Στις 4 Νοεμβρίου οι ακροάσεις για τους νέους Επιτρόπους της ΕΕ

Κοινοποίηση:
european-commission-building-e1696308979458-768x501

Η Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία περιλαμβάνει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων, κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των ακροάσεων για τους ορισθέντες Επιτρόπους.

 

Οι ακροάσεις θα ξεκινήσουν στις 4 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 12 Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι υποψήφιοι Επίτροποι θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν ενώπιον των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τις αρμοδιότητές τους.

Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε επίσης για την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των επιτροπών που θα είναι υπεύθυνες για τις ακροάσεις επιβεβαίωσης. Ο Έλληνας Επίτροπος θα εξεταστεί από τα μέλη της επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN), η οποία είναι η κύρια επιτροπή υπεύθυνη για το χαρτοφυλάκιό του. Παράλληλα, θα απαντήσει σε μία γραπτή και μία προφορική ερώτηση από μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντος (ENVI). Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα μέλη της προσκεκλημένης επιτροπής δεν συμμετέχουν στην τελική αξιολόγηση των υποψηφίων.

Πριν από τις ακροάσεις, η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Κοινοβουλίου διενεργεί ενδελεχή έλεγχο στις δηλώσεις συμφερόντων των ορισθέντων Επιτρόπων. Για να μπορέσει ένας ορισθείς Επίτροπος να συμμετάσχει στην ακρόαση, είναι απαραίτητο να μην υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων.

Μετά τις ακροάσεις θα ακολουθήσουν συνεδριάσεις στις οποίες ο πρόεδρος της επιτροπής και οι εκπρόσωποι της ομάδας (συντονιστές) των διαφόρων επιτροπών θα αξιολογήσουν εάν ένας υποψήφιος Επίτροπος έχει τα προσόντα τόσο για να είναι μέλος του Σώματος όσο και για να εκτελέσει τα συγκεκριμένα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί .

Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι ακροάσεις, η Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών θα αξιολογήσει το αποτέλεσμα των ακροάσεων επιβεβαίωσης και θα διαβιβάσει τα συμπεράσματά της στη Διάσκεψη των Προέδρων. Η τελευταία θα διενεργήσει την τελική αξιολόγηση και θα αποφασίσει αν θα κλείσει τις ακροάσεις.

Μετά την ολοκλήρωση των ακροάσεων, η εκλεγμένη Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα παρουσιάσει ολόκληρο το Σώμα των Επιτρόπων και το πρόγραμμά του στην ολομέλεια. Η δήλωσή της θα ακολουθηθεί από συζήτηση και οποιαδήποτε πολιτική ομάδα ή τουλάχιστον το ένα εικοστό των βουλευτών (χαμηλό όριο) μπορεί να καταθέσει πρόταση ψηφίσματος.

 

Η πλήρης Επιτροπή χρειάζεται τη συγκατάθεση του Κοινοβουλίου (με πλειοψηφία των ψηφισάντων, με ονομαστική κλήση).

Μόλις εκλεγεί από το Κοινοβούλιο, η Επιτροπή διορίζεται επίσημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία.

Έτσι εχόντων των πραγμάτων η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει καθήκοντα αρχές Δεκεμβρίου, αν όχι την 1η Ιανουαρίου, εάν υπάρξουν «απορρίψεις» προτεινόμενων Επιτρόπων, όπως συνέβη το 2019 με τρεις περιπτώσεις, ή αν η επισφράγηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ληφθεί από τη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, που θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες, στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response