Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ F-35 και μη επανδρωμένα ελικόπτερα

Κοινοποίηση:
f-35_06-ok

Η έγκριση της προμήθειας των δύο εξοπλιστικών προγραμμάτων αναμένεται από το ΚΥΣΕΑ, που θα συνεδριάσει πιθανότατα αύριο, στον απόηχο της επίσημης επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Κύπρο και των προκλητικών δηλώσεων του Γιασάρ Γκιουλέρ ενόψει της 50ής θλιβερής επετείου από την τουρκική εισβολή.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο Anadolu υπεραμύνθηκε για άλλη μία φορά της τουρκικής εισβολής, χαρακτηρίζοντάς την «ειρηνευτική», και έθεσε θέμα ασφάλειας Τουρκοκυπρίων με αφορμή τη συνδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας στις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, ισχυριζόμενος ότι διαταράσσεται η ισορροπία στο νησί. Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ενημερώνει σήμερα τους αρχηγούς και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Το «πράσινο φως» από το ΚΥΣΕΑ για τα F-35 συνιστά πάντως ένα τυπικό βήμα, αφού το ουσιαστικό έγινε στις 27 Ιουνίου από την ειδική επιτροπή της Βουλής που ενέκρινε την προμήθεια μίας μοίρας Stealth κόστους 3,47 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα ακολουθήσει το τελικό κείμενο της επιστολής αποδοχής (LOA) στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) ώστε με τη σειρά της να το κοινοποιήσει στην αμερικανική κυβέρνηση. Αυτή θα είναι και η τελευταία πράξη στη διαδικασία παραγγελίας των νέων είκοσι μαχητικών πέμπτης γενιάς.

Η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει μία μοίρα Stealth
Τα F-35, σύμφωνα με την «Ατζέντα 2030», θα αποτελούν τον έναν από τους τρεις τύπους μαχητικών αεροσκαφών που θα διατηρεί σε υπηρεσία η Πολεμική Αεροπορία μαζί με τα F-16 Viper και τα Rafale. Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχουν διαμηνύσει ότι η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει μία μοίρα Stealth, η παραλαβή των οποίων, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, θα ξεκινήσει το 2028 και η άφιξή τους στην 117 Πτέρυγα Μάχης προγραμματίζεται στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας διατηρεί το δικαίωμα προαίρεσης για την παραγγελία μίας ακόμη μοίρας F-35, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων με τους Γάλλους βρίσκεται ακόμα το ενδεχόμενο προμήθειας και άλλων Rafale. Παράλληλα, καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 Viper και τον εκσυγχρονισμό των F-16 Block 50.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: