Για περισσότερες από δύο εβδομάδες, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Βατικανό, περιμένοντας νέα για την υγεία του Πάπα Φραγκίσκου. Ο Πάπας βρίσκεται στο νοσοκομείο Gemelli της Ρώμης από τις 14 Φεβρουαρίου 2025, όπου νοσηλεύεται για διπλή πνευμονία και άλλες επιπλοκές.
Ποιοι είναι οι πιο ισχυροί άνθρωποι στο Βατικανό, εκτός από τον Πάπα;
Το Βατικανό στεγάζει την κεντρική κυβέρνηση της Καθολικής Εκκλησίας και είναι επίσης μια ανεξάρτητη πόλη-κράτος. Ο Πάπας είναι ταυτόχρονα επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας και αρχηγός του κράτους.
Σύμφωνα με το Καθολικό δόγμα, ο Πάπας έχει την υψηλότερη εξουσία στην εκκλησία. Μπορεί να την ασκεί μόνος του ή με το Κολέγιο των Επισκόπων, που αποτελείται από όλους τους επισκόπους του κόσμου. Οι επίσκοποι που διορίζονται από τον Πάπα στο αξίωμα του «καρδιναλίου» μπορούν, αν είναι κάτω των 80 ετών, να ψηφίσουν για την εκλογή νέου Πάπα. Ορισμένοι καρδινάλιοι, αλλά σε καμία περίπτωση όλοι, υπηρετούν στην παπική Κουρία στη Ρώμη.
Αν ένας πάπας δεν μπορεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, ποιος αναλαμβάνει;
Όταν ένας πάπας πεθαίνει -ή παραιτείται, όπως έκανε ο Βενέδικτος ΙΣΤ’ το 2013- η διακυβέρνηση της Καθολικής Εκκλησίας πέφτει επισήμως στο Κολέγιο των Καρδιναλίων. Ωστόσο, η εξουσία του σώματος είναι πολύ περιορισμένη. Από μόνοι τους, οι καρδινάλιοι δεν μπορούν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την πίστη, την ηθική και τη λατρεία. Ούτε μπορούν να αναιρέσουν προηγούμενες παπικές αποφάσεις ή να αλλάξουν τους εκκλησιαστικούς νόμους σχετικά με την εκλογή νέου πάπα.
Όλοι οι επικεφαλής των δικανικών σωμάτων χάνουν το αξίωμά τους με τον θάνατο ή την παραίτηση ενός πάπα. Το Κολέγιο των Καρδιναλίων λειτουργεί ως υπηρεσιακή κυβέρνηση, της οποίας πρωταρχικός σκοπός είναι να προετοιμάσει την εκλογή του νέου Πάπα και να επιβλέπει τις καθημερινές εργασίες του Βατικανού.
Ένας καρδινάλιος, γνωστός ως «camerlengo,» είναι υπεύθυνος για την επιβεβαίωση του θανάτου ή της παραίτησης του Πάπα. Στη συνέχεια, αναλαμβάνει τον έλεγχο της κατοικίας του πάπα και συντονίζει την κηδεία, αν χρειαστεί. Ο camerlengo αναλαμβάνει επίσης τη φύλαξη της περιουσίας του Βατικανού στη Ρώμη και επιβλέπει τις λεπτομέρειες για το επερχόμενο κονκλάβιο.
Οι καθημερινές εργασίες της Καθολικής Εκκλησίας συνεχίζονται, αλλά δεν μπορούν να ληφθούν μεγάλες αποφάσεις ελλείψει πάπα. Η εκκλησία δεν μπορεί να διορίσει νέους επισκόπους και το Βατικανό δεν μπορεί να ξεκινήσει νέες διπλωματικές προσπάθειες.
Οι αξιωματούχοι στο Βατικανό είναι συχνά υποψήφιοι για να γίνουν πάπες;
Μερικές φορές. Ο Φραγκίσκος ήταν καρδινάλιος από την Αργεντινή πριν από την εκλογή του ως πάπα και δεν είχε υπηρετήσει στη Ρωμαϊκή Κουρία. Ωστόσο, ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄, ο προκάτοχος του Φραγκίσκου, είχε υπηρετήσει ως νομάρχης της Συνόδου – που τώρα ονομάζεται Δικαίστειο – για τη Διδασκαλία της Πίστης. Ορισμένοι πρόσφατοι πάπες υπηρέτησαν στην Κουρία νωρίτερα στην καριέρα τους, αλλά όχι αμέσως πριν από την εκλογή τους.
Τι δεν ξέρουν οι περισσότεροι για το Βατικανό;
Τρία πράγματα. Πρώτον, το Βατικανό δεν μοιάζει με κανέναν άλλο οργανισμό στον κόσμο. Η θρησκευτική του αποστολή και το πολιτικό του καθεστώς στηρίζονται σε σχεδόν 2.000 χρόνια ιστορίας. Αυτή η περίπλοκη ιστορία παρέχει μια μοναδική παράδοση που αγκυροβολεί τον θεσμό της Καθολικής Εκκλησίας, αλλά μπορεί επίσης να μπλοκάρει την εκκλησία από την κριτική αυτοεξέταση και την ανανέωση.
Δεύτερον, το Βατικανό μοιάζει με κάθε οργανισμό στον κόσμο. Οι αξιωματούχοι του Βατικανού μπορεί να είναι πιστοί στα υψηλότερα πρότυπα της θρησκείας τους, επιθυμώντας πραγματικά να υπηρετήσουν την εκκλησία και το κοινό καλό της ανθρωπότητας. Αλλά μπορεί επίσης να είναι κατάφωρα ανήθικοι, ακόμη και εγκληματίες, και καριερίστες που αναζητούν το κύρος ή την πολυτέλεια. Ο Φραγκίσκος έχει καλέσει σταθερά τους ιερείς και τους επισκόπους που θεωρούν τους εαυτούς τους κατά κάποιον τρόπο ανώτερους λόγω του αξιώματός τους ή της χειροτονίας τους.
Αν και η Κουρία διαχειρίζεται έναν τεράστιο διεθνή οργανισμό, οι πόροι της είναι πολύ πιο κοντά στο δικό μου μεσαίο καθολικό πανεπιστήμιο παρά στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ή στην Apple. Το Βατικανό και η Αγία Έδρα απασχολούν περίπου 2.000 άτομα, με λειτουργικό προϋπολογισμό περίπου 835 εκατομμυρίων δολαρίων.