Η πλήρης έκλειψη διήρκεσε μία ώρα, 42 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα, αν και προηγήθηκε, αλλά και θα ακολουθήσει μερική έκλειψη, κάτι που σημαίνει πως η σελήνη θα περάσει συνολικά τρεις ώρες και 54 λεπτά στη σκιά της Γης, σύμφωνα με τη NASA. Το ματωμένο φεγγάρι έγινε ορατό από την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή από το ηλιοβασίλεμα έως τα μεσάνυχτα της 27ης Ιουλίου και στη συνέχεια, από τα μεσάνυχτα μέχρι την ανατολή του ήλιου της 28ης Ιουλίου, στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας και της Αυστραλίας.
Το ματωμένο φεγγάρι εμφανίστηκε και μάγεψε! Έκανε την εμφάνισή του στον νυκτερινό ουρανό στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, καθώς η σελήνη πέρασε στη σκιά της γης για τη μεγαλύτερη έκλειψη σελήνης του 21ου αιώνα.
Οι εικόνες δεν περιγράφονται!
Το εντυπωσιακό ματωμένο φεγγάρι «ανέτειλε» στο Ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο, χαρίζοντας μάς, μαγικές εικόνες!
Ελάτε να ταξιδέψουμε με το ματωμένο φεγγάρι σε όλο τον κόσμο!
Λευκορωσία
Ελβετία
Βοσνία
Αίγυπτος
Κένυα
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Γιατί το λένε ματωμένο φεγγάρι
«Αποκαλείται ματωμένο φεγγάρι γιατί το φως του ήλιου περνάει μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης στον δρόμο για τη σελήνη και η ατμόσφαιρα της Γης το κάνει κόκκινο όπως ο ήλιος όταν δύει γίνεται κόκκινος», δήλωσε ο Άντριου Φάμπιαν, καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Όταν η σελήνη μετακινηθεί στην κωνική σκιά της γης από φωτεινή λόγω του ήλιου γίνεται σκοτεινή. Κάποιο φως, ωστόσο, θα φθάσει μέχρι τη σελήνη γιατί αποκτά μια κλίση λόγω της ατμόσφαιρας της Γης.
«Αν σε αυτή την έκλειψη στεκόσαστε στη σελήνη, θα βλέπατε τον ήλιο και στη συνέχεια η Γη θα ερχόταν να σβήσει τον ήλιο», δήλωσε ο Φάμπιαν. Ο δακτύλιος της Γης θα λάμπει επειδή το φως διαχέεται από την ατμόσφαιρα της Γης».
Κοντά στη Γη, έτσι οι παρατηρητές θα μπορούν να δουν πώς είναι στ’αλήθεια ο κόκκινος πλανήτης.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η έκλειψη μπορεί να είναι ενός είδους οιωνός, ο Φάμπιαν, ο οποίος είπε ότι θα προσπαθήσει να παρατηρήσει την έκλειψη, έβαλε τα γέλια: «Οπωσδήποτε όχι. Η αστρολογία δεν είναι ο τομέας μας»
Η έκλειψη της σελήνης δεν θα είναι ορατή από τη Βόρεια Αμερική ούτε από το μεγαλύτερο μέρος του Ειρηνικού. Η επόμενη σεληνιακή έκλειψη τέτοιας διάρκειας αναμένεται το 2123.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters