φιλοσοφία της είναι η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Είναι προφανές ότι ο Διεθνής Οργανισμός αναδεικνύει πλέον την αναγκαιότητα συνεργασίας των «δύο πλευρών», ως να υπάρχουν «δύο διοικήσεις».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: