Στα τούνελ της Hamas εισέβαλε ο ισραηλινός στρατός – Με 2.500 πυραυλικά χτυπήματα καταστρέφουν τη Γάζα, αρνούνται εκεχειρία

Κοινοποίηση:
Symvainei twra2

Νέο τελεσίγραφο προς τους αμάχους που βρίσκονται ακόμη στη βόρεια Γάζας να εγκαταλείψουν εντός τεσσάρων ωρών την περιοχή και να κινηθούν προς Νότο, έδωσε ο ισραηλινός στρατός που από χτες εντείνει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, χτυπώντας κι άλλα σχολεία, νοσοκομεία και πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς. Νωρίς το πρωί της Κυριακής 5/11 ο ισραηλινός στρατός, με ανάρτησή του στην πλατόρμα X, ανακοίνωσε ότι έπληξε πάνω από 2.500 στόχους της Hamas από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων και ότι οι δυνάμεις του εισήλθαν στα τούνελ της στη βόρεια Γάζα.
Τη ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hamas με πυράυλους χτυπήθηκαν συνοριακές κοινότητες της Γάζας, στην πόλη στις κοινότητες Sderot, Ibim και Nir Am, ενώ ειρήνες πυραύλων ηχούν στην Be’er Sheva, στο νότιο Ισραήλ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu επαναλαμβάνει ότι δεν θα υπάρξει καμία εκεχειρία μέχρι την ολοκληρωτική ήττα της Hamas.

Netanyahu: Καμία εκεχειρία

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu απέρριψε εκ νέου τις εκκλήσεις για εκεχειρία στη Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν και οι τουλάχιστον 240 Ισραηλινοί όμηροι που συνέλαβε η Hamas κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
«Δεν θα υπάρξει εκεχειρία χωρίς την επιστροφή των ομήρων μας, το λέμε αυτό σε εχθρούς και φίλους.
Θα συνεχίσουμε μέχρι να τους κερδίσουμε», είπε ο Netanyahu στους άνδρες των χερσαίων και εναέριων δυνάμεων της χώρας στην αεροπορική βάση Ramon στο νότιο Ισραήλ επαναλαμβάνοντας την κυβερνητική θέση.

Ισραηλινός στρατός: Χτυπήσαμε 2.500 στόχους της Hamas, μπήκαμε στα τούνελ

O ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χτύπησε 2.500 «τρομοκρατικούς στόχους» στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων
Τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από τις επίγειες δυνάμεις, το ναυτικό και την αεροπορία, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του στρατού στην πλατφόρμα X.
Επίσης ο στρατός ανακοίνωσε, με σημερινό του μήνυμα στην πλατφόρμα Τ, ότι έχει πλέον αποκτήσει πρόσβαση στις σήραγγες της Hamas στη Βόρεια Γάζα
Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, στρατεύματα μηχανικών ξεκίνησαν μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας για την καταστροφή των σηράγγων της Χαμάς και ήδη ανατίναξαν πάνω από εκατό από αυτές
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ βρίσκεται κι αυτό στο στόχαστρο επαναλαμβανόμενων πυραυλικών επιθέσεων της Hamas και συχνά μέσα στη μέρα ηχούν οι σειρήνες που στέλνουν τους πολίτες στα καταφύγια σε διάφορες πόλεις αλλά χάρη στην ισχυρή προστασία που παρέχει στους Ισραηλινούς, το σύστημα Iron Dome, μόνο ένας πύραυλος έπληξε τις τελευταίες ώρες το Ισραήλ, συγκεκριμένα την περιοχή του Sderot.
Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός έβαλε για πρώτη φορά την Κυριακή 5/11 μέσα στο έδαφος της Γάζας τους δυτικούς δημοσιογράφους που τις προηγούμενες μέρες στάθμευαν κοντά στα σύνορα, στα εδάφη του Ισραήλ, και τους ενημέρωσε ότι απέχει μόλις 2 χλμ. από το αρχηγείο της Hamas, το οποίο όπως είπε βρίσκεται στα υπόγεια του νοσοκομείου Al Shifa.

Ισραήλ: Πάνω από 50 δισ. δολ. υπολογίζει το αισιόδοξο σενάριο το κόστος του πολέμου στη Γάζα

Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Hamas στη Λωρίδα της Γάζας θα κοστίσει έως και 200 δισεκατομμύρια σέκελ (51 δισεκατομμύρια δολάρια), ανέφερε την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023 η οικονομική εφημερίδα Calcalist, επικαλούμενη προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι η εκτίμηση, ίση με το 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, βασιζόταν στις εξής παραδοχές: Ο πόλεμος θα διαρκέσει από οκτώ έως 12 μήνες, ότι αυτός περιορίζεται στη Γάζα, χωρίς την πλήρη συμμετοχή της Hezbollah του Λιβάνου, του Ιράν ή της Υεμένης και ότι οι περίπου 350.000 Ισραηλινοί που επιστρατεύτηκαν ως έφεδροι που επέστρεψαν σύντομα στη δουλειά.
Ο Calcalist περιέγραψε το υπουργείο ότι θεωρεί τα 200 δισεκατομμύρια σ
Επισημαίνεται επίσης ότι το ήμισυ του κόστους θα αφορά αμυντικά έξοδα που ανέρχονται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο σέκελ την ημέρα.
Άλλα 40-60 δισεκατομμύρια σέκελ θα προέρχονταν από απώλεια εσόδων, 17-20 δισεκατομμύρια για αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις και 10-20 δισεκατομμύρια σέκελ για αποκατάσταση υποδομών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: