Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα, εκτός απροόπτου, ο νέος ΕΝΦΙΑ, με πολλές αλλαγές στις κλίμακες και στον τρόπο υπολογισμού του φόρου.
Βασικότερη αλλαγή η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και η αντικατάσταση του με τη δημιουργία μια νέας κλίμακας για ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
Τα καινούργια εκκαθαριστικά αναμένεται να αναρτηθούν μέσα στον Απρίλιο και η πληρωμή του φόρου να ξεκινήσει από το τέλος του Μαΐου και θα γίνει σε τουλάχιστον 10 δόσεις.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών το 80% των φορολογούμενων θα δουν φέτος μειωμένο φόρο, ενώ για το 16% των ιδιοκτητών ο λογαριασμός θα παραμένει αμετάβλητος. Θα υπάρξει βέβαια και ένα 4% των ιδιοκτητών οι οποίοι θα δουν αυξημένο φόρο, ωστόσο σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, για περίπου τους μισούς από αυτούς, η επιβάρυνση θα είναι έως 50 ευρώ.
Οι ιδιοκτήτες που θα δουν αυξημένα εκκαθαριστικά υπολογίζονται περίπου στις 380.000 και εκτιμάται ότι στην κατοχή τους έχουν ακίνητα είτε σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης είτε σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων και των οποίων η φορολογία ήταν πολύ χαμηλή έως τώρα.
Η μεγαλύτερη «ανατροπή» στο νέο φόρο είναι η ειδική φορολόγηση των ακινήτων με αξία άνω των 400.000 ευρώ, καθώς καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος ο οποίος επιβαλλόταν για συνολική αξία περιουσίας από 250.000 ευρώ και πάνω. Ο νέος φόρος για ακίνητα μεγάλης αξίας, θα επιβάλλεται πλέον ξεχωριστά σε κάθε ακίνητο εφόσον η αξία του ξεπερνά τις 400.000 ευρώ. Δηλαδή, ο φόρος θα επιβάλλεται ανά ακίνητο αξίας άνω των 400.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι ο ιδιοκτήτης έχει ατομική περιουσία άνω των 300.000 ευρώ.
Νέος τρόπος υπολογισμός
Στο νέο τρόπο υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου θα υπάρχει κλίμακα με προοδευτικούς συντελεστές, προκειμένου να βγαίνει το τελικό αποτέλεσμα και αυτό να προστίθεται στο συνολικό ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στην κλίμακα υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου θα υπάρχουν συντελεστές οι οποίες θα επιβαρύνουν τον τελικό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Οι αλλαγές αυτές αφορούν βέβαια μόνο τα φυσικά πρόσωπα, καθώς καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στο συμπληρωματικό φόρο για τα νομικά πρόσωπα, για τα οποία θα συνεχιστεί να ισχύει το παλαιό καθεστώς.
Σημαντική θα είναι και αύξηση των συντελεστών έκπτωσης του φόρου των φυσικών προσώπων για τη μικρομεσαία ιδιοκτησία. Συγκεκριμένα η έκπτωση διαμορφώνεται σε 30% για περιουσία έως 100.000 ευρώ, αντί για περιουσία έως 60.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, και σε 25% για περιουσία πάνω από 100.000 ευρώ και μέχρι 150.000 ευρώ, αντί για 20% που ισχύει σήμερα, παρέμβαση με την οποία ωφελούνται επιπλέον 1.100.000 φορολογούμενοι.
Αλλαγές στο φόρο και από τις νέες αντικειμενικές
Αλλαγές στο φόρο θα γίνουν και από την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών τιμών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, μόλις το 1% των ακινήτων θα δουν να αυξάνεται ο φόρος εξαιτίας της αλλαγής των αντικειμενικών τιμών, ενώ το 34% των ιδιοκτητών θα δουν μειώσεις και για το 65% ο φόρος θα παραμείνει αμετάβλητος. Αντίστοιχες μειώσεις θα ισχύσουν και για οικόπεδα, με αποτέλεσμα το 91% των φορολογούμενων να δει μείωση του ΕΝΦΙΑ
Αρμόδια στελέχη πάντως, αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στους συντελεστές παλαιότητας και εμπορικότητας, όπως και στον τρόπο υπολογισμού του φόρου για τα αγροτεμάχια. Αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές θα αφορούν κάποιους από τους συντελεστές:
-Απομείωσης Επιφάνειας κτίσματος
-Ορόφου
-Μονοκατοικίας
-Πρόσοψης
-Βοηθητικών Χώρων
-Ημιτελών Κτισμάτων
Για παράδειγμα, ο συντελεστής του βασικού φόρου κτισμάτων για τιμή ζώνης από 1.051 έως 1.500 ευρώ/τ.μ. διαμορφώνεται σε 2,80 ευρώ/τ.μ. αντί 3,70 που ισχύει σήμερα, δηλαδή μείωση 27%.
Για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.500 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 3,70 ευρώ/τ.μ., ενώ με το ισχύον καθεστώς για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 4,5 ευρώ/τ.μ. και από 2.001 έως 2.500 είναι 6.
Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι μειώσεις του φόρου στα οικόπεδα. Ενδεικτικά, για αξία οικοπέδου από 75 έως 100 ευρώ ανά τ.μ. ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 0,0375 αντί για 0,1850, δηλαδή μειώνεται κατά 80%.
Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να πεθάνει! Οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι γεγονός. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένας άδικος φόρος. Θα έπρεπε να είχε καταργηθεί.