Ερευνητές βρήκαν υπολείμματα παραισθησιογόνων, αίματος και άλλων σωματικών υγρών σε κούπα 2.000 ετών.
Τα ναρκωτικά και οι ψυχεδελικές ουσίες δεν ήταν κάτι άγνωστο στον Αρχαίο Κόσμο, μάλλον το αντίθετο. Ερευνητές του προγράμματος Mediterranean Diet Archeology ανακάλυψαν ότι στην αρχαία Αίγυπτο παρασκεύαζαν παραισθησιογόνα κοκτέιλ, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά τις αρχαίες επιγραφές.
Η ανακάλυψη έγινε έπειτα από μελέτη στα τοιχώματα κούπας ηλικίας 2.000 ετών που ανακαλύφθηκε το 1984 και πέρασε στην κατοχή του Μουσείου Τέχνης της Τάμπα. H ομάδα των επιστημόνων έβαλε τέλος στο μυστήριο, καθώς, υπήρχαν αντικρουόμενες θεωρίες για το χρήση της.
Συγκεκριμένα, η κούπα είχε τη μορφή του θεού Μπες ο οποίος θεωρείται ο προστάτης των οικογενειών και των τοκετών και συνδέεται με τη γονιμότητα, την ιατρική θεραπεία και τον μαγικό εξαγνισμό. Κάποιοι ερευνητές θεωρούσαν ότι ιερείς έβαζαν κρασί ή γάλα στην κούπα κατά τη διάρκεια τελετών.
Οι επιγραφές, όμως, έγραφαν ότι στην κούπα τοποθετούνταν παραισθησιογόνες ουσίες που προσφέρονταν για λόγους γονιμότητας. Το ψυχεδελικό ποτό συνήθως έπιναν έγκυοι λίγο πριν από τον τοκετό.
Συγκεκριμένα η χημική ανάλυση εντόπισε υπολείμματα ενός φυτού που λέγεται απήγανος της Συρίας του οποίου οι σπόροι προκαλούν οράματα που μοιάζουν με όνειρα. Βρέθηκαν επίσης ίχνη αιγυπτιακού λωτού που είναι ένα ήπιο αναισθητικό και προκαλεί αίσθημα εφορίας.
«Οι ειδικοί δεν γνώριζαν αν οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν αυτές τις κούπες στην καθημερινή ζωή, για θρησκευτικούς σκοπούς ή σε μαγικές τελετουργίες», είπε ο Μπράνκο βαν Όπεν, επιμελητής ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης στο Μουσείο Τέχνης της Τάμπα, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα.
Στο ποτό, εκτός από τον συνδυασμό ψυχεδελικών ουσιών, βρέθηκε επίσης και αλκοόλ. Το αρωμάτιζαν με μέλι, σουσάμι, κουκουνάρι, γλυκόριζα και σταφύλια. Η ανάλυση αποκάλυψε επίσης την παρουσία ανθρώπινου αίματος αλλά κι άλλων σωματικών υγρών.
«Αναγνωρίστηκαν πρωτεΐνες αίματος, κολπική βλέννα και πιθανότατα μητρικό γάλα. Αυτά τα υγρά είχαν μια συμβολική σημασία για τη ζωή, την γονιμότητα και την αναγέννηση. Ήταν όμως κάτι που δεν περιμέναμε να βρούμε» αναφέρει ο Ενρίκο Γκρέκο, ένας από τους επιστήμονες που συνέγραψαν την έρευνα.
Ο επικεφαλής Νταβίντε Τανάσι, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, τονίζει ότι η κούπα πιθανότατα χρησιμοποιούταν σε τελετουργικό κατά το οποίο όποιο έπιναν το παραισθησιογόνο ποτό κοιμούνταν σε έναν ιερό χώρο για να δουν όνειρα που θα τους δώσουν καθοδήγηση. Ήταν κάτι σύνηθες στον αρχαίο κόσμο. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι θα αναλύσουν κι άλλες κούπες με τη μορφή του Μπες ώστε να ξεκαθαρίσουν αν το συγκεκριμένο παραισθησιογόνο ποτό ήταν κάτι σύνηθες εκείνη την εποχή.