Στην Βουλή το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

Κοινοποίηση:
βουλη

Σε κλίμα ευρύτερης συναίνεσης αναμένεται να ψηφιστεί από την Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Στην συζήτηση που ξεκινά στις 11 το πρωί θα παρέμβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας την σπουδαιότητα του νομοσχεδίου καθώς για πρώτη φορά μετά το 1947 η Ελλάδα αυξάνει την εθνική της κυριαρχία.

Να σημειωθεί ότι η επέκταση της χωρικής θάλασσας από το βορειότερο σημείο του Ιονίου εως το ακρωτήριο Ταίναρο προσθέτει στην επικράτεια περισσότερα από 13.000 τετραγωνικά μέτρα αυξάνοντας το μέγεθός της κατά περίπου 10%.

Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί για όλη την ατζέντα των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, τις επόμενες κινήσεις που θα ενισχύσουν την εθνική κυριαρχία και την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Σε τοποθέτηση αναμένεται να προχωρήσει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι η βάσεις για την επέκταση της χωρικής θάλασσας στο Ιόνιο τέθηκαν από την δική του κυβέρνηση, σε μια εποχή που η ΝΔ κατήγγειλε την τμηματική διευθέτηση του θέματος, ενώ στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να μιλήσει και η κυρία Φώφη Γεννηματά.

Ποιοι ψηφίζουν

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπέρ των προωθούμενων διατάξεων αναμένεται να ψηφίσουν 285 βουλευτές απο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 ενώ το ΚΚΕ θα δηλώσει παρών.

Με τον τρόπο αυτό η εθνική αντιπροσωπεία ανάβει το «πράσινο φως» για την άσκηση του αναφαιρετου δικαιώματος της χώρας να επεκτείνει την χωρική θάλασσα στα 12 ναυτικά μίλια προς την Δύση την ώρα που τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις που όλα δείχνουν ότι θα αφορούν την επέκταση Νότια και Ανατολικά της Κρήτης αλλά για την ώρα δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Δένδιας, κατά την χθεσινή πρώτη συνεδρίαση στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου, απαντώντας στην στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου που μίλησε για ανάγκη «επέκτασης των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης και όχι μόνο νότια της Κρήτης» δήλωσε: «Όσον αφορά την Κρήτη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός εδώ και μήνες για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη. Και βεβαίως η Κρήτη περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ’ αυτού».

Στην συνέχεια επανήλθε για να προσθέσει πως «Η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων οπουδήποτε στην επικράτεια της, οποτεδήποτε το κρίνει σωστό. Καταλαβαίνω ότι στέφονται τα μάτια σε περιοχές οριοθέτησης ΑΟΖ, όμως περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα αν μιλάμε μόνο για την Κρήτη. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα οποτεδήποτε, οπουδήποτε θέλει να επεκτείνει το δικαίωμά της αυτό» και να χαρακτηρίσει απαράδεκτη την «απειλή πολέμου» που εκφράζει η Τουρκία στην περίπτωση που η χώρα μας επεκτείνει την χωρική της θάλασσα στο Αιγαίο.

Πέραν αυτών ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την γειτονική χώρα τονίζοντας ότι «προσερχόμαστε με καλή πίστη» και πως «τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και όχι με χρήση βίας και απειλές πολέμου».

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε θέσει εξ αρχής ως προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου την παύση των τουρκικών προκλήσεων για να προσθέσει «Έχουν συμπληρωθεί δυο μήνες από αποχώρηση του Ορούτς Ρέις. Επομένως ο όρος που τέθηκε από τη χώρα μας ουσιαστικά έχει εκπληρωθεί. Δημιουργείται έτσι ευκαιρία διαλόγου πάντα στο πλαίσιο των διερευνητικών που αφορούν μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: