Στην “κλιματική αλλαγή” αποδίδει την ευθύνη για τις ακραίες καιρικές συνθήκες ο ΟΗΕ

Κοινοποίηση:
boris-kakokairia-plymmires-mak1

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ) του ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι το 2024 αναμένεται να είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Αυτή η κατάσταση οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, με κύριο την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες έχουν φτάσει σε νέα ιστορικά επίπεδα. Η γενική γραμματέας του ΠΜΟ, Σελέστ Σαούλιο, τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι πλέον εμφανής καθημερινά μέσω της αυξανόμενης συχνότητας και της έντασης ακραίων καιρικών φαινομένων.

 

Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει σημαντικές μεταβολές στο κλίμα της Γης, οδηγώντας σε ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες. Οι επιστήμονες παρατηρούν ότι οι καύσωνες γίνονται πιο συχνοί και πιο έντονοι, ενώ οι βροχοπτώσεις παρουσιάζουν επίσης αυξήσεις στην ένταση και τη διάρκεια τους. Αυτές οι αλλαγές έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη γεωργία, την υδρολογία και την ανθρώπινη υγεία.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται, γεγονός που ενισχύει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση αυτών των εκπομπών, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τον πλανήτη. Η ανάγκη για δράση είναι επείγουσα, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει απευθύνει έκκληση προς όλες τις χώρες να εγκαταλείψουν «τον δρόμο προς την καταστροφή» και να στραφούν σε βιώσιμες πρακτικές ανάπτυξης. Η διεθνής κοινότητα καλείται να συνεργαστεί για την επίτευξη στόχων που θα περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας και θα προστατεύσουν τον πλανήτη από τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

 

«Φέτος υπήρξαμε μάρτυρες βροχοπτώσεων και πλημμυρών ρεκόρ και τρομερών απωλειών ανθρώπινων ζωών σε πολλές χώρες, που προκάλεσαν σπαραγμό στις κοινότητες όλων των ηπείρων», συμπλήρωσε η ίδια. «Τροπικοί κυκλώνες προκάλεσαν έναν φοβερό απολογισμό σε ανθρώπινο και οικονομικό επίπεδο, πιο πρόσφατα στην υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας Μαγιότ, στον Ινδικό Ωκεανό», επισημαίνει ακόμη ο ΠΜΟ.

«Μια έντονη ζέστη», σύμφωνα με την ίδια πηγή, «σάρωσε δεκάδες χώρες, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 50 βαθμούς Κελσίου επανειλημμένως. Οι δασικές πυρκαγιές προκάλεσαν ζημιές». Στο μήνυμά του για το Νέο Χρόνο, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες έκανε λόγο για «μια δεκαετία φονικής ζέστης», αναφερόμενος στις θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν σε αυτό το διάστημα.

«Πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτόν τον δρόμο προς την καταστροφή και δεν έχουμε χρόνο για να χάσουμε», συμπλήρωσε, Μπροστά «στην κατάρρευση του κλίματος», απηύθυνε έκκληση «οι χώρες να οδηγήσουν τον κόσμο σε ένα ασφαλέστερο μονοπάτι μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές και στηρίζοντας τη μετάβαση προς ένα ανανεώσιμο μέλλον».

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο τον ακριβή απολογισμό των θερμοκρασιών παγκοσμίως για το 2024, ενώ θα ακολουθήσει τον Μάρτιο η πλήρης έκθεσή του σχετικά με την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος το 2024.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ανεπαρκής “Μετεωρολόγος” ο “Οηές”. Ανεπαρκής και ως προς τον εντοπισμό της Ανθρώπινης “ανοησίας” και “απρονοησίας” που επηρεάζει δυσμενώς την υποδοχή των Κλιματικών εναλλαγών, οι οποίες ουδέποτε ήταν σταθερές. Επηρεάζεται η και καταστράφεται το Μικροκλίμα εκατομμυρίων περιοχών και ουδείς διερωτάται εάν θα μπορούσε να μη φταίαει κάποιο υπέρ των δυνάμεών μας “φαινόμενο”. Εάν όμως “Οηές” και Κυβερνήσεις και Τοπικές Αρχές, και η Παιδεία και καθένας από εμάς χρησιμοποιήσει το “Νιο- νιό” του εποικοδομητικά,τίμια και καθαρά, θα αποτρέψουμε οπωσδήποτε μέρος από την υπερβολή των φαινομένων που είναι αποκλειστικά στα χέρια μας και τις περισσότερες από τις επιπτώσεις , όσες τουλάχιστον οφείλονται αποκλειστικά στην απρονοησία μας και στην αποτυχημένη προσπάθεια να ρίξουμε τις δικές μας προσωπικές ευθύνες και αποτελέσματα πράξεων και αδρανειών σε κάποιο απρόσωπο στοιχείο. “κλιματική Αλλαγή”, Υπογραφή Οηές !

Leave a Response