Τα σταφύλια είναι φρούτο που οι εδικοί συστήνουν για μακροζωία και αποτοξίνωση. Εκτός από τη μοναδική του γεύση, το σταφύλι αποτελεί ασπίδα προστασίας της υγείας.
Χαρακτηριστικό των σταφυλιών είναι ότι ανάλογα με την απόχρωσή τους μπορεί κανείς να διακρίνει την ποικιλία τους. Επίσης, το χρώμα αποκαλύπτει την παρουσία πολυφαινολικών ουσιών, ενώσεις με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.
Συγκεκριμένα, το κόκκινο ή μοβ χρώμα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, ενώ το λευκό ή πράσινο χρώμα σε τανίνες.
Αυτά είναι μερικά από τα θρεπτικά οφέλη για την υγεία μας:
Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, Β, C και κάλιο, ενώ είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες ευθύνονται για την ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του.
Θεωρείται εξαιρετικά αποτοξινωτική τροφή, η οποία καταπολεμά την κατακράτηση υγρών και αυξάνει τη διούρηση, βοηθώντας έτσι στην αποβολή των τοξινών.
Ελληνική μελέτη συνδέει την κατανάλωση σταφυλιών (ελληνικές ποικιλίες) με την προστασία από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Το έλαιο από το κουκούτσι του σταφυλιού μειώνει τη χοληστερίνη και επομένως προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Το σταφύλι χρησιμοποιείται για εξωτερική χρήση, κυρίως σε αντιγηραντικές θεραπείες προσώπου, σώματος και μαλλιών.