Στεμνίτσα: Το πέτρινο χωριό – «στολίδι» της Αρκαδίας (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
stemnitsa1-2048x1365-1

Η Στεμνίτσα, είναι το πέτρινο χωριό – «στολίδι» της Αρκαδίας, το οποίο με τη γραφικότητα και την ομορφιά του στολίζει τις πλαγιές του ελατοσκέπαστου Μαινάλου.

Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην ορεινή Αρκαδία, που όχι άδικα έχει κερδίσει τις εντυπώσεις των αμετανόητων λάτρεων της ευρύτερης περιοχής.

Για να προσεγγίσει κανείς τη Στεμνίτσα ακολουθεί την εθνική οδό Αθηνών- Τριπόλεως και μέσα σε περίπου 2 ώρες οδήγησης φτάνει στον ελατοσκέπαστο Μαίναλο, με τα τοπία ολόγυρα μέσα στο μεγαλείο της φύσης, συνδυαστικά με τα πέτρινα χωριά παραδοσιακής αρχιτεκτονικής να αποτυπώνονται για πάντα στη φωτογραφική μνήμη του μυαλού.

Η Στεμνίτσα, λοιπόν, υποδέχεται τους επισκέπτες της αμφιθεατρικά χτισμένη στις πλαγιές του δυτικού Μαινάλου σε υψόμετρο 1.100 μέτρων και γοητεύει αμέσως τους πάντες με τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά, τα πέτρινα δρομάκια και τις βυζαντινές της εκκλησίες.

Τη μοναδική ατμόσφαιρα του χωριού συνθέτουν τα μεγαλοπρεπή πυργόσπιτα, τα λιθόστρωτα καλντερίμια και οι βυζαντινές και μεταβυζαντικές εκκλησίες και οι πέτρινες κρήνες, που κερδίζουν τις εντυπώσεις των επισκεπτών.

Σημείο αναφοράς για το χωριό το πέτρινο καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου, που διακρίνεται από μακριά, στην κεντρική, πέτρινη πλατεία του χωριού.

Στα υπόλοιπα αξιόλογα σημεία του χωριού το λαογραφικό μουσείο και η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, από τις ελάχιστες σε όλη τη χώρα.

Ο ρόλος του χωριού στην ιστορία της Αρκαδίας

Λόγω της απόκρημνης τοποθεσίας της η Στεμνίτσα επί Τουρκοκρατίας αποτέλεσε καταφύγιο για τις οικογένειες επιφανών Ελλήνων, κάτι που βοήθησε στην εξέλιξη του χωριού ως ένα από τα σημαντικότερα βιοτεχνικά και εμπορικά κέντρα της Πελοποννήσου. Μάλιστα, οι καμπάνες της Στεμνίτσας απέκτησαν μεγάλη φήμη στα Βαλκάνια, ενώ ιδιαίτερη άνθιση σημείωσαν οι τέχνες της αργυροχρυσοχοΐας και της κατασκευής κηροπηγίων.

Στην Επανάσταση του ‘21 η Στεμνίτσα αποτέλεσε το κέντρο των επιχειρήσεων του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος την αποκαλούσες ως «Χωριατοπούλα του Μοριά», ενώ υπήρξε και για ένα μήνα η άτυπη πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Στείλτε φωτογράφο-δημοσιογράφο στην Άθυτο Χαλκιδικής, αν σας ενδιαφέρουν τα πέτρινα χωριά.

Comments are closed.