Η επικεφαλής οικονομολόγος του Λευκού Οίκου είπε σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι οι Αμερικανοί αγρότες θα αυξήσουν την παραγωγή για να μετριάσουν τις ελλείψεις τροφίμων παγκοσμίως από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ένας δημοσιογράφος ρώτησε την Σεσίλια Ράους σχετικά με το σχέδιο του Λευκού Οίκου να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σιτηρών.
Η Ρόουζ απάντησε: «Λοιπόν, αρχικά είμαστε καθαρός εξαγωγέας πολλών προϊόντων διατροφής και οι αγρότες ανταποκρίνονται στις αυξήσεις των τιμών, και έτσι θα αυξήσουν τις καλλιέργειες, ώστε να επωφεληθούν από την αύξηση των τιμών. ”
Council of Economic Advisers Chair Cecilia Rouse is asked how the White House is planning on dealing with food shortages. pic.twitter.com/MpJUghx63R
— The Post Millennial (@TPostMillennial) March 28, 2022
Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο του διεθνούς εμπορίου σιτηρών και περίπου το ένα πέμπτο του καλαμποκιού.
Τα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι οι χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από το σιτάρι της Ουκρανίας είναι η Αίγυπτος, η Ινδονησία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και η Τουρκία.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ προβλέπει ότι οι τιμές των τροφίμων θα μπορούσαν να αυξηθούν παγκοσμίως κατά 8%-20%.
Το ζήτημα με την απάντηση της Ράους είναι ότι το κόστος σποράς/φύτευσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Οι τιμές των λιπασμάτων και του ντίζελ είναι σε επίπεδα ρεκόρ και αυτό μπορεί να αποτρέψει ορισμένους αγρότες από περαιτέρω σπορές/φυτεύσεις, οδηγώντας τους ακόμη και να ασχοληθούν με καλλιέργειες που απαιτούν λιγότερα λιπάσματα. Οι αγρότες που αποφασίζουν να φυτέψουν σιτάρι ενδέχεται να ρίξουν λιγότερο λίπασμα στα χωράφια φέτος, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τις αποδόσεις της συγκομιδής.
Οι τιμές του ψωμιού, των μαγειρικών ελαίων και του κρέατος έχουν εκτοξευθεί. Οι χώρες υιοθετούν τώρα τον προστατευτισμό τροφίμων (βλέπε: Αργεντινή) περιορίζοντας ή σταματώντας τις εξαγωγές αγροτικών αγαθών για να μετριάσουν τις εγχώριες ελλείψεις.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν ελλείψεις τροφίμων παγκοσμίως:
“Μιλήσαμε για ελλείψεις τροφίμων. Και θα είναι πραγματικότητα. Το τίμημα αυτών των κυρώσεων δεν επιβάλλεται μόνο στη Ρωσία, αλλά και σε πάρα πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών χωρών και της χώρας μας”, είπε ο Μπάιντεν. σε πιεστήριο στις Βρυξέλλες.
ΠΑΡΕ ΦΑΤΣΑ ΤΟ ΠΙΘΗΚΟΣΚΥΛΟ…