Σπέρνει τρόμο ο κουμπάρος του Κούλη! Συνολάκης: “Θα έχουμε πιο συχνά «Ντάνιελ» στην Ελλάδα”

Κοινοποίηση:
σψαψσψσψσ

“Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα αν στο άμεσο μέλλον ενδέχεται να συμβεί κι εδώ ένα παρεμφερές φαινόμενο με τον Μίλτον“, υποστηρίζει ο καθηγητής που είναι κουμπάρος του Πρωθυπουργού.

Δυσοίωνη η πρόβλεψη του καθηγητή Κώστα Συνολάκη: “Θα έχουμε πιο συχνά «Ντάνιελ» στην Ελλάδα”

Ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ειδικευμένος στις φυσικές καταστροφές, σε συνέντευξή του στην «Πελοπόννησο» υποστηρίζει ότι Ααν συνεχιστεί η τάση για την υπερθέρμανση του πλανήτη θα δούμε περισσότερα και πιο ισχυρά φαινόμενα τύπου «Ντάνιελ». Εξηγεί ακόμη τι προκαλεί φαινόμενα όπως αυτό του «Μίλτον» στη Φλόριντα και πώς μπορούν να τα αντιμετωπίσουν οι αρχές.


Σε σύγκριση με τον «Μίλτον», ο «Ντάνιελ» που χτύπησε πέρυσι τη Θεσσαλία ήταν μικρότερης έντασης, άρα σε χαμηλότερη κατηγορία, επισημαίνει ο κ. Συνολάκης που τονίζει ωστόσο ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο μέλλον όσο θα υπερθερμαίνεται η Μεσόγειος.

Εξηγεί ειδικότερα ότι «ο κυκλώνας Ντάνιελ που έπληξε πέρυσι την Ελλάδα, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας, ήταν ένας μεσογειακός κυκλώνας. Εάν τον βάζαμε σε κατηγορία, όπως τον Μίλτον που αρχικά ξεκίνησε με 4-5, ο δικός μας θα ήταν 1 προς 2. Συνεπώς, το τι θα συμβεί εάν συνεχίσει να υπερθερμαίνεται η Μεσόγειος, αυτό δεν το ξέρουμε».


Προχωρά όμως στην εκτίμηση ότι «ενδεχομένως, να έχουμε στο μέλλον και πιο ισχυρούς κυκλώνες από τον Ντάνιελ. Το αν θα φτάσουν, όμως, σε κατηγορία 4 ή 5, πάλι δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εάν εξακολουθήσει να αυξάνεται η θερμοκρασία της θάλασσας, τότε βεβαίως και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε υπερκαταιγίδες πολύ πιο έντονες από τον Ντάνιελ.

» Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα αν στο άμεσο μέλλον ενδέχεται να συμβεί κι εδώ ένα παρεμφερές φαινόμενο με τον Μίλτον. Αλλά να σας πω κάτι; Ακόμα και Ντάνιελ να έχουμε, είναι φοβερά καταστροφικός κυκλώνας. Αυτό, συνεπώς, που μπορώ να σας πω με περισσότερη βεβαιότητα είναι ότι θα έχουμε στην Ελλάδα κυκλώνες σαν τον Ντάνιελ αρκετά πιο συχνά. Δεν ξέρω πόσο συχνά, αλλά συχνά».

Την επικαιρότητα την περασμένη εβδομάδα απασχόλησε ο τυφώνας «Μίλτον» που χτύπησε την Φλόριντα.


Τι είναι όμως αυτό που προκάλεσε το φαινόμενο; «Η κλιματική κρίση έχει αλλάξει σε θεαματικό βαθμό τα δεδομένα. Είναι υπεύθυνη και για την αυξημένη πλέον συχνότητα τέτοιων ακραίων φαινομένων και για την αυξημένη έντασή τους», εξηγεί ο κ. Συνολάκης.

Προσθέτει ότι «ο συγκεκριμένος κυκλώνας μπήκε στον κόλπο του Μεξικού και άρχισε να κατευθύνεται προς τη Φλόριντα και εν συνεχεία προς τον Ατλαντικό. Φέτος είχαμε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στον κόλπο, όπως και σχεδόν παντού. Έφτασε η θερμοκρασία του νερού της θάλασσας κοντά στους 30 βαθμούς, κάτι σχεδόν πρωτόγνωρο. Όσο πιο ζεστό είναι το νερό της θάλασσας, τόσο περισσότερη και υψηλότερη ενέργεια αποκτά ο τυφώνας και τόσο πιο πολλές και πολύ έντονες βροχοπτώσεις δημιουργεί. Όσο πιο ζεστή είναι η θάλασσα, τόσο αυξάνονται και οι υδρατμοί. Για κάθε έναν βαθμό που αυξάνει η θερμοκρασία της θάλασσας, έχουμε 7% περισσότερους υδρατμούς που ανεβαίνουν στην ατμόσφαιρα.

» Σε ένα τεράστιο μετεωρολογικό μέτωπο 100-150 χιλιομέτρων, όπως είναι αυτό του Μίλτον, καταλαβαίνετε πόσο πολύ περισσότεροι υδρατμοί μπαίνουν στην ατμόσφαιρα και προκαλούν τεράστιες σε ένταση και διάρκεια καταιγίδες.

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα της εκκένωσης στη Φλόριντα και των δραματικών τόνων με τους οποίους οι τοπικές Αρχές συνόδευαν τις εκκλήσεις τους προς τους κατοίκους, ο κ. Συνολάκης είπε ότι «σωστά έγινε η μαζική εκκένωση, και το λέω για έναν και μόνο λόγο: δεν υπάρχει ακόμα η επιστημονική τεχνολογία που θα μας υποδεικνύει ποιες ακριβώς περιοχές θα πληγούν από έναν τέτοιο κυκλώνα και πόσο θα πληγούν.

» Οταν ο κυκλώνας είναι πάνω από τη θάλασσα, μπορεί η τεχνολογία να προβλέψει την ισχύ του. Όταν, όμως, είναι πάνω από στεριά, είναι πολύ δύσκολο να γίνει εκτίμηση ή πρόβλεψη».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response