Στο νησί της Γαύδου, έκανε την εμφάνισή του το σπάνιο είδος της αράχνης-πασχαλίτσας, με την επιστημονική ονομασία Eresus walckenaeri. Να σημειωθεί πως είναι το ίδιο είδος, που έχει και η Κρήτη.
Οι αράχνες αυτές τον άλλο μήνα, ωστόσο, θα έχουν «εξαφανιστεί», καθώς τα αρσενικά θα έχουν πεθάνει και τα θηλυκά θα φροντίζουν τα μωρά τους και θα πεθάνουν και αυτά. Είναι φιλήσυχη και ακίνδυνη.
Το είδος απαντάται κυρίως στο νησί της Κρήτης και ο πληθυσμός του δέχεται πιέσεις λόγω της απώλειας των ενδιαιτημάτων του από τις γεωργικές δραστηριότητες, την τουριστική ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή.
Γίνονται προσπάθειες για τη διατήρηση αυτού του όμορφου και μοναδικού είδους. Όπως συμβαίνει με όλα τα άγρια ζώα, η επιβίωσή του εξαρτάται από τη διατήρηση και την προστασία των φυσικών ενδιαιτημάτων του.
Η Eresus walckenaeri ανήκει στο γένος των αραχνών Eresus, κοινώς γνωστό ως αράχνες-πασχαλίτσες λόγω του φωτεινού χρωματισμού των αρσενικών, ο οποίος θυμίζει σκαθάρια πασχαλίτσες.
Οι αράχνες του γένους Eresus βρίσκονται συνήθως σε αμμώδη ή βραχώδη περιβάλλοντα. Δημιουργούν στο έδαφος λαγούμια με μεταξωτή επένδυση, όπου περνούν τον περισσότερο χρόνο τους και βγαίνουν κυρίως για να κυνηγήσουν.
Να σημειώσουμε ότι το είδος έχει φωτογραφηθεί στα Χανιά, ενώ στη Λαμία, στην Κεφαλονιά, αλλά και στο Παλαιόκαστρο Θεσσαλονίκης, έχει ανιχνευθεί το παρεμφερές σπάνιο είδος της Eresus Cinnaberinus.