Η πολιτική κρίση στην Αλβανία κλιμακώνεται. Η αντιπολίτευση συγκρότησε συνασπισμό κομμάτων και αποφάσισε να απέχει από κάθε εκλογική διαδικασία.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αλβανία, το Δημοκρατικό Κόμμα, συνέστησε ένα συνασπισμό με επτά ακόμα κόμματα.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης, διάσπαση του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, στη συμφωνία που υπέγραψε, συμφώνησε να μποϋκοτάρει τις δημοτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου, γράφει το EuropeWesternBalkans.
Την Τρίτη στον συνασπισμό προσχώρησαν ακόμα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 11, όπως μετέδωσε το Albanian Daily News.
Όλοι οι συμμετέχοντες στον συνασπισμό υποσχέθηκαν να μη συμμετάσχουν σε καμία μελλοντική εκλογική διαδικασία μέχρις ότου να πληρούνται οι προϋποθέσεις για δίκαια και ελεύθερη διεξαγωγή.
Σύμφωνα με το τρίτο άρθρο της συμφωνίας συγκρότησης του συνασπισμού, ο μόνος τρόπος για να συμμετάσχει η αντιπολίτευση σε εκλογές είναι η συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης με ειδική εντολή.
Αυτό που στην Ελλάδα θα λέγαμε «υπηρεσιακή κυβέρνηση» ή «κυβέρνηση ειδικού σκοπού».
Τι είναι η υπηρεσιακή κυβέρνηση
Στην Ελλάδα «υπηρεσιακή κυβέρνηση» ονομάζεται η κυβέρνηση που δεν έχει εκλεγεί ούτε έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αλλά έχει αναλάβει προσωρινά, με το σκοπό να διενεργήσει βουλευτικές εκλογές.
Συνήθως τοποθετείται όταν η εκλεγμένη κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τη θητεία της ή έχει χάσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, οπότε ορίζεται για να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.
Νέα συλλαλητήρια στην Αλβανία
Στην Αλβανία και κυρίως στην πρωτεύουσα, Τίρανα, τους τελευταίους δύο μήνες πραγματοποιούνται μεγάλα συλλαλητήρια μπροστά στη Βουλή ή στο Πρωθυπουργικό Γραφείο.
Τώρα η αντιπολίτευση αλλάζει τακτική και θα περάσει σε διαδηλώσεις στους δρόμους.
Στόχος των κινητοποιήσεων αυτών είναι το κλείσιμο των οδών ακόμα ίσως και με οδοφράγματα.
Η επόμενη παναλβανική διαμαρτυρία στα Τίρανα έχει προγραμματιστεί για τις 11 Μαΐου.
Όπως γράφουν οι εφημερίδες στην Αλβανία, το κάλεσμα είναι:
«Στις 11 Μαΐου ανατρέψτε τον Ράμα, διαφορετικά πηγαίνετε σπίτια σας».
Ετερόκλητος συνασπισμός
Ο λεγόμενος Αντιπολιτευόμενος Συνασπισμός στην Αλβανία είναι ετερόκλητος.
Για παράδειγμα, σε αυτόν συμμετέχει τόσο το κυρίως κόμμα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, το ΚΕΑΔ, όσο και το κόμμα των ανθελλήνων τσάμηδων PDIU.
Άλλα κόμματα που συμμετέχουν είναι, ενδεικτικά, Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, Κίνημα για Εθνική Ανάπτυξη, Αγροτικό Κόμμα, Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.
Το κείμενο της συμφωνίας
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αλβανία συνυπέγραψαν μια συμφωνία με 10 σημεία.
Αυτά έχουν ως εξής:
1. Αποφάσισαν τη συγκρότηση Ενωμένου Αντιπολιτευόμενου Συνασπισμού για τις επόμενες εκλογές στη χώρα.
2. Τα κόμματα που υπογράφουν τη Συμφωνία θα συμμετάσχουν στις εκλογές, μόνο εφόσον θα έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές.
3. Μονόδρομος για τη διασφάλιση ελεύθερων και αδιάβλητων εκλογών είναι ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης με ειδική εντολή για:
– Επαναφορά της πολιτικής νομιμότητας της διακυβέρνησης στην Αλβανία μέσω των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
– Προετοιμασία ελεύθερων και αδιάβλητων βουλευτικών και δημοτικών εκλογών στην Αλβανία.
– Δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης για εφαρμογή της μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη, μακριά από κάθε πολιτική παρέμβαση.
– Δημιουργία απαιτούμενων συνθηκών για επίσπευση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την προώθηση κάθε σχετικής απαιτούμενης μεταρρύθμισης.
Καμία συμμετοχή σε εκλογές – «Παράνομη» η κυβέρνηση Ράμα
4. Για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των ελεύθερων εκλογών, τα κόμματα δεσμεύονται να μην επιτρέψουν καμία εκλογική φενάκη που θα διοργανώσει η παράνομη κυβέρνηση Ράμα.
5. Η αδυναμία διενέργειας εκλογών–βιτρίνα, που υπαγορεύει η συμφωνία του Ράμα με το οργανωμένο έγκλημα και το βρώμικο χρήμα τους, να υλοποιηθεί μέσω της κλιμάκωσης των αντιπολιτευόμενων πρωτοβουλιών σε όλη τη χώρα.
6. Επαναβεβαιώνουν τη βούλησή τους ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας είναι ο μόνος δρόμος για τον τερματισμό της παρατεταμένης μεταβατικής περιόδου.
Εκφράζουν την πλήρη αποφασιστικότητά τους να αναλάβουν κάθε πρωτοβουλία που καθιστά εφικτή την ασταμάτητη και ταχύρρυθμη πορεία της Αλβανίας προς την ευρωπαϊκή οικογένεια.
7. Δεσμεύονται για την ενοποίηση και έγκριση Κοινής Πλατφόρμας απαλλαγής της οικονομίας από την ολιγαρχία και το έγκλημα, που έχουν την υποστήριξη της κυβέρνησης.
Αυτό το τριώνυμο ευθύνεται για την ανεργία, την απομάκρυνση των ξένων επενδύσεων, τη χρεοκοπία των αγροτών και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Η Πλατφόρμα έχει στόχο την έξοδο της χώρας από τη βαριά οικονομική κρίση.
Τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη, την ευημερία και ίσες ευκαιρίες για όλους.
8. Δεσμεύονται για ασυμβίβαστη πάλη κατά του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Αυτά αποτελούν τα βασικά εμπόδια για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της χώρας, την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών.
9. Στηρίζουν κάθε πολίτη, τα βασικά δικαιώματα και ελευθερίες του οποίου παραβιάζονται από τις αυθαιρεσίες των κρατικών θεσμών.
10. Δεσμεύονται για πολιτική και εκλογική συνεργασία με κάθε άτομο ή πολιτικό κόμμα, με βάση την αρχή της αναλογικότητας και ακεραιότητας των υπογραφόντων.
Ο Ράμα δεν κάνει βήμα πίσω
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Έντι Ράμα τόνισε κατηγορηματικά ότι η ημερομηνία των τοπικών εκλογών δε θα αλλάξει.
Οι Αλβανοί πολίτες, έγραψε, στις 30 Ιουνίου θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τους νέους Δημάρχους.
Μετά την παράδοση των εδρών, ο συνασπισμός εναντίον των εκλογών είναι μια άλλη, ανήκουστη μορφή πολιτικής αυτοκτονίας, τόνισε ο Έντι Ράμα.
«Οι χρόνιοι ηττημένοι είναι όμηροι της απογοήτευσής τους, την Αλβανία όμως, δεν μπορούν να την πάρουν όμηρο.
»Οι εκλογές, ούτε μπορεί να μην γίνουν, ούτε να αναβληθούν.
»Στις 30 Ιουνίου, οι πολίτες θα μιλήσουν με την ψήφο τους σε κάθε Δήμο».