Στήριξη καλλιέργειας για να μην τρώμε εισαγόμενες ντομάτες, τι μέτρα πήρε το Μαρόκο

Κοινοποίηση:
ΝΤΟΜΑΤΑ

Οι εισαγωγές ντομάτας στην χώρα μας αυξήθηκαν αλματωδώς το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εξαγωγέων οπωροκηπευτικών του Συνδέσμου Incofruit – Hellas, από 1/9 έως 19/10/2023, οι εισαγωγές της χώρα μας ανήλθαν σε 8.677 τόνους (έναντι 3.750 τόνων το 2022), εκ των οποίων από Τουρκία 5.704 τόνοι (έναντι 3.724 τόνοι πέρσι).

«Βέβαια οι καταναλωτές δεν είδαν πουθενά ότι αγοράζουν τουρκικές ντομάτες», δηλώνει ο παραγωγός κηπευτικών θερμοκηπίου από τους Γαργαλιάνους κ. Ασημάκης Ντεμερούκας.
Και προσθέτει: «Και ενώ βλέπουμε ότι καταναλώνουμε εισαγόμενα κηπευτικά στην Ελλάδα το Μαρόκο έχει κατάφερε να είναι ένας βασικός προμηθευτής ντομάτας στην Ευρώπη.

Αρκεί να σας αναφέρω ότι το 2021, περίπου το 67% των εισαγωγών νωπής ντομάτας στην ΕΕ προερχόταν από το Μαρόκο. Οι εξαγωγές ντομάτας του Μαρόκου καταγράφουν αριθμούς ρεκόρ και για τη σεζόν 2022/2023, με περισσότερους από 700.000 τόνους εξαγωγής στην Ευρώπη, το 51% των οποίων στη Γαλλία.

Ας δούμε όμως γιατί το Μαρόκο δείχνει να έχει ένα από τα πιο καλά σχεδιασμένα αγροτικά προγράμματα στον κόσμο με κύρια στόχευση τις εξαγωγές.

Πρόσφατα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας του Μαρόκου, Mohamed Seddiki, ανακοίνωσε επιδότηση από 50% έως 70% της αξίας του κόστους καλλιέργειας κηπευτικών και ειδικότερα στην ντομάτα, το κρεμμύδι και την πατάτα.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι θα επιδοτηθεί, από 3.600 έως 6.300 ευρώ, η καλλιέργεια ντομάτας, από 720 έως 1.300 ευρώ η καλλιέργεια πατάτας και από  ανά εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα).

Επίσης το κράτος θα προσφέρει στους αγρότες 600.000 τόνους φωσφορικά λιπάσματα και θα επιδοτήσει την εισαγωγή νιτρικών λιπασμάτων με 200 εκατομμύρια ευρώ.

Η χώρα μας θα πρέπει να ανταγωνιστεί στις ξένες αγορές τα μαροκινά προϊόντα που στηρίζονται από την κυβέρνηση του Ραμπάτ.

Στο Μαρόκο το 1975 υπήρχαν 160 στρέμματα θερμοκήπια, 48.000 το 1991 και 240.000 στρέμματα πέρυσι. Σαν αποτέλεσμα 990 εκατομμύρια ευρώ ήταν τα έσοδα για το Μαρόκο μόνο από την εξαγωγή ντομάτας το 2022.

Αντίστοιχα, στην Ελλάδα, το 1980 υπήρχαν περίπου 30.000 στρέμματα με θερμοκήπια και το 2020 είχαμε μια αύξηση σε 65.000 στρέμματα (σχεδόν διπλάσια).

Στην Ελλάδα ο λύσεις για να μειωθούν οι τιμές των κηπευτικών στο ράφι είναι δύο. Είτε θα αυξηθούν οι εισαγωγές είτε θα υπάρξει στρατηγική για να λυθούν τα προβλήματα της καλλιέργειας. Η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές αποφάσεις».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Οι λεγομενες ελληνικες τοματες ειναι για τα γουρουνια.Ειναι φθηνα υβριδια ,εσωτερικα γεματα απο λευκα καρκινωματα , παντελως αγευστα και ακριβα.Στις λεγομενες λαικεςΤα αγορες σχεδον καθε παγκος εχει και ενα πακιστανο,ο οποιος μεταφερει την ανυπαρκτη γεωργικη “εμπειρια ” του.Το ιδιο ισχυει και για υβριδια αγγουριου.Διατηρουνται στο ψυγειο 2-3 ημερες και μετα σαπιζουν.Ξερα κρεμμυδια ειναι τα περισσοτερα απο την Ινδια με ~1,5 Ευρω το κιλο!…Πατατες εισαγομενες με 1-1,5 το κιλο.Με αλλα λογια, οι αγορες εχουν κατακλυσθει με εισαγομενα προιοντα Β’ ποιοτητας.Κατα τα αλλα ειμασθε γεωργικη χωρα.Τωρα θελουν και εργατες γης,οι οποιοι ειναι ασχετοι.Τα ροδακινα θα τα εξαγαγουν στην ουκρανια!…Η τουρκια μας εχει κατακλυσει απο γεωργικα προιοντα.Η τουρκια και το μαροκο ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ τις εξαγωγες ελαιολαδου, για να προστατευσουν την εγχωρια καταναλωση.Εμεις, ως μεγαλη εξαγωγικη χωρα, τιποτε!

  2. προσωπικα θα προτιμησω την εισαγωμενη ντοματα και οποιοδηποτε αλλο προιον απο το ελληνικο γιατι ετσι κανω μικροτερο κακο στην ελλαδα. ελληνικο προιον σημαινει επιδοτηση εποικισμου πακηδων και μπαγκλαντεσιανων αφου αυτοι εργαζονται στα χωραφια και την βιομηχανια

Comments are closed.