Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή – Νέα δεδομένα μετά το θάνατο Σινουάρ

Κοινοποίηση:
Supporters of Yemen's Huthis chant slogans as they gather with a picture of Hamas' slain leader Yahya Sinwar during a rally held in the Huthi-controlled capital Sanaa on October 18, 2024 in protest against Israel's attacks on Lebanon and the ongoing war between Israel and Hamas militants in the Gaza Strip. Israel announced on October 17 the killing of Sinwar, mastermind of the October 7 attack, calling his death a "heavy blow" to the Palestinian group it has been fighting for more than a year. (Photo by Mohammed HUWAIS / AFP)

Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις σε Γάζα και Λίβανο, παρά τις φωνές της Δύσης για κατάπαυση του πυρός μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ. Τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από νέο βομβαρδισμό στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Από την πλευρά της, η Χαμάς κατέστησε σαφές πως οι όμηροι που κρατούνται δεν πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι όσο το Ισραήλ δεν βάζει τέλος στην επίθεσή του, ενώ ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν προειδοποίησε ότι ο θάνατος του Σινουάρ δεν είναι το τέλος της Χαμάς.

Στο διπλωματικό πεδίο, τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την επιστροφή των ομήρων, ζήτησαν με κοινή δήλωσή τους οι ηγέτες ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Βερολίνο, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στους αμάχους.

Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή – Νέα δεδομένα μετά το θάνατο Σινουάρ
Ο θάνατος του Σινουάρ ανοίγει τον δρόμο για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή, εκτιμούν οι ηγέτες της Δύσης. Ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα που δεν ευνοούν μία τέτοια εξέλιξη, όπως η στάση του Ισραήλ, καθώς ο Νετανιάχου θέτει ως προϋπόθεση, η Χαμάς να καταθέσει τα όπλα και να απελευθερωθούν χωρίς όρους οι όμηροι. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συνεχίσει τους πολέμους στα δύο μέτωπα. Κρίσιμοι παράγοντες θεωρούνται, ο διάδοχος του Σινουάρ, αλλά και τα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν.

Για το θάνατο του αρχιτέκτονα των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου Γιαχία Σινουάρ μίλησε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, προειδοποιώντας ότι αυτό δεν είναι το τέλος της Χαμάς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response