Οι Ρώσοι φέρονται να κατέρριψαν πρόσφατα ένα αμερικανικό drone Reaper (σ.σ.θεριστής) στα ανοιχτά της Κριμαίας.
Πρόκειται για ένα από εκείνα τα υπερεκτιμημένα παραδείγματα τεχνολογικού πλεονασμού που οι ΗΠΑ θεωρούν ως σύμβολο στρατιωτικής ανωτερότητας, επισημαίνει σε ανάλυσή του ο στρατηγικός αναλυτής Julian Macfarlane.
Όταν κατερρίφθη το drone βρισκόταν σε απαγορευμένη περιοχή μόλις 60 χιλιόμετρα μακριά από την Κριμαία με τον αναμεταδότη του απενεργοποιημένο.
Ένας αναμεταδότης επιτρέπει στα επίγεια ραντάρ να αναγνωρίζουν τους εισβολείς ως φίλους ή εχθρούς και, λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες εμπλοκής και τη δήλωσή τους ότι αυτή η περιοχή ήταν εκτός ορίων, οι Ρώσοι είχαν κάθε δικαιολογία να καταρρίψουν το drone.
Οι ΗΠΑ κατέρριψαν πολιτικά αεροσκάφη όπως η πτήση 655 του Ιράν με πολύ λιγότερες δικαιολογίες.
Δεν το κατέρριψαν οι Ρώσοι
Ωστόσο, αντ ‘αυτού, οι Ρώσοι απογείωσαν δύο Su27 για να το αναγνωρίσουν πρώτα.
Το drone όντως κατέπεσε αλλά δεν καταρρίφθηκε, όπως ανέφερε ο δυτικός Τύπος.
Πώς ακριβώς κατέρριψαν οι Ρώσοι το drone;
Ενώ οι Αμερικανοί πιθανότατα έχουν βίντεο από ολόκληρο το περιστατικό, δεν έχουν δημοσιοποιήσει την πλήρη πλάνα, μόλις μερικά δευτερόλεπτα ενός από τα Su27 που πλησιάζει από πίσω και φαίνεται να εκτοξεύει τα περιττά καύσιμα – κάτι που είναι τυπική στρατιωτική πρακτική για να ελαφρύνει ένα αεροσκάφος πριν από την εμπλοκή.
Τα ρωσικά αεροσκάφη κατά διεθνή πρακτική κάνουν ελιγμούς σε διαδικασίες εμπλοκής.
Ωστόσο είναι απίθανο ένα Su27 να επιχειρήσει να «ακουμπήσει» τον ουραίο ρότορα του drone αφού για να το κάνει αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη μύτη του, η οποία είναι γεμάτη ευαίσθητα ηλεκτρονικά ή φτερά που περιέχουν καύσιμο.
Οποιοσδήποτε ελιγμός θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια ενός πολύ ακριβού αεροσκάφους και του ακόμη πιο ακριβού πιλότου του.
Ούτε το Su27 συγκρούστηκε κατά λάθος με το drone.
Η απόρριψη καυσίμων σε έναν εναέριο αντίπαλο θα ήταν το στρατιωτικό ισοδύναμο, μίας απαράδεκτης αντιμετώπισης, επισημαίνει ο Macfarlane.
Δεν χρησιμοποιείται σε μάχη ως τακτική.
Το Su27 φαίνεται να απορρίπτει καύσιμο κατά την προσέγγιση, για να μην πλήξει με κάποιο τρόπο το drone.
Σε κάθε περίπτωση, η απόρριψη βρισκόταν πολύ πίσω από το drone και εξαφανίζεται γρήγορα—όπως φαίνεται καθαρά από το βίντεο και ο σκοπός της ήταν να βελτιώσει την ικανότητα ελιγμών του αεροσκάφους σε περίπτωση στόχου χαμηλής ταχύτητας και να επιτρέψει μια ασφαλή αναχαίτιση.
Δεν είναι για αερομαχίες
Αν και αυτό το drone μπορεί να μεταφέρει πυραύλους και βόμβες για πολεμικές επιχειρήσεις, ο πρωταρχικός του ρόλος είναι το ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance- Επιτήρηση και Αναγνώριση).
Ως εκ τούτου, είναι σχεδιασμένο για να αντέχει σε μεγάλες αποστάσεις.
Προφανώς, υπάρχουν αντισταθμίσεις για αυτό το προφίλ απόδοσης – μικρή ταχύτητα, μακριά φτερά σαν ανεμόπτερο, μεγάλη δεξαμενή καυσίμων.
Το Reaper δεν είναι ακριβώς αεροσκάφος αερομαχίας — και δεν έχει κατασκευαστεί για ελιγμούς hi-G.
Εάν το Reaper μετέφερε όπλα, τα Su27 θα είχαν κάθε δικαιολογία να το καταρρίψουν. Αλλά δεν μετέφερε – και δεν το έκαναν.
Αν ένα ρωσικό drone με τον αναμεταδότη του απενεργοποιημένο έκανε ISR σε μια περιοχή που οι Αμερικανοί είχαν ορίσει ως ζώνη μάχης εκτός ορίων της κανονικής εναέριας κυκλοφορίας και κοντά σε μια σημαντική στρατιωτική βάση, οι αμερικανικές δυνάμεις θα το είχαν καταστρέψει χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Σε αυτή την περίπτωση, η πρώτη προτεραιότητα του Su27 ήταν να απομακρύνει το drone.
Αν μπορούσαν να το ξεφορτωθούν αναγκάζοντάς το σε ελιγμούς για τους οποίους δεν ήταν κατασκευασμένο, τόσο το καλύτερο.
Ως εκ τούτου, το αεροσκάφος πλησίασε πλαγιομετωπικά το Reaper και ο χειριστής του drone προσπάθησε να το αποφύγει.
Αυτό δεν είναι κάτι που εφαρμόζουν οι χειριστές drone. Δεν είναι πιλότοι εκπαιδευμένοι για μάχες αέρος-αέρος, είναι …video gamers.
Οι Ρώσοι λένε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιχείρησε έναν απότομο ελιγμό και έπεσε από τον ουρανό – πράγμα που σημαίνει ότι σταμάτησε και εξετράπη. Δεδομένου του γεγονότος ότι οι Αμερικανοί έχουν αναμφίβολα πολύ περισσότερα βίντεο από τα λίγα δευτερόλεπτα που εμφανίζονται, δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για τους Ρώσους να λένε ψέματα.
Σημαντική προειδοποίηση
Στην πραγματικότητα, το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν δημοσίευσαν το πλήρες βίντεο υποστηρίζει όχι μόνο τη ρωσική αλήθεια, αλλά και τη θέση ότι το Πεντάγωνο κατευθύνει τα μέσα ενημέρωσης.
Οι Ρώσοι πιλότοι είναι εκπαιδευμένοι σε πολύ υψηλά πρότυπα για να εκμεταλλευτούν όλες τις δυνατότητες του αεροσκάφους τους.
Και θα μπορούσε εύκολα να κάνει έναν άπειρο χειριστή drone να αντιδράσει υπερβολικά.
Νομίζω ότι οι Ρώσοι ήξεραν τι έκαναν. Τουλάχιστον αυτό ήταν ένα πολύ, πολύ ευχάριστο «ατύχημα» — για τους Ρώσους.
Οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να υπαγορεύουν τους κανόνες.
Είναι επίσης μια σημαντική προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς.
Ως ειδικός στο τζούντο και στο Combat Sambo, ο Vladimir Putin κατανοεί πολύ καλά τη στρατηγική μόχλευση.
Σε τέτοιες πολεμικές τέχνες, το πλεονέκτημα προέρχεται από τη χρήση του βάρους και της ορμής του αντιπάλου σας εναντίον του. Με άλλα λόγια, με λίγη βοήθεια από τον αντίπαλό σου, τον κάνεις αβοήθητο.
Με την αργή καταστροφή του καθεστώτος Zelensky, την αποτυχία των δυτικών κυρώσεων, ένα προοδευτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα σε όπλα, τη δημόσια υποστήριξη στο εσωτερικό που εντάθηκε από επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος χρησιμοποιώντας αμερικανικούς πόρους και τις αμερικανικές οικονομικές αποτυχίες, η Ρωσία έχει πλέον το πάνω χέρι.
Πανάκριβο
Το κόστος για το Reaper Drone
Το συνήθως δηλωμένο ποσό των 32 εκατομμυρίων δολαρίων θεωρείται από πολλούς υπερβολικό, καθώς είναι τουλάχιστον δύο φορές πιο ακριβό από ένα F16.
Τον Απρίλιο του 2021, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανέφερε στην αυστραλιανή κυβέρνηση ένα εκτιμώμενο ποσό 1,651 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όταν ζήτησε να αγοράσει 12 MQ-9 Reapers, μαζί με τον σχετικό εξοπλισμό και προμήθειες.
Αυτό που απέδειξαν οι Ρώσοι είναι ότι τα drones ISR όπως το Reaper είναι χρήσιμα μόνο ενάντια σε εχθρούς χωρίς πόρους.
Ναι, μπορούν να πετούν για πολλές ώρες σε αρκετά μεγάλα υψόμετρα, αλλά είναι αργά και εύκολα ανιχνεύσιμα από το ραντάρ.
Ναι, μπορούν να ανατινάξουν τα παιδιά — αλλά ένας ομόλογος αντίπαλος μπορεί να τα καταρρίψει ανά πάσα στιγμή.
Ο πόλεμος για τις ΗΠΑ είναι ένα παιχνίδι αλλά όταν η εικονική πραγματικότητα γίνεται πραγματική τότε τις σοκάρει.
Για τους Ρώσους και τους Κινέζους είναι αληθινό από την αρχή, γι’ αυτό κάνουν ό,τι μπορούν για να το αποφύγουν.
Το drone Reaper είναι πολύ ακριβό εργαλείο μαζί με όλα τα εξαρτήματα.
children.jpg
Δώρο
Έτσι, αν οι Ρώσοι μπορούν να σώσουν το drone, θα είναι ένα… δώρο μεγάλης αξίας από τις ΗΠΑ.
Φυσικά, βρίσκεται στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας. Αυτό θα απαιτήσει βαθύτερη κατάδυση από την ανατίναξη των αγωγών Nordstream.
Ο στρατηγός Mark Milley, Αρχηγός του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ αμφισβητεί ότι οι Ρώσοι μπορούν να ανακτήσουν οτιδήποτε. Είναι 5000 πόδια κάτω, λέει ο Milley, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την καταστροφική αποχώρηση από το Αφγανιστάν των ΗΠΑ και ο πρώην πρόεδρος Donald Trump τον αποκαλούσε ηλίθιο.
Σύμφωνα με ρωσικές πηγές που μπορεί να είναι ή όχι σωστές – οι Ρώσοι έχουν ήδη εντοπίσει το drone σε δύο κομμάτια σε βάθος 850 έως 900 μέτρων με ένα μίνι – υποβρύχιο.
Για τους Ρώσους – είναι το τμήμα της μύτης αυτό που έχει σημασία. Είναι μια ξεχωριστή, μονοκόμματη μονάδα που φιλοξενεί αυτά τα εξαιρετικά προηγμένα ηλεκτρονικά – συνήθως καλά σφραγισμένα και μονωμένα για να αντέχουν τις καιρικές συνθήκες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το υποβρύχιο ARS-600 έχει σχεδιαστεί για αναζήτηση, εξέταση και ανύψωση διαφόρων υποβρύχιων αντικειμένων από τον βυθό. Έχει σχεδιασμό διπλού κύτους και τα συστήματα σόναρ χρησιμοποιούνται για πλοήγηση και επικοινωνία. Ακόμα κι αν οι Ρώσοι δεν πάρουν αυτό που θέλουν από τη Μαύρη Θάλασσα, εξακολουθούν να είναι μπροστά – όπως ακριβώς είναι στην Ουκρανία και στον μεγαλύτερο πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Εξάλλου η Ρωσία έδωσε στον κόσμο τον Dostoevsky και οι ΗΠΑ τις …«Νοικοκυρές σε Απόγνωση», καταλήγει στο άρθρο του ο Macfarlane.