Σπουδές χωρίς αναγνώριση! Η απάτη του αιώνα από το ανοικτό Πανεπιστήμιο – Αγωγή από τους απόφοιτους!

Κοινοποίηση:
eap

Εξηνταδύο απόφοιτοι των προγραμμάτων «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) άσκησαν δύο αγωγές προς το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα και το Ελληνικό δημόσιο αξιώνοντας ο κάθε ένας από αυτούς το ποσό των 50.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την «αποκατάσταση της ηθικής βλάβης». Ο λόγος; «Η παράνομη παράλειψη ενεργοποίησης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων», όπως υποστηρίζουν.

Οι προσφεύγοντες ισχυρίζονται ότι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην αγορά εργασίας καθώς δεν έχουν κωδικό κλάδου εκπαίδευσης ούτε και έχουν ενταχθεί στο προσοντολόγιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να διοριστούν στις μονάδες δημόσιας ή ιδιωτικής εκπαίδευσης όπως τα ΙΕΚ, ούτε όμως και να συμμετάσχουν σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για πρόσληψη σε φορείς του Δημοσίου. Διαμαρτύρονται διότι, όπως λένε, 14 χρόνια μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος απονομής των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων (Π.Δ. 66/2009), οι διατάξεις αυτού δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη.

«Σπούδασα στο τμήμα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Ως πτυχιούχος εργάσθηκα στην Καθολική Ακαδημία Μονάχου. Το πτυχίο μου αναγνωρίζεται παντού στο εξωτερικό πλην της Ελλάδας. Για παράδειγμα, σε αίτηση που έκανα σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το γερμανικό κράτος το αναγνώρισε κανονικά. Εδώ γιατί όχι; Γιατί, ενώ το πτυχίο μου απονεμήθηκε από ένα ελληνικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα;», δηλώνει στο Newsbeast η Ελένη Μάλλιου. «Δεν σπουδάσαμε μόνο για να αποκτήσουμε γνώσεις, αλλά για να κάνουμε στροφή στην επαγγελματική μας καριέρα. Γνωρίζουν άραγε τον κόπο μας; Τα χρήματα που δώσαμε; Με τι θυσίες καταφέραμε να πάρουμε πτυχίο;» προσθέτει.

Οι 62 εγκαλούν τη διοίκηση του ΕΑΠ για κωλυσιεργία υποστηρίζοντας ότι δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για να διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας και στη διεκδίκηση δημόσιων θέσεων, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, όπως συμβαίνει με τους αποφοίτους άλλων προγραμμάτων σπουδών του ίδιου ιδρύματος αλλά και για αθέμιτη εμπορική πρακτική καθώς «δημιούργησε και εμπέδωσε στους ενάγοντες την εύλογη πεποίθηση ότι εγγραφόμενοι στα δύο προγράμματα και αποφοιτώντας από αυτά θα έχουν όντως στην πράξη τα επαγγελματικά δικαιώματα του π.δ. 66/2009».

Οι αγωγές στρέφονται και κατά του Ελληνικού Δημοσίου στη βάση ότι παρά το γεγονός ότι «τελούσε εν γνώσει των προβλημάτων επαγγελματικής πρόσβασης των εναγόντων στην αγορά εργασίας, παρέλειψε να απονείμει κωδικό κλάδου εκπαίδευσης, να εντάξει το πτυχίο τους στο προσοντολόγιο και στο να προβεί σε λήψη των απαιτούμενων μέτρων που μια χρηστή διοίκηση σε ένα κράτος δικαίου θα ελάμβανε για να διασφαλίσει την πρόσβαση των αποφοίτων ενός ΑΕΙ που απολαύει των εγγυήσεων του άρθρου 16 του Συντάγματος στην επαγγελματική ζωή του τόπου».

Τι απαντά το ΕΑΠ
Το ΕΑΠ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι προσπαθεί «με κάθε πρόσφορο μέσο να προωθήσει τα αιτήματά τους για την ισότιμη αντιμετώπισή τους με τους υπόλοιπους αποφοίτους των ΑΕΙ της χώρας, έχει συνεργαστεί με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, προσκομίζοντας τα αντίστοιχα αναγκαία ακαδημαϊκά στοιχεία, με απώτερο στόχο το σύνολο των απονεμόμενων τίτλων (πτυχίων) από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο να συμπεριληφθεί στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ».

Οι αγωγές έρχονται μετά από δύο εξώδικα, στα οποία οι απόφοιτοι δεν έλαβαν καμία επίσημη απάντηση. Το πρώτο εξώδικο εστάλη στα μέσα του περασμένου Μαΐου, με το δεύτερο να ακολουθεί ένα μήνα μετά καθώς δεν υπήρξε απάντηση. Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούσαν και ζητούν την ισοτιμία των απονεμόμενων πτυχίων με εκείνα των άλλων ΑΕΙ ως προς την επαγγελματική κατοχύρωση και πρόσβαση στην αγορά εργασίας, τη χορήγηση κωδικού κλάδου εκπαίδευσης για τους αποφοίτους των προγραμμάτων «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό», την ένταξή τους στην ειδικότητα ΠΕ-Διοικητικού Οικονομικού του Π.Δ. 85/2022 και τη χορήγηση βεβαιώσεων συνάφειας του τίτλου σπουδών τους σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει το ΑΣΕΠ στις προκηρύξεις του, προκειμένου να συμμετέχουν απρόσκοπτα σε προκηρύξεις του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Η διοίκηση του ιδρύματος εξέδωσε απάντηση σύμφωνα με την οποία μετά τη δημοσίευση του Π.Δ. 85/2022 (Α’ 232) «Καθορισμός προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο – Κλαδολόγιο)» αιτήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών την ένταξη των τίτλων σπουδών «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» ως προσόν διορισμού ή πρόσληψης σε θέσεις του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού (υπ’ αριθ. πρωτ. 1925/23.012023). Μάλιστα, υποστηρίζει ότι με σχετικές εισηγήσεις/προτάσεις προς το υπουργείο Παιδείας επαναφέρει συνεχώς το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και προοπτικών των Προγραμμάτων Σπουδών του ΕΑΠ.

«Είναι κοροϊδία. Πρέπει να σταματήσει» μας λέει η Ελ. Μάλλιου τονίζοντας ότι έχει υποστεί «ψυχική οδύνη». Ενώ η ίδια λέει ότι την ενδιαφέρει να εργασθεί στο δημόσιο, εντούτοις, εδώ και χρόνια απασχολείται στα 5μηνα και 8μηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ και κάνει ό,τι δουλειά βρίσκει. «Τώρα είμαι άνεργη. Κάνω σεμινάριο για εκπαίδευση ενηλίκων μετά φόβου Θεού μην και δεν μου αναγνωρίσουν το πτυχίο του ΕΑΠ».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.