Το σπανάκι είναι ένα δημοφιλές είδος τροφής, ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό που οι διαιτολόγοι επιμένουν να το προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή. Είναι γεμάτο με οφέλη για την υγεία και η τακτική κατανάλωση μπορεί να ενισχύσει την περιεκτικότητά σας σε σίδηρο, πρωτεΐνες και επίσης το ανοσοποιητικό σας. Όμως, έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε σπανάκι κάθε μέρα; Η Garima Goyal, διαιτολόγος και διατροφολόγος λέει ότι είναι ασφαλές να καταναλώνετε καθημερινά το φυλλώδες λαχανικό, αρκεί να λαμβάνεται σε “περιορισμένες ποσότητες”.
Εντάξτε το σπανάκι στη διατροφή σας
1. Ημερήσια δόση βιταμινών. “Το σπανάκι περιέχει απαραίτητες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως το φυλλικό οξύ, καθώς και βιταμίνες Α, C και Κ. Οι περισσότερες δίαιτες στερούνται μίας ή περισσότερων απαραίτητων βιταμινών. Η κατανάλωση ενός μπολ σπανάκι κάθε μέρα θα σας βοηθούσε να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες”, λέει ο ειδικός, προσθέτοντας ότι τα αντιοξειδωτικά στη βιταμίνη C προάγουν την “επούλωση του δέρματος και αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση”. Η βιταμίνη Α εξασφαλίζει ισχυρότερη ανοσία και η αντιφλεγμονώδης δράση της μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να προάγει την υγεία των ματιών.
2. Υγεία οστών και μυών. Ο Goyal προσθέτει ότι το σπανάκι είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου που βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και μπορεί επίσης να συμβάλει στην τόνωση της μυϊκής ανάπτυξης, λόγω του σχηματισμού κολλαγόνου.
3. Υγεία της καρδιάς. Η περιεκτικότητα σε σίδηρο βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας διατηρώντας τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης σε υψηλά επίπεδα. Το σπανάκι περιέχει επίσης μονοξείδιο του αζώτου που μειώνει δραστικά τις πιθανότητες αθηροσκλήρωσης.
4. Έλεγχος επιπέδου σακχάρου. Το σπανάκι είναι γεμάτο με φυτικές ίνες και μαγνήσιο, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου διαβήτη, προάγοντας τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου. Οι φυτικές ίνες μειώνουν επίσης τη γαστρική καθυστέρηση και μπορούν να αποτρέψουν την υπερκατανάλωση τροφής. “Αν και αυτά είναι μερικά από τα θετικά της καθημερινής κατανάλωσης σπανακιού, η υπερβολική του κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις. Το οξαλικό οξύ μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση βασικών θρεπτικών συστατικών όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο, και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. Αυτό το φυλλώδες λαχανικό μπορεί να οδηγήσει σε μικρή ανοσολογική απόκριση λόγω της ελαφριάς περιεκτικότητας σε ισταμίνη”, προειδοποιεί ο διαιτολόγος.