Στη Μογγολία ο Πούτιν – Η ατζέντα

Κοινοποίηση:
220422120257_vladimir-putin

Η Μόσχα ανακοίνωσε την επίσκεψη του Ρώσου προεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μογγολία, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των σχεδίων για την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Ρωσία με την Κίνα.

 

Ο αγωγός αυτός, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να μεταφέρει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από την περιοχή Γιαμάλ της Ρωσίας μέσω Μογγολίας προς την Κίνα, είναι γνωστός ως Δύναμη της Σιβηρίας 2.

Αυτό το έργο αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Ρωσίας να ανακτήσει τις απώλειες στις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, οι οποίες έχουν προκύψει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Δύναμης της Σιβηρίας 2 θα λειτουργήσει ως διάδοχος ενός ήδη υπάρχοντος αγωγού με την ίδια ονομασία, ο οποίος παρέχει ήδη ρωσικό φυσικό αέριο στην Κίνα και αναμένεται να φτάσει τη μέγιστη δυναμικότητά του στα 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέχρι το 2025.

Την Τρίτη αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Μογγολίας Ουχνααγκιίν Χουρελσούχ.

Η Ουκρανία κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τη Μογγολία να συλλάβει τον Πούτιν με βάση το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο πέρυσι, όταν τον κατηγόρησε για έγκλημα πολέμου που διέπραξε με την παράνομη μεταφορά εκατοντάδων παιδιών από την Ουκρανία στην Ρωσία.

Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει την κατηγορία αυτή, λέγοντας ότι η απόφαση του ΔΠΔ είχε πολιτικά κίνητρα και δηλώνει ότι δεν ανησυχεί για την επίσκεψη του Πούτιν.

Το ένταλμα υποχρεώνει τα 124 κράτη μέλη του δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένης της Μογγολίας, να συλλάβουν τον Πούτιν και να τον μεταφέρουν στη Χάγη για δίκη, εάν πατήσει το πόδι του στο έδαφός τους.

Ερωτηθείς εάν υπήρξαν συζητήσεις με τις αρχές της Μογγολίας σχετικά με το ένταλμα του ΔΠΔ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι «όλες οι πτυχές της επίσκεψης έχουν συζητηθεί διεξοδικά».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response