Στην Βαρκελώνη η διάσκεψη Καταλονίας-Μαδρίτης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Κοινοποίηση:
imagehandler

Στην Βαρκελώνη και την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ξεκινά το τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Καταλονίας και Μαδρίτης. Στην απόφαση αυτή κατέληξαν το βράδυ της Τρίτης και μετά από συνάντηση δυόμιση ωρών, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο νέος πρόεδρος της Αυτονομίας της Καταλονίας Περ Αραγονές.

Η καταλανική πλευρά επέμεινε, όπως ήταν αναμενόμενο, στην παραχώρηση γενικής αμνηστίας προς όλους τους εμπλεκόμενους πολιτικούς με το αντισυνταγματικό δημοψήφισμα του 2017, την αυτοδιάθεση της περιοχής και την διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος στην Καταλονία, ώστε οι Καταλανοί να αποφασίσουν ποιο θα είναι το μέλλον της περιοχής τους. Κατά τη γνώμη του Αραγονές αν δεν υπάρξει αμνηστία η “πολιτική σύγκρουση” δεν μπορεί να επιλυθεί. Επίσης ζήτησε από το ισπανικό κράτος να βρει «τους μηχανισμούς» για να συμμορφωθεί με το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο ζήτησε από την Ισπανία να απενεργοποιήσει τα εντάλματα έκδοσης εναντίον των πολιτικών αποσχιστών που διέφυγαν στο εξωτερικό.

Όπως επισήμανε ο Καταλανός πρόεδρος αμέσως μετά την συνάντηση: “Επαληθεύτηκαν στην συνάντηση αυτή οι εμφανείς διαφορές μας , καθώς επιβεβαιώσαμε την ύπαρξη μιας πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ του Ισπανικού κράτους και της Καταλονίας, που πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου, διαπραγματεύσεων και της βούλησης για συμφωνία που πρέπει να επικυρωθεί από τους πολίτες της Καταλονίας μέσω της ψήφου”.

Στο τραπέζι του διαλόγου, είπε ότι θα επανενεργοποιηθεί “ξανά και χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση” και ότι για τον λόγο αυτό οι ομάδες κλήθηκαν να εργαστούν από τεχνική και μεθοδολογική άποψη κατά τις προσεχείς εβδομάδες. Αλλά για το ποιος θα καθίσει στο τραπέζι για λογαριασμό της Καταλονίας, ο Αραγονές κατέστησε σαφές ότι θα αποφασίσει η τοπική κυβέρνηση για την θεσμική της εκπροσώπηση.

Αντί του Πέδρο Σάντσεθ μετά την συνάντηση των δύο πολιτικών, τους δημοσιογράφους ενημέρωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρία Χεσούς Μοντέρο η οποία τόνισε πως: “Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι αυτός δεν είναι ένας εύκολος δρόμος, αλλά χρειαζόμασταν ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και αμοιβαίας πίστης που να μας επιτρέψει να σπάσουμε τη δυναμική της αντιπαράθεσης που υπήρξε πρωταγωνιστής όλα αυτά τα χρόνια».

Κατέληξε λέγοντας ότι “Η Ισπανία δεν έχει νόημα χωρίς την Καταλονία και η Καταλονία δεν μπορεί να γίνει κατανοητή χωρίς την Ισπανία. Η ενότητα είναι ο κινητήρας που θα μας επιτρέψει να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση.” Τόνισε ότι η συνάντηση έγινε σε εγκάρδιο κλίμα και τα στοιχεία της πανδημίας κατέλαβαν μεγάλο μέρος της συνομιλίας, όπως και η εξομάλυνση των θεσμικών σχέσεων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: