Συνάδελφοι,
Αλήθεια, πού πηγαίνει το καράβι της Εθνικής Τράπεζας;
Δυστυχώς, σε αχαρτογράφητα νερά.
Και οι καπετάνιοι τι κάνουν;
Ατυχώς, πορεύονται χωρίς πυξίδα και οδηγούν το σκάφος με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια.
Η ιστορική και πάλαι ποτέ κραταιά Εθνική Τράπεζα, χωρίς σύγχρονο επιχειρησιακό σχέδιο, συνεχίζει την κατρακύλα της και τη συρρίκνωσή της, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε μερίδια αγοράς.
Σε ποιο στάδιο άραγε βρίσκεται αυτός ο περίφημος μετασχηματισμός που θα έδινε ώθηση στην Τράπεζα; Για ποιο λόγο δεν ενημερώνονται οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, για να συνδράμουν με βάση τη γνώση και την εμπειρία ετών; Και, το σημαντικότερο, γιατί στη διαμόρφωσή του δεν συμμετέχουν καταξιωμένα και έμπειρα στελέχη της ιεραρχίας;
Η συρρίκνωση του Δικτύου, που είναι η δύναμη της Τράπεζας, συνεχίζεται, χωρίς τη διενέργεια οικονομοτεχνικών μελετών, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές της χώρας μεγάλος όγκος καταθέσεων να οδεύει στον ανταγωνισμό. Παράλληλα, συνεχίζονται οι εκβιασμοί και οι εκφοβισμοί από ανώτατα στελέχη της Τράπεζας σε πολλούς συναδέλφους να αποχωρήσουν.
Και ενώ η Τράπεζα συνεχίζει να διώχνει ικανότατα και έμπειρα στελέχη της με τις εθελούσιες, χωρίς να ενδιαφέρεται για την απώλεια του μεριδίου της αγοράς και τη συρρίκνωσή της, συνεχίζει ταυτόχρονα τις προσλήψεις αμφιβόλου ποιότητας στελεχών από την αγορά, με προκλητικούς μηνιαίους μισθούς της τάξεως των €15.000 – €20.000 και βέβαια τις τοποθετήσεις, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, σε ανώτερες διοικητικές θέσεις.
Αλήθεια, πόσοι ειδικοί συνεργάτες έχουν ενταχθεί στο δυναμικό της Τράπεζας με χρήση ενός μόνο τηλεφωνήματος τους τελευταίους 12-18 μήνες; Και μετά μας λένε ότι ενδιαφέρονται για τη μείωση του λειτουργικού κόστους…
Και το ερώτημα που προκύπτει: γιατί γίνονται όλες αυτές οι σπατάλες αυτή την περίοδο; Το ΤΧΣ, που είναι ο βασικός μέτοχος, τί κάνει και πώς διασφαλίζει τα συμφέροντά του;
Για να πάει μπροστά η Τράπεζα και να κατακτήσει εκ νέου την ηγετική θέση που είχε, η Διοίκηση πρέπει να αλλάξει τακτική και να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό της. Κατ΄αρχήν, είναι υποχρεωμένη από τους εργασιακούς νόμους να εφαρμόζει τον Κανονισμό Εργασίας, ο οποίος παραβιάζεται κατάφωρα και πολλές φορές μάλιστα με τις ευλογίες ή την ανοχή του ΣΥΕΤΕ.
Υπενθυμίζεται ότι, εδώ και ενάμιση χρόνο, έχουμε καταγγείλει στον Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας κ. Νεφελούδη, την παραβίαση του Κανονισμού Εργασίας της Τράπεζας σε σχέση με τις τοποθετήσεις ανωτάτων στελεχών. Πότε σκοπεύει, άραγε, η ηγεσία του Υπουργείου να ασχοληθεί με την εν λόγω καταγγελία;
Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι οι προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό πρέπει να γίνονται με δημόσιους διαγωνισμούς για λόγους διαφάνειας και αξιοκρατίας και όχι από την αγορά. Όλες οι κενές θέσεις στελεχών θα πρέπει να προκηρύσσονται εσωτερικά, με διαφάνεια και με τυπικά και ουσιαστικά κριτήρια, και όχι με φωτογραφικές προκηρύξεις (όπως η τελευταία προκήρυξη των περιφερειακών διευθυντών δικτύου), για να μην απαξιώνονται οι διαδικασίες και οι πολιτικές.
Οι προαγωγές και οι τοποθετήσεις, που τώρα έχουν σταματήσει λόγω του περιβόητου μετασχηματισμού, πρέπει να γίνονται στην ώρα τους και αξιοκρατικά.
Επίσης, πρέπει να πληρώνονται κανονικά οι υπερωρίες, όπου και όταν γίνονται. Εάν δεν εφαρμοστούν τα παραπάνω, ο ΣΕΠΕΤΕ θα προσφύγει εκ νέου στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Η Διοίκηση είναι ανάγκη να επανεξετάσει τη θέση της στη στελέχωση της Ανώτατης Ιεραρχίας της Τράπεζας συμπεριλαμβάνοντας στην κορυφή της πυραμίδας καταξιωμένα και έμπειρα στελέχη του «κορμού» και αυτό πρέπει να το αποτυπώσει και στο νέο οργανόγραμμα, στο πλαίσιο εφαρμογής του μετασχηματισμού. Η επιλογή της Διοίκησης να δουλεύει μόνο με στελέχη της αγοράς στο υψηλό επίπεδο, έχει οδηγήσει την Τράπεζα σε κάθετη πτώση και, βέβαια, αποτελεί ασέβεια προς τα στελέχη της ιεραρχίας, που δίνουν την ψυχή τους όλα αυτά τα χρόνια.
Τέλος, η Διοίκηση της Τράπεζας έχει την υποχρέωση, απέναντι στο προσωπικό που εργάστηκε και συνεχίζει να εργάζεται, να προβεί στις εξής ενέργειες:
Ø Να στηρίξει το ΤΥΠΕΤ που βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση εξαιτίας κυρίως του ΛΕΠΕΤΕ και να προχωρήσει επιτέλους σε μια σοβαρή γραπτή πρόταση για την επίλυση του προβλήματος του ΛΕΠΕΤΕ, σεβόμενη τις υποχρεώσεις της.
Ø Να αφήσει τα «τερτίπια» για υπαγωγή του ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ, τα οποία εξυπηρετούν και την Κυβέρνηση αλλά και την ίδια την Τράπεζα, γιατί απεμπλέκεται από τις υποχρεώσεις της, καθόσον η υλοποίηση της πρότασης αυτής θα «σβήσει» για πάντα το ΛΕΠΕΤΕ, με αποτέλεσμα να χάνονται αποταμιεύσεις ετών των συναδέλφων.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ