Μπορεί η χθεσινή μέρα να χαρακτηρίστηκε ως ιστορική, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη καθώς ξεκίνησε ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού, ωστόσο ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, και κανείς δεν είναι ακόμη σε θέση να απαντήσει αν τελικά το lockdown στην Ελλάδα θα πάρει παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο, αν τα σχολεία θα ανοίξουν μέσα στον Ιανουάριο και αν θα επιστρέψουμε σε μια σχετικά κανονική ζωή.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι το τέλος δεν έχει έρθει ακόμη και μια σειρά από μέτρα θα μας συνοδεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης ο μαζικός εμβολιασμός θα αρχίσει τον Φεβρουάριο με πρώτους τους ηλικιωμένους, άνω των 70 ετών, πράγμα που σημαίνει πως ο δρόμος με το lockdown, τις κλειστές επιχειρήσεις και τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας είναι ακόμη μακρύς.
Για τα κρούσματα των τελευταίων ημερών δεν χρειάζεται να αναφερθούμε γιατί τα τεστ που έγιναν είναι πραγματικά ελάχιστα…
Αυτό που ξέρουμε στα σίγουρα είναι ότι έχουμε lockdown έως τις 7 Ιανουαρίου τουλάχιστον.
Σύμφωνα με τους ειδικούς θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα ημέρες μέχρι να φανεί πόσο και αν λειτούργησαν τα μέτρα με τα 9 άτομα στα τραπέζια τις γιορτές.
Οι μέρες αυτές αναμένεται να είναι κρίσιμες και για την κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει αν θα δώσει παράταση στο lockdown, την ώρα μάλιστα που οι πολίτες θα έχουν περάσει ήδη δύο μήνες στα σπίτια τους, ή αν θα ανοίξει σταδιακά δραστηριότητες και κλάδους.
Πάντως κρίσιμο ερώτημα αποτελεί το τι θα γίνει με τα σχολεία.
Η επιθυμία της κυβέρνησης φαίνεται να είναι να λειτουργήσουν κανονικά από τις 8 Ιανουαρίου, ωστόσο πρέπει γι΄αυτό να δώσουν το πράσινο φως και οι ειδικοί.
Όσον αφορά στον εμβολιασμό, ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εμβολιαστεί το 60% με το 70% του πληθυσμού της χώρας μας μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Όπως προειδοποίησε ο κ. Σύψας, εάν δεν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, η πανδημία θα συνεχίσει να υπάρχει.
Για να συμβεί αυτό πρέπει από τη μία να υπάρχουν τα εμβόλια διαθέσιμα, από την άλλη ο κόσμος να σπεύσει για εμβολιασμό.
Την ίδια στιγμή, το σύστημα υγείας στη χώρα παραμένει στο «κόκκινο», με τα νοσοκομεία να είναι γεμάτα εδώ και μήνες, και τους θεράποντες γιατρούς και νοσοκόμους να έχουν ήδη υπερβεί τα όρια τους.
Εκτός από το lockdown που είναι σε εφαρμογή εδώ και 7 εβδομάδες σε όλη τη χώρα, σε ισχύ βρίσκονται επίσης αυστηρότερα μέτρα σε Δυτική Αττική, Κοζάνη και Θεσπιές Βοιωτίας..