Σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση με το φάσμα της οικονομικής καταστροφής να είναι ορατό για πολλές επιχειρήσεις κλίμα προκαλεί πολύ σοβαρά ερωτήματα η “εδνοϋπηρεσιακή/ενδοκυβερνητική” διαχείριση των κρουσμάτων που πλέον έφτασε σε επίπεδο επίσημων ανακοινώσεων από τον ΕΟΔΥ, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και την αντιπολίτευση και τον κόσμο να παρακολουθεί τα “κυβερνητικά στρατόπεδα” τα οποία όμως δεν του εξηγούν γιατί μπήκε σε καραντίνα αλλά και γιατί απέτυχε.
H οικονομία και η κοινωνία στενάζουν κάτω από το δεύτερο lockdown που για πέντε βασικού λόγους απέτυχε.
Τα όσα αποκαλύπτονται σήμερα για τις συγκρούσεις μεταξύ επιστημόνων και πολιτικών, για το ρόλο του ΕΟΔΥ στην καταγραφή των κρουσμάτων και τις αποφάσεις που λαμβάνονται καθώς και για τις ευθύνες που υπάρχουν στον τρόπο που διαχειρίστηκε η Πολιτεία το δεύτερο κύμα πανδημίας, είναι συγκλονιστικά και απλά έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η καραντίνα ήταν το αποτέλεσμα μια μεγάλης διαχειριστικής ανεπάρκειας ή λαϊκά ένα άνευ προηγουμένου “μπάχαλο” που το μόνο που κάνει είναι να ταλαιπωρεί τον κόσμο χωρίς να περιορίζεται η πανδημία.
Το παράλληλο Μητρώο και τα “στρατόπεδα”
Τα στοιχεία που αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής» αναφορικά με το ρόλο του ΕΟΔΥ στην καθημερινή διαχείριση της πανδημίας είναι εντυπωσιακά. Και μπορεί ο Εθνικός Οργανισμός να έσπευσε πρωί –πρωί της Κυριακής να διαψεύσει τα όσα γράφονται στον Τύπο, όμως, στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, όλα αυτά ήταν λίγο –πολύ γνωστά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχουν συγκρούσεις κι έχουν σχηματιστεί μέτωπα που κάνουν τεράστια ζημιά. Τα δύο στρατόπεδα αποτελούνται από τους κ. Σωτήρη Τσιόδρα και Ν. Χαρδαλιά από τη μια και τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παν. Αρκουμανέα από την άλλη.
Παρά το γεγονός ότι από τον Μάιο και μετά υπήρξαν φήμες ότι οι κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς «ήταν στα μαχαίρια», στην παρούσα φάση φαίνεται να βρίσκονται μαζί απέναντι στο άλλο στρατόπεδο.
Εδώ και αρκετές εβδομάδες υπήρξαν φήμες ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω κορωνοϊοϋ, βασίζονται σε λανθασμένα στοιχεία. Ή σε στοιχεία που απείχαν αρκετές ημέρες από τη λήψη των όποιων αποφάσεων.
Και δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο καθηγητής Τσιόδρας έλεγε ότι η Θεσσαλονίκη νίκησε τον κορωνοϊό και είναι πρότυπο, αλλά δύο εβδομάδες αργότερα η συμπρωτεύουσα έγινε η «μαύρη τρύπα» της πανδημίας.
Οι επιστήμονες –και η κυβέρνηση στη συνέχεια διά του κ. Χαρδαλιά- χρεώνουν στον ΕΟΔΥ προχειρότητες ως προς την καταγραφή των κρουσμάτων και την ενημέρωση που είχαν ώστε να παίρνουν τις αποφάσεις που έπρεπε.
Υπήρξε ουσιαστικά στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων. Ουσιαστικά το Μητρώο Ασθενών που δημιουργήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν ενημερωνόταν όπως έπρεπε και στο χρόνο που έπρεπε διότι στον ΕΟΔΥ ήθελαν να φτιάξουν ένα δικό τους Μητρώο.
Ετσι είχε δημιουργηθεί η εξής τραγική κατάσταση. Ένα κρούσμα που εμφανιζόταν σε νοσοκομείο να δηλώνεται απευθείας στο Μητρώο Ασθενών, αλλά ένα κρούσμα σε μια γειτονιά ή σε κινητή μονάδα να δηλώνεται πρώτα στον ΕΟΔΥ.
Όμως, ο Οργανισμός έκανε την καταχώριση με δική του λογική και με άλλους ρυθμούς γιατί ήθελε από τον Αύγουστο να φτιάξει το δικό του Μητρώο, ένα δικό του αρχείο.
Και δημιουργούταν μια τραγελαφική κατάσταση όπου η ΗΔΙΚΑ που είναι η μοναδική αρμόδια να έχει αρχεία του υπ. Υγείας, να μην ξέρει τι να κάνει με αυτό το διπλό, παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων.
Ετσι, με δύο διαφορετικές μεθόδους καταγραφής των κρουσμάτων, η ημερήσια ανακοίνωση καταλήγει να είναι μια πρόχειρη συρραφή στοιχείων που αποπροσανατόλιζε τους επιστήμονες και την Προστασία του Πολίτη που έπαιρνε και τις τελικές αποφάσεις.
Με απλά λόγια, Τσιόδρας και Χαρδαλιάς είχαν στα χέρια τους στοιχεία που δεν αντικατόπτριζαν την πραγματικότητα ως προς την καθημερινή καταγραφή των κρουσμάτων, ειδικά σε «κόκκινες» περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, η Δράμα, οι Σέρρες, τα Ιωάννινα, γειτονιές της Αττικής κ.λπ.