Συνεχίζεται η κατάσταση συναγερμού στην οποία βρίσκεται. εδώ και αρκετό διάστημα, η Κίνα.
Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν σε πέντε οι πόλεις που έχουν μπει σε καραντίνα λόγω του κοροναϊού, από τον οποίο έχουν προκύψει 17 θάνατοι στην Ουχάν. Οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει 633 κρούσματα, ενώ 95 ασθενείς παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.
Την ίδια ώρα, οι εορτασμοί για την Κινεζική Πρωτοχρονιά προβληματίζουν τις αρχές, καθώς εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται ότι θα ταξιδέψουν σε όλη τη χώρα. Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι κλείνει η Απαγορευμένη Πόλη, το διασημότερο ιστορικό μνημείο της Κίνας.
Κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ, την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία, το Μακάου και το Χονγκ Κονγκ. Το Βιετνάμ και η Σιγκαπούρη έχουν επιβεβαιώσει τα πρώτα τους κρούσματα. Παράλληλα, η Βρετανία έχει θέσει σε καραντίνα τέσσερις Κινέζους που πέταξαν από την Κίνα στη Σκωτία και εμφάνισαν συμπτώματα γρίπης.
Τέλος στις συγκοινωνιακές συνδέσεις
Οι αρχές απαγόρευσαν κάθε συγκοινωνιακή σύνδεση από την Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός, ακυρώνοντας τα δρομολόγια λεωφορείων, πλοίων, μετρό, τρένων και αεροσκαφών. Παρόμοια μέτρα ανακοίνωσαν και κοντινές πόλεις, ενώ ταξιδιωτικοί περιορισμοί ισχύουν και σε μικρότερες πόλεις. Πέραν της Ουχάν και των Χουνγκκανγκ και Εζού, οι αρχές απέκλεισαν και δύο μικρότερες πόλεις, τις Τσιμπί και Τζιζιάνγκ.
Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διαθέσει το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου γουάν στην κυβέρνηση της επαρχίας Χουμπέι, για να βοηθήσει στον περιορισμό της επιδημίας από το σημείο που ξεκίνησε.
Προβληματισμός των ειδικών για την απόδοση των μέτρων
Η τοπική κυβέρνηση εξέδωσε οδηγία που ξεκινά από τα μεσάνυχτα και επιβάλλει την απαγόρευση των συγκοινωνιών. Κινηματογράφοι, ίντερνετ καφέ και άλλους χώρους που συγκεντρώνονται μαζικά πολίτες απαγορεύεται να λειτουργούν. Οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να φεύγουν από την πόλη, παρά μόνον για «εξαιρετικούς λόγους».
Παράλληλα, οι αρχές διέταξαν τους τουριστικούς πράκτορες να ακυρώσουν τις κρατήσεις και απαγόρευσαν μεγάλης κλίμακας πολιτιστικές εκδηλώσεις. Την ίδια ώρα, η πόλη του Πεκίνου ακύρωσε δημοφιλείς εκδηλώσεις για την Κινεζική Πρωτοχρονιά. Παράλληλα, ο κρατικός φορέας σιδηροδρόμων ανακοίνωσε ότι οι επιβάτες μπορούν να λαμβάνουν τα χρήματά τους πίσω εις το ακέραιο.
Πάντως, ειδικοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για το εάν τα μέτρα θα μπορέσουν να αποδώσουν. «Κατά τη γνώμη μου, το να προσπαθήσεις να περιορίσεις μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων είναι κάτι καινούριο στην επιστήμη» ανέφερε ο Δρ. Γκάοντεν Γκαλέα, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού στην Κίνα, μιλώντας στο Associated Press.
Στοπ στις μαζικές συγκεντρώσεις ή εξετάσεις
Μέτρα λαμβάνει το υπουργείο Παιδείας της Κίνας που ανέφερε σήμερα ότι οι εκπαιδευτικές διοικήσεις και τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα δεν θα πρέπει να οργανώνουν μαζικές συγκεντρώσεις ή εξετάσεις, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημία. Τα πανεπιστήμια και τα κολέγια πρέπει να λάβουν μέτρα πρόληψης και ελέγχου των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, πριν από την έναρξη του εαρινού εξαμήνου, συστήνεται στην εγκύκλιο που εστάλη από το υπουργείο.
Οι φοιτητές επιστρέφουν στα μαθήματά τους, μετά την εξεταστική, στα τέλη Φεβρουαρίου. Η Τουρκία ξεκινά ελέγχους στους επιβάτες των πτήσεων από την Κίνα. Η Τουρκία θα υποβάλλει σε ελέγχους τους επιβάτες όλων των πτήσεων που καταφθάνουν στη χώρα από την Κίνα, με τη χρήση θερμικών καμερών κατά την άφιξή τους, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Πρέπει να προσπαθήσετε να μας ενημερώσετε για την κατάσταση στη Κίνα. Το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό και μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι οι αρχές στη Κίνα κρύβουν την αλήθεια και δεν μας ενημερώνουν για τον ακριβή αριθμό ασθενών και νεκρών και για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου και ότι στις πόλεις που είναι σε καραντίνα δεν κυκλοφορούν οχήματα και άνθρωποι, ενώ έχουν αποκοπεί από την υπόλοιπη Κίνα. Πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται και τι μέτρα παίρνουμε ή πρέπει να πάρουμε εμείς για να προστατευθούμε. Μετά υπάρχει και κάτι άλλο. Αν η ιστορία αυτή γίνεται μέσα σε πλαίσια βιολογικού πολέμου, τότε τι γίνεται. Και εμείς τι πρέπει να κάνουμε. Και θα μου πεις βέβαια ότι εμείς δεν είμαστε ακόμη σε πόλεμο. Όμως εμείς έχουμε κηρύξει τον πόλεμο στη Ρωσία, κατ’ εντολή των ΗΠΑ, όπως με την υπόθεση “Μπιτ Κόϊν” , που τον εξέδωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης προκειμένου να περιφέρεται σαν περιπλανώμενος Ιουδαίος, ανά τον κόσμο, ενώ άλλα είχε υποσχεθεί ο Δένδιας στο Λαβρόφ. Τι θα γίνει αν δουν οι Ρώσοι την κίνησή μας αυτή ως εχθρική απέναντί τους. Μπορούν να μας φερθούν ανάλογα. Πάντως δεν είναι κινήσεις αυτέ. Τέλος Πάντων. Ας έχουμε το Θεό μαζί μας και όσο ζήσουμε